BearShare: Bra Napster-alternativ?

Gnutella er et av de mange fildelingssystemene som konkurrerer med Napster. Det har imidlertid ikke alltid vært like enkelt å bruke. Et annet firma har nå heldigvis løst dette problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gnutella i seg selv er ikke et enkelt program eller et nettsted, men snarere et nettverk av filer som utveksles gjennom forskjellige klienter. Forskjellen mellom Gnutella og Napster er at Gnutella–nettverket ikke trenger en sentral server for å fungere – alle datamaskinene kobler seg til hverandre uten sentralisert oppsyn.

De fleste programmene som brukes for å koble seg til Gnutella-nettverket har dessverre vært lite brukervennlige og ofte ustabile. Vi har likevel funnet et program som gir deg tilgang til Gnutella, og det er nesten like enkelt å bruke som Napster.

Mange muligheter

Nedlastningen av BearShare, som programmet heter, får du raskt unna. Programmet er ikke større enn 1 MB. Etter installasjonen får du mulighet til å sette opp alle de nødvendige innstillingene, som hvor filene du laster ned skal lagres, linjehastighet, hvilke filtyper du vil dele ut, og så videre.

image: BearShare: Bra Napster-alternativ?

Når du starter programmet, får du opp et vindu hvor du ser hvilke servere du er tilkoblet for øyeblikket. Du kan også taste inn individuelle IP-adresser du eventuelt vil koble deg til.
De andre vinduene til BearShare gir deg oversikt over inn- og utgående filer, dine egne filer, statistikker og selvsagt søkemulighetene.

Søkingen av ikke overraskende temmelig enkel, du bare taster inn det du leter etter! I motsetning til for eksempel Napster, fortsetter søket så lenge du ønsker det. Du kan også ha flere søk gående samtidig, og hvis filen du leter etter dukker opp på en ny server et kvarter etter at du begynte å søke, får du beskjed om det.

Søk er ikke begrenset til mp3-filer, du kan også utveksle bilder og filmklipp. Dette fører naturligvis til at store mengder pornografi og annet tvilsomt materiale florerer på BearShare.

Rimelig med treff

Etter å ha søkt på diverse artister, kan vi konkludere med at selv om du får en god del treff, kan ikke omfanget sammenlignes med Napster. Søker du på mindre kjente undergrunnsartister, får du gjerne noen relevante treff, men det er tvilsomt at du klarer å laste ned et helt album.
I resultatvinduet får du opp all nødvendig informasjon om filen, som størrelse og lengden på låten. Da er det selvsagt bare å laste ned.

Konklusjon

BearShare gjorde godt inntrykk på oss, og vil absolutt være et aktuelt alternativ hvis Napster blir stengt. Noen flere begrensingsmuligheter ved søking ville vært hyggelig, men ellers er programmet stabilt og enkelt å bruke…

Du kan laste med BearShare fra denne adressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!