Battlefield 1942

Ta litt Medal of Honor, bland med Tribes 2 og CounterStrike, og resultatet blir et av de mest involverende multiplayerspillene på lenge.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi hadde hørt lite om Battlefield 1942 før vi fikk sett spillet på årets E3-messe, men da ble vi til gjengjeld positivt overrasket over hvor enkelt og brukervennlig spillet var, og hvor lett det var å bytte mellom forskjellige kjøretøy, til og med fly og båter.

Nå er spillet endelig ute i butikk, og har fått en entusiastisk mottagelse fra både pressen og ikke minst spillerne. Hva er egentlig konseptet bak Battlefield 1942?

Enkelt, men vanedannende

Nøkkelen til spillets suksess må være hvor ukomplisert det er. Du skal ikke bruke lange tiden før du er klar til å gå i kamp, og de forskjellige kjøretøyene er alle like enkle å manøvrere.

[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Selv om spillets hovedattraksjon naturligvis er flerspillerdelen, har utviklerne også inkludert en enkeltspillermodus. Ubetydelig som den er, nevner vi den likevel først – det er nemlig smart å begynne treningen offline, og bli vant til spillets muligheter. Du får mange brett å leke deg på, og det er til og med inkludert en kampanje-modus, der du kan følge en historie. Så fort du har satt deg inn i hvordan spillet fungerer, er det eneste riktige å glemme hele enkeltspillerdelen og hoppe uti den store verden. Husk at du MÅ laste ned en 15 MB patch for å spille på nettet – tydeligvis en glipp fra produsentenes side.

Det bør ikke by på noen store problemer å finne en server å spille på, da det er mange av dem. Vi anbefaler uansett at du har en rask forbindelse, da et modem ikke strekker til med den datamengden som overføres i spillet.

De fleste av serverne kjører Conquest-varianten av spillet, det er også den aller mest interessante måten å spille på: På brettet finnes det flere kontrollpunkter, og hvert lag prøver å kontrollere flest av dem. Begge lagene har et visst antall poeng, såkalte tickets, og disse reduseres hvis laget mister kontrollpunkter. Det laget som mister sine tickets først, taper.

Før omgangen begynner, og hvis du blir drept, har du noen sekunder på deg til å velge hvor på brettet du vil gjenopplives. Du kan da også velge hva slags utstyr du vil bære – bazooka, perfekt for ødeleggelse av tanks, sniper-rifle, maskinpistol, miner eller legeutstyr.

Ut i kamp

Battlefield 1942

Brettene i spillet tar for seg fire geografiske områder – øst- og vest-Europa, Nord-Afrika og Stillehavet. Det er til sammen 16 brett, som er temmelig forskjellige, og krever at strategier justeres og tilpasses. En gang leder du et luftbasert angrep fra et massivt hangarskip, en annen gang må du få din skranglete tanks over tørt ørkenlandskap.

Kommunikasjonen spillerne i mellom foregår gjennom forhåndsprogrammerte kommandoer. Til disse bruker du F-tastene, og det fungerer overraskende bra.

Kjøretøyene er vel det mest interessante aspektet av Battlefield 1942, og hever spillet over andre online-suksesser. Det er rundt 35 forskjellige kjøretøy tilgjengelig, på land, vann og i luften. Alle styres i hovedsak med det samme kontrollsystemet som når du er til fots, og det er det som er så fantastisk med spillet – du kan bytte mellom fly, tunge tanks eller smidige jeeps uten å måtte lære deg å styre dem på nytt.

De landbaserte kjøretøyene varierer altså mellom tunge- og mellomtunge tanks, personelltransport og mindre enheter. I tillegg kan du bruke et stort antall fly, både jagere og bombere. I de fire Stillehavs-baserte brett får du også bruke skip og ubåter. Ofte kan flere enn én person sitte i ett kjøretøy – for eksempel kan lagkameraten din kjøre tanksen og betjene den store kanonen, mens du sitter på toppen og meier ned tyskere med maskingeværet.

Battlefield 1942

Disse mulighetene byr på så enormt mye moro at vi skjønner nesten ikke hva vi gjorde før Battlefield 1942. I løpet av noen dager med spillet har vi vært vitne til så mange flotte øyeblikk og eksemplarisk lagarbeid at vi klarer bare ikke å la være å fortsette å spille!t. Battlefield 1942 er den perfekte arvtageren til CounterStrike, og et glimrende alternativ til de mindre lagbaserte spillene som Unreal Tournament 2003.

Det største problemet med spillbarheten ligger ikke i selve spillet, men i spillerne. Selv om vi, som nevnt, har sett mye bra spilling, er det naturligvis fort gjort å havne i selskap med elendige og egoistiske lagkamerater – og da blir opplevelsen ødelagt. Folk har tendenser til å stille seg i kø til de beste flyene, bare for å sirkle meningsløst rundt og nesten be for å bli skutt ned av sine egne. Men slik er online-livet, ikke alle spillerne er ærlige sjeler.

Ser bra ut

Spillet bruker en proprietær grafikkmotor, som dessverre ikke kan måle seg med de mest teknisk avanserte spillene for tiden, men gjør likevel jobben. Teksturene er ikke blant de mest detaljerte, animasjonene er greie nok, det som imponerer mest er de realistiske modellene av diverse kjøretøy. Ikke verdens mest spektakulære spill rent grafisk, men heller ingenting å klage over.

Battlefield 1942

Lyden består av noe pompøs krigsmusikk som er grei nok, men dessverre opplevde vi en del problemer med forsvinnende lyd mens vi spilte. Det er litt irriterende å plutselig ikke kunne høre sitt eget maskingevær.

Konklusjon

Utviklerne har funnet den perfekte balansen mellom fotsoldater og kjøretøy, og det er vel dette elementet som gjør spillet så bra. Uansett hvilken oppgave du velger, hvordan du har lyst å gå frem og hvilke verktøy du bruker, så blir spillet en givende opplevelse. Det er meget viktig, selv om du blir stående til fots uten tanks eller fly i nærheten, vil du uansett finne noe å gjøre. Ikke rart det er trangt om plassen på serverne – og verre blir det.

Vi skal ikke sette dette spillet opp mot Unreal Tournament 2003, som slippes i disse dager, for det er to forskjellige typer spill. Vi tør likevel påstå at hvis du skal satse på ett flerspillerspill denne høsten, bør det ble Battlefield 1942.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer