Bartender rydder opp i Mac-menylinjen

Genialt verktøy som lar deg skjule programmene du ikke bruker så ofte.

FØR OG ETTER: Slik ser det ut når Bartender har fått slå seg løs på menylinjen i OS X. Foto: Kirsti Østvang
FØR OG ETTER: Slik ser det ut når Bartender har fått slå seg løs på menylinjen i OS X. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har menylinjen øverst på skrivebordet på Mac-en begynt å bli overfylt og uoversiktlig?

Du trenger ikke avinstallere programmene for å få det ryddigere. Verktøyet Bartender er alt som skal til.

Bartender lar deg organisere menylinje-programmene dine akkurat slik du ønsker det. Verktøyet gir deg tre alternativer i så måte. Du kan:

  • la de forbli i menylinjen
  • legge de i en egen Bartender-meny
  • skjule dem fullstendig
Dermed kan du enkelt la de mest nødvendige programmene være synlig og gjemme vekk resten.

Les også: Alfred - en av de smarteste appene til Mac

Meny i menyen

Bartender byr altså på sitt eget menylinje-ikon, rett og slett en ekstra menylinje, som du kan putte programmene du bare har behov for av og til. Det kan være både systemverktøy i OS X eller tredjepartsprogrammer.

Denne menyen kan du enkelt få opp ved å klikke på den i menylinjen eller bruke en hurtigtast (sistnevnte er kjekt, da du kan faktisk velge å skjule Bartender-menyen også).

Her er de tre valgmulighetene du har for menylinje-elementene dine.
Her er de tre valgmulighetene du har for menylinje-elementene dine. Vis mer


Eksempel

Min menylinje og Bartender-meny ser for eksempel slik ut:

BARTENDER: Lar deg stue vekk programmer du ikke bruker så ofte fra menylinjen i en egen undermeny.
BARTENDER: Lar deg stue vekk programmer du ikke bruker så ofte fra menylinjen i en egen undermeny. Vis mer


Her har jeg "lagt" vekk en god del av programmene mine. Alfred, Tweetbot og Adium bruker jeg ofte, men går sjelden via menylinjen. Det gjør jeg med programmer som LogMeIn og RescueTime, men disse bruker jeg mindre. Det er imidlertid kjekke å ha raskt tilgang til.

Jeg har også valgt å skjule flere OS X-funksjoner som Bluetooth, Time Machine-sikkerhetskopiering og Varslingssenter. Bluetooth bruker jeg svært lite, og Time Machine-sikkerhetskopieringen går automatisk i bakgrunnen uten at jeg trenger å bry meg om det.

Varslingssenter brukes noe mer, men siden jeg har en nyere MacBook Pro, kan jeg sveipe med to fingre fra høyre til venstre fra styreflaten for å åpne det i stedet.

Som nevnt er det mulig å skjule programmer i enten Bartender-menyen eller fullstendig. Men det finnes de du har bruk for å se en sjelden gang, for eksempel ved en oppdatering, og da har du faktisk enda et alternativ: du kan velge å ha dem i Bartender-menyen, men vise de menylinjen i en periode når de oppdateres.

image: Bartender rydder opp i Mac-menylinjen


Jeg har dette aktivert på for eksempel Dropbox, slik at jeg kan se når filer blir synkronisert. Ellers har jeg ikke behov for elementet synlig i menylinjen.

Ikke bare lar Bartender deg velge om programmene dine skal være synlig i menylinjen eller ikke, verktøyet lar deg også velge hvor elementene skal være plassert, både i menylinjen og i Bartender-menyen. Det gjør du ved å trykke på Kommando-tasten og dra ikonene med musepereken.

Vel verdt pengene

Alt i alt gir Bartender deg full kontroll over menylinjen, noe som kan være utrolig nyttig i disse tider hvor stadig flere OS X-programmer finner veien dit. Å luke ut programmene du ikke har så mye behov for, kan gjøre det enklere og raskere å bruke dem du faktisk trenger.

Bartender koster 90 kroner, men du kan laste ned en gratis prøveversjon som gjelder i fire uker fra utviklerens nettsider herfra.

Les også: Hazel rydder opp i rotet