Banebrytende digitalkamera fra Olympus

Olympus C2500 L har hele 2,5 millioner bildepunkter, og det er rekord så langt. Kameraet har speilreflekssøker, og både blender og lukker kan justeres manuelt. Dette er gode nyheter for alle fotointeresserte som lurer på om de skal konvertere til digitalt.

Så nærmt kom vi det nye vidunderet - ikke engang representantene fra Olympus fikk ta det ut av glassmonteren. Foto: TK
Så nærmt kom vi det nye vidunderet - ikke engang representantene fra Olympus fikk ta det ut av glassmonteren. Foto: TK Vis mer
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

CeBIT er også åstedet for spennende produktlanseringer, og Olympus bruker anledningen til å vise frem sommerkolleksjonen av digitale kameraer.

Den aller mest spennende nyheten er utvilsom speilreflekskameraet C 2500 L, som har en oppløsning på hele 2,5 mill. bildepunkter. Dette er et langt steg i retning av at digitale kameraer kan erstatte filmabaserte kameraer helt. Med så mange bildepunkter, kan du uten videre forstørre bildet til en hel A4-side (under forutsetning av at du har en god utskriftsenhet).

En skikkelig godbit for fotoentusiaster er at du kan stille blender og lukker helt uavhengig av hverandre. Dette høres selvsagt ut for en som har jobbet med filmbaserte speilreflekskameraer tidligere, men det er ikke noen selvfølge på digitalkameraer.

Skikkelig blitz-løsning

Det første digitale kameraet som fikk ekstern blitz-kontakt, var C-1400 XL. Denne kontakten utløser bare blitzen uten å gi informasjon om hvor mye lys motivet egentlig trenger. Det er farlig siden digitalkameraer er mye mer følsom for overeksponering enn film.

Alternativet (som blant annet finnes på Nikon 900s) er å måle lyset gjennom objektivet, for deretter å sende opplysninger om dette til en blitz som kan håndtere informasjonen den får og regulere lysmengden. C2500-L har fått denne blitz-styringen, og det øker verdien vesentlig for fotointeresserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre bildebrikke

I tillegg til oppløsning, er også oppbygningen av bildebrikken (CCD-brikken) et vesentlig poeng for å oppnå god bildekvalitet. De aller fleste kameraprodusentene bruker en linjesprang-brikke (eng. interlaced) som betyr at brikken registrerer bildet to ganger, annenhver linje hver gang. Deretter blir de to bildene knyttet sammen til ett, og det gir ikke alltid et like heldig resultat.

Alternativet er en bildebrikke som registerer hele bildet i en omgang (progressiv CCD), og det gir mye skarpere bilder. Både de tidligere toppmodellene C-1400 og C-1400 XL er utstyrt med progressiv CCD-brikke.

Grunnen til at ikke flere produsenter bruker denne brikken, er ganske enkelt at den er dyrere å produsere. Med de høye prisene på digitale kameraer generelt, har derfor de fleste produsentene valgt å satse på den rimelige varianten.

Vi har ikke så mange tekniske detaljer på kameraet enda, utover at brennvidden er 36-110 mm optisk zoom (tilsvarende et 35-mm-kamera) og at lagringen av bildene gjøres på et SmartMedia minnekort. Dette er litt underlig siden det er CompactFlash minnekortene som er gjenstand for de største teknologiske gjennombruddene for tiden.

Kameraet vil bli tilgjengelig i løpet av sommeren, og vil få en pris på ca. 18.000 kroner (inkl. mva).