Båndstasjon med USB

Trenger du sikkerhetskopiering med høy kapasitet, som er lett å koble til og fra? Da kan den nye USB-enheten fra OnStream være et alternativ.

Vi har tidligere testet interne utgaver av båndstasjonene fra OnStream, både for SCSI og EIDE. Vi fant at disse enhetene satte en helt ny standard for pris/kapasitet når det gjelder sikkerhetskopiering, og egner seg glimrende også til enbrukerløsninger. Du kan lese mer om dette i artikkelen 30 GB råbillig lagring med OnStream.

Elegant og praktisk

Utseendet er spesielt, særlig når man bruker foten som følger med, og stiller drevet på høykant. Det hadde passet fint inn i eldre Star Trek episoder, som en "anyon emitter" eller noe tilsvarende…

På baksiden er det tilkobling for strøm, som kommer fra en strømforsyning av type "klump-midt-på-ledningen". Der finner vi en 26-pins spesialkontakt som er tilkoblingen for overgangsledningen, som har USB i den andre enden.

Nesten helt portabel

Hele enheten veier under halvannen kilo, uten kabler og strømforsyning. Den er svært hendig å ta med seg, særlig hvis du lar foten stå igjen. Men vi hadde gjerne sett at strømforsyningen hadde vært innebygget eller enda litt nettere.

Raskere enn 4X CD-RW

Vi tok tiden på kopiering av den samme filen vi bruker når vi tester CD-brennere. Her brukte OnStream 18 minutter og 22 sekunder når vi brukte en tape som allerede inneholdt data. Da må det spoles før det skrives nye data, noe som kan ta tid. Likevel er dette litt raskere enn en 4X CD-RW, som typisk bruker i underkant av 20 minutter på jobben.

Når vi brukte en blank tape, tok det derimot 14 minutter og 14 sekunder å kopiere testfilen. Enkel hoderegning viser at dette er over 5 minutter kortere enn CD-RW.

Det fine med båndstasjonen er at når du har kopiert over 650 MB, så har du brukt bare en brøkdel av kapasiteten på 15 GB ukomprimert (opptil 30 GB komprimert), mens CD-RW-platen er full.

Vi kjørte også vårt testprogram for lagringsmedia, og her fant vi at skrivehastigheten var på 745 KB/sekund med en CPU-belastning på 3,45% mens lesehastigheten var på 871 KB/sekund med et CPU-forbruk på 9,16%. Vår testPC har en 400 MHz Celeron prosessor.

Lett å bruke

Programvaren er svært lett å bruke, og har mange forskjellige alternativer for automatisk sikkerhetskopiering. Du kan velge tidsintervaller og filtyper, og vi likte spesielt muligheten for at programmet automatisk slår av PCen når sikkerhetskopieringen er ferdig.

Det er også mulig å bruke båndstasjonen som en vanlig lagringsenhet i Windows, og kopiere filer ved 'dra og slipp'-metoden.

Samtidig kan du også bruke den som en ekstra lagringsenhet, både for avspilling av enorme mengder musikk og til en viss grad video. Men du bør velge SCSI-versjonen for å være på den sikre siden når det gjelder å holde tritt med strømmen av mediadata uten hopp og avbrudd.

Vi har ingen problemer med å anbefale denne enheten for sikkerhetskopiering av en frittstående PC.

Priser: Ca 5.150 kroner for selve drevet, 1.260 kroner for 3-pack med 30GB bånd. Rensekassett koster ca. 495 kroner. Alle priser inkl mva.

Leverandør: EET