Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Bambuser - video rett på nett fra iPhone

Både et kraftig verktøy og et leketøy.

Å sende video på nett er i og for seg ikke noe nytt. Men når du kan gå omkring med en mobil med videokamera og sende direkte ut på nett, da snakker vi om et stort sprang. Tiden da man måtte ha et kamerateam, videoredigeringsbil og en egen bil med uplink til satelitt er ikke lenger det eneste alternativet. Du klarer deg med en mobiltelefon og en nettjeneste.

Da har man et politisk verktøy, som f.eks. ble brukt under demonstrasjonene i Egypt, man har et verktøy til diskret reportasje fra mindre dramatiske hendelser eller man har et enkelt kommunikasjonsmiddel i sosiale sammenhenger. Og alt mulig i mellom.

Bambuser - gjør det enkelt

Ting kan gjøres komplisert og de kan gjøres enkelt. Mange løsninger fremstår som byggesett uten bruksanvisning, andre skjønner man umiddelbart hvordan skal brukes.

Bambuser sin tjeneste sammen med en iPhone, er like enkel å bruke som å filme med mobilen. Stort enklere kan det ikke gjøres. Og resultatet blir overraskende bra.

Dette er både en tjeneste og en App. Tjenesten kjører på Bambusers egne servere og appen laster du ned til din mobil. Appen finnes tilgjengelig for de fleste mobiler som har videofunksjon og er nettvennlige. Hele oversikten finner du på denne siden.

Vi testet med iPhone, og den appen lastes selvfølgelig ned fra Apples egen AppStore.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir iPod og iPad til telefon

Det kan nevnes at tidligere var det nødvendig at du jailbraket iPhone for å kunne bruke Bambuser, men dette er nå historie. Nå fungerer Banbuser på alle iPhones og iPod Touch 4G

Slik gjør du det

For å sende en levende video ut på nettet starter du bare appen, og trykker den røde knappen. Så er det bare å "filme". Alt du ser blir vist på en nettadresse du får oppgitt på skjermen, som kan åpnes av alle med en nettleser.

Adressen kan du også legge ut i et lenkevindu på ditt eget nettsted (som i videoen under), på bloggen din, til vennene dine på Facebook eller mange andre steder.

Hva kreves?

For å få et godt resultat kreves det at du har en rimelig rask nettforbindelse, hvis kvaliteten i sanntidssendingen skal bli høy.

Du kan også gjøre innstillinger på mobilen din, og velge mellom normal eller høy kvalitet på bilde og lyd.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


En meget smart finesse er muligheten til å "ettersende" bilder (frames) som blir droppet under sending. Disse vil da bli lagt på plass i videoen som blir lagret hos Bambuser, slik at de som ser på etter at live-sendingen er over får se dette i enda bedre kvalitet.


Sendingen/opptaket over ble gjort med en iPhone 4 og nettforbindelsen var lokalt WLAN med en dlink dir 652 til Internett via Netcom 4G trådløst nett. Opplastingshastigheten ble målt til 16 Mbit rett etter sendingen, men man trenger ikke på langt nær så høy båndbredde.


Sendingen/opptaket over ble gjort med iPhone 4 med Netcom 3G som nettforbindelse.

Les også: 10 mobil-egenskaper vi mangler

Test selv!

Bambuser er gratis for privatpersoner, og det koster ingen ting å bruke tjenesten.

Det finnes også greie instruksjonsvideoer for nybegynnere og for de mer avanserte finnes det løsninger for programvareutvikling med tilgang til Bambusers API.

Du finner all informasjon hos bambuser.com