Bærbare 2006 - kavalkade

En bærbar står nok høyt på en og annens ønskeliste, og vi går derfor gjennom årets produkter og tipser om noen av årets beste maskiner.

Vi har dessverre ikke hatt kapasitet til å teste alle nye bærbare PCer som har dukket opp i år, med tempoet som har vært på den fronten hadde vi uten problemer kunne opprettet en ny stilling for kun det formålet. Men vi har rukket over mange av de mest aktuelle maskinene.

Litt spesielt dette året har vært Intels nye Core-prosessorer, som virkelig har parkert AMDs Turion-linje. Det begynte tidlig på året med Core Solo og Core Duo, som med en kombinasjon av god ytelse og relativt lavt strømforbruk umiddelbart ble populære. Etterfølgeren Core 2 Duo har heller ikke latt vente på seg, og alle de store (pluss de fleste små) bærbar-produsentene tilbyr nå maskiner med disse.

15,4 brede tommer

Hovedtyngden på bærbare ligger ikke unormalt der som ytelse noe fordelaktig møter pris, og en balanse mellom skjermstørrelse og vekt. Vi snakker altså om moderat utstyrte maskiner med 15-tommers skjermer. I løpet av året har også bredskjermene kommet for fullt og dominerer nå markedet.

Bærbare 2006 - kavalkade


En av våre tidlige favoritter var Dell Inspiron 6400, som jo kan konfigureres etter behov. Den har utmerket seg med meget god batterilevetid med 9-cellers batteriet, og ikke minst er den stille i drift. Det er i det hele tatt ikke så mye negativt å si om den, men den kan ikke beskyldes for å være av de aller mest spennende å se på, og den er heller ingen lettvekter. Dessuten - er du på jakt etter julepresang til poden er det nok allerede for sent, siden PCen må bygges og sendes fra Irland, og det tar jo litt tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den råeste 15-tommeren vi har sett på i år gjorde vi allerede i januar, og den heter TravelMate 8200 og kommer fra Acer. Men prisen vil nok ikke passe alle, så en maskin som vår siste testvinner Multinote Compal HEL80 kan være et langt bedre alternativ dersom du trenger en kraftig allround bærbar PC.

For deg som kun skal ha en bærbar til surfing og kontorapplikasjoner finnes det mange billigere alternativer i denne klassen, og brukbare kjøp kan gjøres til en 5-6 tusenlapper. Vi har til og med sett på et tilbud fra Elkjøp til knappe fire tusen kroner, men her snakker vi altså om laber ytelse og ditto kvalitet.

17" bærbare

I denne klassen er kjøperne som regel ute etter en maskin som for det meste skal stå på ett sted, altså som et greit alternativ til en stasjonær PC, men du kan altså lett flytte den rundt i huset, dra den med på hytta eller ha den i ranselen dersom du går idrettslinja.

17-tommeren HP dv9060ea
17-tommeren HP dv9060ea Vis mer


De fleste produsenter har 15- og 17-tommersmodeller som er nokså like i spesifikasjoner. Det som går opp på de større maskinene er pris og vekt. Et eksempel er slektningen til den nevnte 6400: Inspiron 9400 som har mange av de samme kvalitetene som sin lillebror. HP kan også nevnes med et par gode og prisgunstige eksempler: Pavilion dv6184ea (15") og Pavilion dv9060ea (17"), begge nokså like i utseende og funksjonalitet.

For de som trenger det store ekstra finnes det også maskiner som kan måle seg med dyre stasjonære, blant annet er Dell XPS M1710 gamerens våte drøm.
Dessverre koster den altfor mange skjorter til at den skal være aktuell for majoriteten av kjøperne. For du trenger slett ikke blakke deg for en 17" bærbar PC. Denne fra COOP kostet kun 6990,- og var en helt kurant maskin.

LG W1 - slank, lett og blå.
LG W1 - slank, lett og blå. Vis mer


Forresten, det finnes også 17-tommere som ikke veier stort mer enn en vanlig 15-tommer. W1 fra LG er en slik, og med god ytelse i tillegg. Men også den koster noen skjorter igjen.

17-tommere lanseres også som rene underholdningssentra. Toshiba Quosmio G30 var for eksempel den første bærbare med HD DVD-spiller.

Lettere maskiner

Dersom vekten og størrelsen på en bærbar skal ned setter det større krav til maskinvare og design, noe som i de fleste tilfeller betyr at prisen går opp og ytelsen går ned. Det er jo tross alt begrenset med plass for batterier på slike maskiner.

En bærbar PC som klarer seg unna de fleste av disse spådommene er 14-tommeren Zepto Znote 6214W, som veier inn på 2,5 kilo. Eneste store svakhet ved denne maskinen er batterilevetiden. En annen god maskin som ligger et par hekto under i vekt er MacBook, som med sin Intel-prosessor både kan kjøre Windows og MacOS. Til og med samtidig. Mac koster mer enn tilsvarende PC-produkter, men Mac-brukerne vil nok si at det uansett er verd det.

Når det gjelder ultraportable (under to kilo) er målgruppen gjerne folk som er mye på farten, og sammen med vekt og (liten) størrelse er det kvalitet og batterilevetid som er prioritert. En slik maskin har typisk 12-tommers skjerm, og her har ikke testbenken akkurat vært overfylt. Men Toshiba Satellite Pro U200 er et godt eksempel på en slik bærbar PC.

Vi tester for øvrig i skrivende stund en annen 12-tommers bærbar.

For de spesielt interesserte...

...har vi også sett litt på bærbare som helt klart faller utenfor det vanlige markedet. Et eksempel er Acer Aspire 9800, som jo er en "bærbar" kun i ordets videste forstand. Med 20-tommers skjerm og en vekt på nærmere 8 kilo er ikke dette maskinen du tar med på kafé, om du da ikke gjør det bare for å få lange blikk.

Toughbook - så tøff at du kan trå på den.
Toughbook - så tøff at du kan trå på den. Vis mer


Samsung Q1 er i motsatt ende av skalaen. Det er en ultramobil PC (UMPC) på åtte hekto, men vi savnet sårt et tastatur til den.

For de mer hardbarkede er det nok Panasonic Toughbook CF-T4 som appellerte mest. Med 12-tommers trykkfølsom skjerm og 1,5 kilo skal den tåle så mye som 100 kilo. Men den koster, og for de fleste vil nok "vanlige" 12-tommere (som den nevnte Toshibaen) være et bedre alternativ.

Til slutt
Husk at det også er mange modeller som vi ikke har fått testet, så dette er på langt nær en komplett liste over hvilke gode bærbare PCer som finnes på markedet.

Er du usikker på hvilken modell som passer for deg så prøv å kartlegge behovene dine. Jo mer du skal dra rundt på den, jo lettere bør den være! Finn også ut om den skal brukes til spilling. Hvis ikke klarer du deg i de fleste tilfeller med et integrert grafikkort. Prosessorkraft trenger du i de fleste tilfeller ikke bry deg om dersom du kun skal bruke den til internett og kontorprogrammer.

Finner du en maskin som virker interessant kan du godt gå i en større butikk og se litt på den før du bestemmer deg. Og kjøper du på nett, så husk at du har 14 dagers returrett.

Alle bærbar-testene finner du for øvrig her!