Bærbar uten TV-ut og firewire


Hei

Jeg vurdere å kjøpe Dell sin bærbare maskin, Dell Latitude D620. Desverre mangler den TV-utgang og Firewire. Det jeg lurer på er: Er det mulig å kjøpe en kabel eller docking stasjon, slik at en kan koble pc'en til TV'en? Er Usb mye tregere/dårligere å bruke i forhold til Firewire når en skal importere film fra et digitalt videokamera (dv kamera)?

MVH
Arnt

Datadoktoren svarer

Hei Arnt,

Digitale videokamera har lenge vært en bastion vedrørende firewire, ganske enkelt fordi maskiner og USB ikke klarte kravene til hastighet og stabilitet i "gamle dager". For å sikre god overføring fra kassett trenger nemlig DV en kontinuerlig overføringshastighet på omtrent 3,7 MB i sekundet. Så lenge harddisken er rask nok klarer firewire dette fint, men for USB 2.0 Hi-Speed (den opprinnelige USB-standarden klarer ganske enkelt ikke så mye) er det slik at den trenger hjelp av prosessoren. Moderne datamaskiner har dog såpass mye prosessorkraft at det ikke skal være noe problem. Men husk altså at litt tempo på harddisken er en stor fordel her, så du bør plukke ut en med 7200 rpm.

Siden USB 2.0 Hi-Speed har blitt standard på alle nye PCer og prosessorene er raske nok har også omsider kameraprodusentene fått opp farten når det gjelder dette. Flere og flere kamera har nå altså USB i tillegg til firewire, så da er det altså et slikt du må gå til innkjøp av. Alternativet er jo selvfølgelig å plukke ut en modell som lagrer til noe annet enn kassett, f.eks. DVD, men det er ikke å anbefale dersom du skal drive med litt seriøs redigering.

Koble PCen til TV er også mulig, siden den har VGA-ut. Her spørs det selvfølgelig hva slags TV du har. Nyere flatskjermsapparater og noen billedrørs-TVer har VGA og\eller DVI inn, og dette vil jo være det optimale for deg. Da er det jo omtrent bare å koble den rett på.

Ellers finnes det jo små bokser som konverterer fra VGA til S-video å få kjøpt. Datatadoktoren har tatt for seg det før.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar