Bærbar til HD-videoredigering

Hei,

Jeg har hatt videokamera i over tjue år og tatt opp nærmere 200 SVHS og DV kassetter. Fra disse har jeg brent hundrevis DVD-plater. Nå er det imidlertid HD som gjelder, og jeg må kjøpe ny PC som jeg kan bruke til enkel redigering av HDV og AVCHD med Pinnacle Studio Ultimate v.14. Hvilke maskiner, helst bærbare, klarer oppgaven? Systemkravene fins på pinnaclesys.com.

Og hva gjør jeg så med den ferdig redigerte filmen? Fra DV-opptakene brente jeg DVD-plater,men hva gjør jeg nå når jeg vil sende en kopi til noen andre som f.eks. var med på samme turen? Sender jeg dem en minnepinne, bluray-plate eller hur? Venter spent på gode forslag, for dette kan de lite om i butikkene.

Hilsen Bjørnar

Datadoktoren svarer

Hei

For det første vil jeg ikke anbefale en bærbar hvis du først og fremst er ute etter en maskin til videoredigering. Du får mer maskinkraft og skjermplass for pengene ved å kjøpe en stasjonær maskin.

Et annet alternativ er en bærbar med stor skjerm og en ekstra skjerm i tillegg.

Men det viktigste er en kraftig prosessor og passende minne. Minne er billig for tiden, så velg en maskin med kraftigst mulig prosessor og flest kjerner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harddisk er ikke kritisk for denne typen redigering, de er alle raske nok med god margin. Igjen er det rimeligere med store interne disker for stasjonære enn store interndisker for bærbare.

Når det gjelder å distribuere materialet er det ingen universalløsning.

Det er mulig å bruke en Blu-ray brenner, men det forutsetter jo at de som skal motta videoen har Blu-ray spiller.

Velger du å sende materialet på minneplugg trengs det bare et passende avspillingsprogram, men for å kunne se videoen på TV må jo PCen være koblet til denne.

Mange TV-er kan spille av materiale rett fra USB-minneplugg, men om de takler AVCHD er en helt annen sak.

Du får rett og slett høre hva mottakerne ønsker.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar