Bærbar-revolusjon?

Med to prosessorer til hvert sitt bruk - den ideelle bærbare?

Mange av oss har falt for fristelsen og skaffet oss en iPhone eller annen smart mobil. Da er vi praktisk talt alltid oppkoblet, har tilgang til epost og web, kalendere og andre viktige funksjoner.

Men mange av oss har også med den bærbare, vi gidder bare ikke ta den opp av vesken, slå den på og vente på at den skal bli klar til bruk. Da er det bedre å ta opp mobilen, fyre opp nettleseren eller epostprogrammet og være i gang på kort tid.

Men så snart du skal taste inn en del tekst og tall butter det, da blir det fort atskillig mer knotete enn på en maskin med skjerm og tastatur i mer brukervennlig format.

Men det finnes løsninger på alt.

Hva med å bygge inn smart-phone funksjonalitet i den bærbare? En liten strømbeskjeden prosessor med et lettbent operativsystem for å ta seg av de enkle og raske oppgavene, så kan du dra i gang hele Intel/Microsoft-balletten når du kommer hjem eller på jobb?

Vi har sett flere løsninger som har vært inne på dette tidligere, ett eksempel var musikkavspiller for den innebygde CD-drevet uten å slå på PCen som vi så vi for mange år siden, men nå har det blitt mer greie på tingene.

Dell Latitude ON

De nyeste modellene av Dell Latitude 4200 har blitt utstyrt med det Dell kaller "Direkte tilkobling".

I følge informasjonen på Dells web får du " - øyeblikkelig tilgang til e-post, kalender og Internett med den nye Dell Latitude ONTM -kommunikasjonsmodulen. Med Dell Latitude ON kan du få ekstern tilgang til Microsoft Exchange-data simpelthen ved å trykke på en knapp – uten å starte PC-en på nytt eller aktivere hele PC-en, noe som reduserer strømforbruket og øker batteriets varighet. "

Hvordan gjør de det?

Det står ingen ting om dette i presentasjonsmaterialet hos Dell, men i følge uttalelser fra sentrale personer i ledelsen hos ARM er det en prosessor fra ARM som tar seg av denne funksjonaliteten, sammen med Linux-basert programvare.

Hvilken prosessor det er snakk om ble ikke nevnt, men ARM tilbyr flere komplette platformer som bare fyller noen få kvadratcentimeter og fint får plass selv i små bærbare i tillegg til den "egentlige" maskinvaren.


Man kan jo tenke seg innmaten i en iPhone eller Blackberry med tilgang til batteriet og skjermen/tastaturet på en bærbar, sammen med 3G, WLAN eller annen nettforbindelse.

Asus og flere andre

Også ASUS opererer med lignende løsninger som ble vist på CES, i likhet med flere andre produsenter. Maskinvaren er tilgjengelig, det samme med programvare både for operativsystem og brukerprogrammer, det eneste som må gjøres er å sy det hele sammen.

Er brukerne klare?

Brukere av mini-PCer og smarte mobiler er både stort og voksende, og stadig flere venner seg til å kunne være online når som helst og hvor som helst.

Selv om funksjonaliteten er imponerende på de smarteste mobile enhetene opplever vi daglig at de fungerer fantastisk når det gjelder å presentere data. Men de kommer til kort når det det skal produseres data, og at vi venter med å ta tak i oppgavene til vi har en ordentlig PC for hånden.

Med en bærbar som kombinerer det beste fra begge verdener har vi kommet langt! Når brukerterskelen i tillegg er lav er det duket for suksess.

Dyrt?

Foreløpig er det ikke i det billigste prisleiet vi ser maskiner med denne funksjonaliteten. Dells Latitude-serie havner fort rundt 15 000 kroner, men da er også SSD lagring inkludert og spesifikasjonene ellers i den øvre klassen beregnet på proffbrukere.

Men det er ingen ting i veien for å lage tilsvarende løsninger også i de lavere prisklassene, maskinvaren er ikke avskrekkende og med volum kommer prisfall.

Vi blir ikke overrasket om varianter av denne løsningen kommer til å bli dominerende i mange typer bærbare i løpet av et par års tid.