Bærbar og plasma-TV

Hei,
Jeg prøver å koble min bærbare PC med HDMI utgang (nVidia GeForce Go 7600 grafikk kort) til min Panasonic TH-37PX80 plasma TV(HD-ready). Bildet ifra PC-en blir større enn selve TV-en. Ytterkantene av PC-bildet blir borte på TV-en.

Selve bakgrunnsbildet ifra PC-en er også større en TV-en ved 720 oppløsning. Går jeg opp til 1080 oppløsning blir bakgrunnsbildet mindre, og passer i bildet på TV-en, men kjører jeg full skjerm på filmer/DVD/internett så blir bildet for stort igjen.

Hvordan kan jeg få bildet til å gå innenfor TV-rammen?

MvH Stein-Ove

Datadoktoren svarer

Hei
I motsetning til PC-skjermer er ikke en digital forbindelse nødvendigvis den beste løsningen mellom PC og TV. Her er det mange produsenter som ikke har gjort leksa si.

De fleste TV-er, og definitivt mange HD-ready plasma, opererer ikke med piksel-mapping i video-oppløsningen. Det betyr at video-signalet skaleres og behandles, og det gjør at signalet fra en PC ikke ”treffer” 1:1 i forhold til punktene på skjermen. Dette skyldes at PCen sender et litt større bilde enn det som et videosignal vanligvis inneholder. Dette er en arv fra analog TV-virkelighet, vi har skrevet litt om dette her.

Skjermen din har en oppløsning på 1024 x 768, som er vanlig på mange eldre HD-ready plasma (tilsvarende LCD har som regel 1366 x 768).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du kan sette oppløsningen på PCen til 1024 x 768, eller bruker en vanlig VGA-kabel i stedet, og setter TV-en til å ta i mot et PC-signal er det store sjanser for at du får et bilde som treffer bedre. Vi har selv en tidligere modell fra Panasonic, og et 8600GT-kort i stue-PCen, og har prøvd med flere forskjellige skjermkort med DVI og overgangsplugg, HDMI og analog VGA. Det siste var altså det som fungerte best, selv om bildet blir strukket i bredden.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar