Sony Vaio VPC-EB3Z1E kom på markedet allerede i 2010, men er fortsatt en rimelig potent PC med Core i5-prosessor, 4 GB minne og dedikert grafikkort. Foto: Sony
Sony Vaio VPC-EB3Z1E kom på markedet allerede i 2010, men er fortsatt en rimelig potent PC med Core i5-prosessor, 4 GB minne og dedikert grafikkort. Foto: SonyVis mer

Bærbar med full HD-skjerm til 5.499 kroner

1920 x 1080 piksler blir vanligere, ikke bare på de dyrere modellene.

Nesten alle bærbare PC-er med skjermer på 13,3 til 15,6 tommer kommer i dag med en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Det gir god lesevennlighet for de fleste, men kan fort bli for lite for deg som liker å jobbe med flere flere programvinduer samtidig, grafikkbehandling, videoredigering og andre oppgaver som krever en stor arbeidsflate.

Man har selvsagt muligheten til å koble til en ekstern skjerm for slikt arbeid, men det er slett ikke alltid den mest optimale løsningen.

Full HD-skjerm til 773 kroner

For stasjonær PC-bruk har nemlig full HD-oppløsning, 1920 x 1080 piksler, for lengst blitt "standarden" på alt av skjermer mellom 21 og 27 tommer. Enkelte av dem har prislapper på under 800 kroner i de rimeligste butikkene.

Ser man bort fra bærbare PC-er med 17"-skjermer, har det tradisjonelt sett kun vært de dyreste modellene som har hatt høyere oppløsning enn 1366 x 768 piksler. Samsungs 7-serie kommer for eksempel med 14" skjerm på 1600 x 900 piksler, noe som for undertegnede opplevdes som helt ideelt takket være god skjermkvalitet. Også ultrabooken Asus UX31 kommer med samme oppløsning, da med 13,3" skjerm.

Full HD finnes også på enkelte modeller med 13,3" og 14" skjermer, men det vil for mange oppleves som problematisk med mindre man øker skriftstørrelsen i Windows. Det er som regel 15,6" og større som oftere og oftere blir utstyrt med full HD-skjermer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og forskjellene er ganske store. Under har vi plassert to skjermbilder under hverandre, øverste har normal oppløsning for bærbare PC-er, mens det nederste har full HD-oppløsning. Programvinduene har vi ikke justert:

Bærbar med full HD-skjerm til 5.499 kroner


Bærbar med full HD-skjerm til 5.499 kroner


Som du ser gir en full HD-skjerm plass til langt mer informasjon samtidig enn hva som er mulig på en "normalskjerm".

Under 5500 kroner for den billigste

Sony, MSI og ASUS er de produsentene som er best representert med PC-er i mellomklassen med full HD-skjermer. De rimeligste koster normalt mellom 6 og 7000 kroner, men noen ganger kan man finne billigere, gjerne utgående modeller til lavere priser. I skrivende stund kan du for eksempel på en Sony Vaio-modell til 5.490 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Modellen har 15,5" skjerm og er basert rundt forrige generasjon Intel Core i5-prosessor. Den kom på markedet i 2010, og er egentlig en utgått modell, derav den lave prisen. Vi har ikke testet den selv, men den har fått bra skussmål i andre tester. Den har imidlertid fått trekk for kort batterilevetid og støy under belastning, blant annet hos Notebookcheck.net.

1600 x 900 nok?

Hvis du synes 6-7000 kroner er for dyrt - eller at oppløsningen blir for høy, får du langt rimeligere PC-er med 17" skjerm med oppløsningen 1600 x 900 piksler. Billigste i skrivende stund koste 3490 kroner, ifølge Prisjakt.no. Men med mindre du har svært enkle krav til datakraft, kan det lønne seg å gå litt opp i pris. For rundt 4500 kroner er utvalget av modeller med siste generasjon Intel Core i-prosessorer relativt bra, noe som gir deg en langt kraftigere PC som vil både kjøre raskere og håndtere flere oppgaver samtidig på en bedre måte enn de billigste modellene.

Slik vil eksempelet vårt se ut på en skjerm med 1600 x 900 pikslers oppløsning:

Bærbar med full HD-skjerm til 5.499 kroner


Følg med!

DinSide Data følger utviklingen på dette markedet hver dag, og kommer til å teste mange PC-er med høyoppløste skjermer i tiden fremover, men også med "normaloppløsning" på små PC-er og større PC-er for deg som er ute etter en budsjettmodell.

TESTOVERSIKT: Bærbare PC-er