Bærbar "kortslutter"

Laptopen min slutter å virke etter at jeg har brukt den litt. Hva er problemet?

Hei!

Jeg har en laptop som kortslutter etter 40-30min, da blir den bare svart. Og jeg må vente ca20min før jeg kan skru den på igjen. Den har vært sånn siden januar. Skjønner at jeg må reparere den, men problemet er at jeg befinner meg i Berlin frem til begynnelsen av Mai. Og har garanti på den hjemme, så må vente til jeg kommer tilbake. Men har dere noen råd for hva jeg kan gjør frem til det, for å få den til å fungere litt lenger? Hvis jeg prøver å se på film, så fungerer den bare i 10min. Kjempehendig...

C.H.G.

Datadoktoren svarer:

Hei!

Ut i fra symptomene dine (eller rettere sagt din bærbares symptomer), virker det som problemet er overoppheting, enten av prosessor eller grafikkløsningen. Da er det typisk at maskinen bare slår seg av. Dette kan være relativt kontrollert, som for å unngå at komponenter skal ta skade, eller det kan skje spontant fordi prosessoren ikke klarer å fungere under denne temperaturen. Etter en stund slått av vil den ha kjølt seg nok ned til å bli startet igjen.

Det kan være flere årsaker til overoppheting, for eksempel et tett luftinntak under PCen, at en eller flere vifter har tatt kvelden eller en løsning for direkte varmeoverføring (heatpipe) som har løsnet.

Hvis du ikke har peiling er det nok best at noen ser på den for deg. Har du kjøpt en PC av en større produsent burde du forhøre deg om du har internasjonal garanti. Uansett burde du ikke fortsette å bruke PCen slik, ettersom mye varme sliter på komponentene og kan etter hvert føre til varig skade, eller i beste fall forkorte levetiden på PCen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]