Å ta backup av bildene til nettskyen seiler opp til å bli den mest populære og enkleste løsningen for mange. SkyDrive er en løsning fra Microsoft der du kan lagre inntil sju gigabyte med bilder og andre filer uten å betale noe som helst. Opplasting av bilder kan dessuten skje automatisk.
Å ta backup av bildene til nettskyen seiler opp til å bli den mest populære og enkleste løsningen for mange. SkyDrive er en løsning fra Microsoft der du kan lagre inntil sju gigabyte med bilder og andre filer uten å betale noe som helst. Opplasting av bilder kan dessuten skje automatisk.Vis mer

Backup av bilder

Sommerferien er over, nå gjelder det å ta vare på alle minnene.

Tiden da man tok bilder, leverte inn filmen, og fikk fotografier og negativer tilbake fra butikken, er for lengst historie. Den digitale bølgen har veltet over oss, og papirbilder i album er erstattet med visning på skjerm og deling i sosiale nettjenester.

For mange er dessuten mobilen blitt hovedkamera, med tusenvis av bilder lagret på en liten enhet. Men mobiler varer ikke evig, og kan fort havne på avveie. Det samme gjelder PC-er og harddisker.

Digitalteknikken har ført mye positivt med seg, men den er svært sårbar. Systemkrasj, defekte disker og virusangrep er lite hyggelig, og like fullt vil fleste digitalfotografer oppleve dette før eller siden. Negativer finnes som kjent ikke i digitalverdenen, det nærmeste du kommer er kopier av bildefilene.

Hovedregelen er krystallklar: Sørg alltid for å ha minst to kopier av bildefiler som du ikke vil miste.

Her følger noen åpenbare løsninger for sikker backup av bildene dine.

Backup av bilder

Alternativt 1: Nettskyen

Dette har blitt en svært populær måte for å ta sikkerhetskopi av bilder. Bruker du mobilen kan slik sikkerhetskopiering skje automatisk til en rekke nettlagringsløsninger. På iPhone har du for eksempel iCloud, og Android-mobiler har ofte tilsvarende løsninger fra produsenten.

Du kan også bruke tjenester som Jottacloud, Dropbox, SkyDrive og Google Disk, og overføre bildene manuelt eller automatisk til ditt nettlagringsområde, uten å gå veien via PC-en. Den mest vanlige bruksmåten er imidlertid å først overføre bildene til PC-en for deretter å synkronisere bildemappen til nettskytjenesten.

Denne formen for sikkerhetskopiering har uansett den store fordelen at bildene kan gjøres tilgjengelig overalt - på hvilken som helst PC/nettbrett/mobil, så lenge du har nettilgang. Deling av bilder og album er også veldig enkelt via disse tjenestene. Alle tilbyr noe lagring gratis, og ønsker du mer må du betale. Det er likevel sjelden mer enn noen hundrelapper i året.

Aller størst kapasitet uten å betale en krone får du hos Flickr, med hele 1000 GB, som mest sannsynlig er nok til å ta vare på alle bildene undertegnede kommer til å ta resten av livet.

Backup av bilder

Alternativ 2: Ekstern harddisk/minneplugg

Hvis du har veldig store bildesamlinger, kan det være fornuftig å investere i en ekstern harddisk. Dette er alternativet som gir deg den klart største kapasiteten, en 500 GB ekstern harddisk selges for eksempel fra rundt 320 kroner. Dette er nok til å ta backup av flere hundre tusen bilder i god oppløsning og kvalitet.

Du kan for eksempel "speile" innholdet i bildemappene på PC-en til den eksterne harddisken med jevne mellomrom, for eksempel med dette programmet. Oppbevar den eksterne harddisken et trygt sted, aller helst utenfor huset.

Ved at du oppdaterer innholdet med jevne mellomrom, vil du også avdekke eventuelle problemer med harddisken etter hvert som tiden går. Sjansen for at både harddisken i PC-en og den eksterne disken ryker samtidig er liten, så dette er å betrakte som en relativt sikker metode.

Den samme "speile-metoden" kan også brukes mellom to eller flere PC-er, for eksempel jobbe-PCen din og hjemme-PC-en. Mange har også flere PC-er i huset, med harddiskplass nok til at du kan dobbeltlagre viktige data, som bilder.

Backup av bilder

Alternativ 3: Minnekort

Hvem skulle tro at minnekort noen gang skulle bli så billige at de kan byttes ut hver gang de går fulle? Prisene har falt til rekordlave nivåer, og du kan få et 4GB-kort til 35 kroner. Der er det plass til rundt 1000 bilder i god oppløsning og kvalitet!

Flere og flere minnekortprodusenter kan dessuten fortelle at deres produkter har livstids garanti. Hva som egentlig ligger i dette, kan imidlertid være noe ullent. Sandisk opererer for eksempel med "så lenge du eier og bruker produktet". se her, men eventuell erstatning dekker bare produktet, ikke innholdet.

Backup av bilder

Alternativt 4: Optisk medium (plate)

En stor andel av PC-ene som er i bruk i dag er utstyrt med CD eller DVD-brenner, men mange glemmer å bruke den. Å brenne kopier av bildene dine til plate, kan fortsatt være en god idé, ikke minst med tanke på pris (en plate med 4,7 GB kapasitet eller rundt tusen bilder i god kvalitet, koster fra to til tre kroner). Bruk omslag, og sett kopiene i et trygt og tørt sted, for eksempel bankboks - aller helst et annet sted enn der du oppholder deg til dagen.

Det har vært mange spørsmål knyttet til holdbarheten til platene, og ingen tør si nøyaktig hvor lang levetiden er. Enkelte, deriblant Kodak og Verbatim, garanterer hundre års levetid på enkelte av sine plater, dersom de behandles riktig. En god regel er å holde seg til anerkjente produsenter, og ikke kjøpe de aller billigste platene. Ta gjerne flere kopier, så bør du være rimelig trygg.

Oppsummering

Uansett hvilke metoder du benytter, gjelder regelen jo flere, desto bedre. Lag flere kopier, og lagre dem flere steder. Når det dukker opp nye lagringsmedia på markedet, bør du kopiere innholdet videre på disse, slik at innholdet alltid kan leses av aktuelt utstyr.

Til slutt: Den store fordelen ved å bevare bildene digitale er at du ikke vil oppleve falming eller andre forringelser av kvaliteten over tid - vel å merke hvis du har fulgt våre råd!

Har du gode råd vedrørende bildelagring? Del dem med andre lesere i debatten under!

Les også: Her får du ubegrenset, gratis lagring