Babylon 3.0: gratis oppslagsverk med ett museklikk

De fleste støter vel på et uforståelig ord en gang i blant mens de surfer på nettet. Nå trenger du ikke lenger slå opp i ordbøker – det holder bare å laste ned et lite program.

Babylon 3.0: gratis oppslagsverk med ett museklikk

  1. Bilde - Babylon i bruk

Hvem som helst kan sitte fast med et ord eller uttrykk de ikke forstår. Det finnes flere løsninger på problemet; det mest logiske er å slå det opp i en ordbok eller et annet oppslagsverk. Sitter du foran en datamaskin er det praktisk å benytte seg av noen av de mange online-oppslagsverkene, men du må selvsagt vite hvor du skal lete – og det kan ta tid.

Noen smarte programmerere har derfor funnet en meget praktisk løsning: Et oppslagsverk som hele tiden er tilgjengelig, og gir deg massevis av informasjon med noen få museklikk. Det er utrolig enkelt – det er bare å høyreklikke (den aktuelle knappen kan forandres på) på et ord du lurer på. Med en gang dukker det opp et vindu med forklaring på hva ordet betyr. Det er imidlertid ikke alt.

Masse informasjon

Mye å lese
Mye å lese Vis mer

Når du har fått opp en forklaring på hva ordet betyr, er det gjerne flere valg du kan foreta deg. Hvis knappen ”More results” dukker opp under forklaringen, kan du få utfyllende informasjon om ordets betydning hentet fra flere forskjellige kilder. Og da snakker vi om virkelig mye informasjon – du får gjerne oversettelser fra andre språk, og forklaringer fra diverse relevante nettsteder. For eksempel prøvde vi å søke på en del engelske slanguttrykk, og fikk riktig forklaring hver gang. Det samme gjelder en del tekniske utrykk relatert til for eksempel musikk – til og med hvis Babylon ikke finner ordet i sin database, klarer programmet å finne det andre steder som kan gi deg en forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre kan du med noen klikk gjennomføre et søk etter ordet i flere søkemotorer, eller bli koblet direkte til databaser som Britannica.com eller Encarta.com. Du har med andre ord virkelig mange muligheter.

Dette gjelder imidlertid det engelske språket. Hvordan er det med norsk? Babylon inkluderer ordbøker som dekker svært mange språk, selv om de ikke alltid er like avanserte. Klikker du på et norsk ord får du sannsynligvis en oversettelse til engelsk, men du er ikke garantert et svar. Programmet skjønner som regel ingenting av bøyninger eller flertall. Det er ikke så rart, i og med at Babylon er beregnet for engelskspråklige brukere.

Det er riktignok mulig å oversette engelske uttrykk til flere språk (tolv for å være nøyaktig), men norsk er ikke blant dem. Svensk er imidlertid med.

Flere spennende funksjoner

Babylon har faktisk enda mer å by på. Hva sier du til å kunne bruke det samme programmet til å regne om valuta, tidssoner og mål? Det er helt uproblematisk. Programmet er ellers tilrettelagt for brukervennlighet: Du kan gi tilbakemelding til skaperne av alle ordlistene, installere nye og bli minnet om andre oppgraderinger.

Det beste er at programmet er gratis og på bare 1,5 MB. Du kan laste ned Babylon 3.0 fra denne adressen.