Axis nettverkskamera

Mange har stiftet bekjentskap med små web-kameraer, men disse kan ikke sammenlignes med et ekte nettverkskamera. Dette produktet stiller i en helt annen klasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til et web-kamera, fungerer dette kameraet uten å være koblet til en PC. Det kobles rett på et nettverk med en nettverkskabel, og har sin egen webserver innebygget. Dermed er det bare å taste inn IP-adressen i en hvilken som helst nettleser på nettverket, og du ser bildet fra kameraet!

Installasjon

Kameraet kommer med en liten metallfot med kuleledd. Gjengene i selve kameraet er standard, så du kan bruke hvilket som helst kamerastativ.

Du gir kameraet IP-adresse knyttet til MAC-adressen i kameraet. Dette kan du gjøre med en besvergelse i et DOS-vindu, eller med det mer brukervennlige installasjonsprogrammet som følger med på CDen.

image: Axis nettverkskamera


Uansett var det omtrent like komplisert å installere kameraet som å skrive denne setningen.

Innebygget web-server

Nøkkelen til brukervennligheten ligger i at kameraet har en innebygget, Linuxbasert webserver. Denne kjører på en 100 MIPS Risc-prosessor og er kraftig nok til å betjene 10 samtidige brukere.
Du kan velge to forskjellige bildeformater, 352x288 eller 704x576 punkter, og bildestrømmen kan enten være kontinuerlig, levende video, eller enkeltbilder med en fritt valgt oppdateringsfrekvens.

Det er også innebygget bevegelsesdetektor i kameraet, med flere soner i bildet som kan trigge uavhengig.

Du kan både sette kompresjonsgrad og begrense selve datastrømmen. Dermed kan du avveie bildekvalitet og oppdatering i forhold til informasjonsbehovet.

I tillegg er det flere parametre du kan stille inn, som hvitbalanse, fargeintensitet og lysstyrke.
Dessuten er optikken og sensorbrikken av høy kvalitet, noe som gir et meget bra bilde.

image: Axis nettverkskamera

Med de beste og raskeste parameterverdiene blir kameraet som et "vindu mot verden" hvor du kan se bevegelse praktisk talt i sanntid.

Dette krever riktignok ganske høy båndbredde.

Kameraet har dessuten innebygget iris-kontroll, som muliggjør utendørsbruk.

Mange bruksområder

Dette kameraet er beregnet på overvåkning i vid forstand, av maskiner, parkeringsplasser, skibakker, badestrender, trafikkbildet - det er bare å bruke fantasien.

For mindre krevende bruksområder er det også mulig å koble kameraet direkte til et modem.

Priser:

Axis 2120 Network Camera for utendørs bruk, inkludert sterkt sollys: ca 11.650 kroner eks. mva.
Axis 2100, som bare er beregnet for innendørs bruk, er langt rimeligere, med en listepris på ca 3.690 kroner.- eks. mva.

Norsk distributør er EET.