Avløseren til DVD på vei?

Synes du DVD virker litt stusselig med tanke på kapasiteten? Nå kan avløseren være på vei. Selskapet C3D annnonserer nemlig et nytt produkt som klarer 1 terabyte (1.000 gigabyte) på én plate på størrelse med en CD.

Mediet er en ny form for optisk datalagring. Firmaet C3D har brukt de siste fem årene på å utvikle Fluorescent Multi-Layer Disk (FMD), som har samme størrelse som en CD, men som kan romme enorme datamengder i forhold til dagens CD-ROM og DVD.

På CD lagres dataene i bare ett lag. På en DVD-ROM lagres dataene i inntil to lag, men på en FMD kan dataene legges i mange flere lag. Dermed blir det også større plass, og C3D regner med å kunne produsere medier med plass til over 1.000 gigabyte data (1 terabyte) i en ikke så fjern fremtid.

140 GB i år?

I løpet av høsten vil firmaet starte prøveproduksjon av plater med ti lag og plass til 140 gigabyte. Samtidig planlegges produksjon av medier på størrelse med kredittkort med plass til ti gigabyte. Det er også meningen å lage skrivbare medier, men de vil få en noe lavere kapasitet. Den først skrivbare varianten vil bli en mikrodisk med en diameter på bare 30 mm og en kapasitet på 4 GB. Den vil ikke bli overskrivbar. Dagens skrivbare DVD-RAM og den forsinkedet DVD+RW-standarden er ikke i stand til å skrive til mer enn ett lag, men de kan overskrive dataene mange ganger.

Løsningen for HDTV-filmer?

Dagens DVD-plater har ikke kapasitet til å lagre filmer til det nye HDTV-formatet. Dagens DVD-filmer har en oppløsning på ca. 768x512 punkter. HDTV forventes å ha 1600x1024 punkter eller mer. Det er fire ganger så mye data som i dag. En DVD-film på to timer har en datamengde på ca. 7 GB. En tilsvarende HDTV-film vil kreve 28 GB. I tillegg kan vi forvente at det også vil bli flere bilder pr. sekund for jevnere bevegelser. Hvis ikke kompresjonsteknologien forbedres dramatisk, vil vi få enorme lagringsbehov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurrerer med HI-DVD

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

DVD-forum planlegger neste generasjons DVD-plater innen år 2002. De skal hete HI-DVD og ha en kapasitet på 30 GB pr. side med to lag. De vil også komme i skrivbare varianter med ett lag og 15 GB pr. side. FMD-mediet har et enormt forsprang på kapasitet hvis de holder sine tidplaner og introduserer sine produkter innen to år. Vi har også tidligere hørt om revolusjonerende nye lagringsteknologier som skal komme for fullt. Dessverre har veldig mange av disse aldri sett dagens lys.

Vi tror at følgende krav på tilfredsstilles før mediet kan lykkes. Det må lages enheter som er bakoverkompatible med CD og DVD. Mange produsenter må stille seg bak i tillegg til de store filmselskapene i Hollywood. De må levere et stabilt overskrivbart produkt innen to år. Det er likevel vanskelig å konkurrere med store selskaper som Sony, Philips, Toshiba, JVC og Pioneer.