AVCHD - kompakt videoformat, men tungt

AVCHD knuser DV på kvalitet og filstørrelse, men er svært krevende å redigere. Vi har gjort noen stikkprøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nylig testet de siste videokameraene fra Sony, som lagrer video i AVCHD-format. Hele poenget med dette formatet er at det er svært kompakt, til gjengjeld er det svært komprimert i en komplisert prosess. I kameraene sitter det selvsagt spesielle signalprosessorer som håndterer denne jobben i sanntid med god margin. Det er derfor helt uproblematisk for en bruker, både å filme og å spille av opptakene fra kameraet.

Det er først når du har overført filene til PC og skal spille av eller redigere at problemene oppstår.

Ren avspilling krever faktisk så mye av maskinvaren at du trenger en PC med Intel Core 2 Duo eller tilsvarende fra AMD, altså en PC i det øvre sjiktet. En billig bærbar eller en typisk kontormaskin sliter, og du vil som regel bare få hakking og flimring.

Hva med redigering? Vi har gjort noen stikkprøver.

Tilgjengelige redigeringsprogrammer for AVCHD

I skrivende stund er det få programmer som lar deg redigere AVCHD, men det er på vei over hele linja. På hjemmesiden til AVCHD-formatet finner du en liste over produsenter som støtter formatet i ekstisterende eller framtidige produkter.

Vi har testet Pinnacle Studio 11 her, og har etter dette lastet ned den nyeste oppgraderingen. Vi har dessuten lastet ned den seneste oppgraderingen av Nero 7 Premium som støtter AVCHD i Nero Vision. Ulead Video Studio 11 Plus støtter også formatet, og vi har lastet ned en prøveversjon.

I Pinnacle Studio er det faktisk ikke så tungt å gjøre grunnleggende redigering, i form av å importere, trimme og sette sammen diverse klipp. Det er først når det kommer til koding av de endelige formatene at det tar tid.

For vårt 25-sekunders AVCHD-klipp tar det hele seks og et halvt minutt bare å konvertere til Windows Media HD-format.

image: AVCHD - kompakt videoformat, men tungt


Nero Vision hadde problemer med avspilling av forhåndsvisning, og kan heller ikke eksportere til Windows Media i HD-format, og heller ikke andre komprimerte, relativt portable formater i HD. Da er jo poenget borte for vår del.

image: AVCHD - kompakt videoformat, men tungt


Ulead Video Studio 11 kan importere AVCHD direkte fra disken i kameraet. Det går kjapt, 15 minutter video gikk på ca minuttet fra importmeny til klippene var synlige og tilgjengelige for redigering på tidslinjen.

Men av alle tre programmene var Ulead det som jobbet klart tyngst. Vi opplevde det som å redigere DV på en gammel Pentium 3.

image: AVCHD - kompakt videoformat, men tungt


Hva skal man velge?

Skal man ha noen glede av å redigere video i dette formatet må man ha en svært kraftig maskin. 4-kjerners prosessor eller helst 2 av disse, er tingen. Dessuten masse RAM, 8 eller 16 GB blir bra.

Til høsten, når neste generasjon prosessorer med 4 kjerner kommer fra både Intel og AMD, da er vi inne på en noenlunde balanse mellom krav og ytelse.

Regnestykket med vinning og spinning i de forskjellige prosessene som inngår i videoredigering endrer seg hele tiden. I dag er det slik at det du sparer på å overføre data direkte fra disk taper du i håndtering av den tunge komprimeringen. Og kanskje vel så det.

Vil vi noen gang oppleve at konvertering og prosessering av video bare tar noen få sekunder? Hittil har alltid utviklingen i kvalitet spist opp utviklingen i hastighet. Og det er enda noen trinn på utviklingen av bedre kvalitet. For vår del ville vi gjerne hatt en bildefrekvens på 200 hz. Det er jo ingen video som f.eks. klarer middels panorering slik som vi gjør med våre egne øyne...

Her ser du et klipp fra Sonys AVCHD-kamera HDR-SR5E konvertert til Windows Media. Nedlasting er absolutt å anbefale, det er de aller færreste som vil kunne se den streamet.

Hvem blir forresten først til å finne et helt malplasert element i bildet :-)?


Demo (wmv 18 294 kB)

Les også:
Guide til AVCHD
Test av AVCHD-kameraer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!