Avanserte funksjoner

Hva HTML-editorer kan gjøre

  1. Avanserte funksjoner

Integrasjon av funksjoner i HTML

Når du fyller ut et skjema på Internett, er det noen som både har laget et HTML-skjema, og et program som ligger på en server som kan ta imot informasjonen som du skriver inn.

Når noe beveger seg på skjermen din, er det noen som har laget en GIF-animasjon, en JavaScript-styrt animasjon, en Java-animasjon, eller kanskje til og med laget en animasjon i Flash eller Director. Dessuten har de tilpasset HTML-dokumentet slik at dette kan vise disse bevegelsene på riktig måte (standard HTML kan ikke skape bevegelse).

Kort sagt, hver gang det virkelig skjer noe spennende på skjermen din, fungerer HTML bare som et skall.

Men det er ikke alt som er like lett å legge inn i HTML-dokumentet ditt. For eksempel vil bare eksperter kunne vurdere om et JavaScript som fungerer utmerket på din nye Netscape Communicator 4.5, også fungerer på Microsoft Internet Explorer 3.0.

HTML-editoren bør kunne hjelpe deg både med å legge inn slike avanserte elementer og kontrollere at det blir gjort på en måte som forstås av alle nettlesere.

Selv når du bare skal legge inn standard lyd eller film på sidene dine, må du ofte bruke ulike kommandoer for ulike nettlesere. En god HTML-editor vil passe på at dette gjøres riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

JavaScripts og Java

JavaScripts er den tryggeste og beste måten å gi dine sider ekstra funksjonalitet eller spesielle effekter. JavaScripts er små programmer som ligger i selve HTML-dokumentet, eller som kan startes av et HTML-dokument.

JavaScripts støttes av de fleste aktuelle nettlesere, det tar lite plass, og krever minimalt med datakraft. Problemet med JavaScripts er at de finnes i forskjellige versjoner, og på eldre nettlesere som fortsatt er mye i bruk, vil bare gamle versjoner av JavaScript virke.

Ingen HTML-editor vi har sett hjelper deg på en enkel måte med å skrive egne JavaScripts. De mest avanserte lar deg tilpasse ulike JavaScripts som følger med selve HTML-editoren. Da er det viktig at editoren kan advare deg mot rutiner som ikke kan kjøres på eldre nettlesere.

Java er ikke så mye brukt som JavaScripts. Grunnen er nok at det er vanskeligere å lage løsninger i Java. Java er selvstendige programmer som legges i et eget felt på websiden din.

Det er en del ulemper med å bruke Java: Java gjør både websidene dine og leserens maskin tregere. Dessuten risikerer du at en Java-rutine som virker bra på Microsoft Internet Explorer 4.0 for PC, ikke virker på samme program for Mac.

HTML-editorer lar deg ikke egne Java-rutiner. Men gode HTML-editorer leveres sammen med enkle Java-programmer som du kan tilpasse til websidene dine. Dessuten skal gode HTML-editorer hjelpe deg med å integrere Java-appleter i HTML-dokument på riktig måte.

StyleSheets og Dynamisk HTML

StyleSheets og Dynamisk HTML ble for alvor introdusert med Netscape Communicator 4.0 og Microsoft Internet Explorer 4.0 (Microsoft Internet Explorer 3.0 hadde delvis støtte for StyleSheets). Men det har egentlig ikke helt slått igjennom. Grunnen er at det er krevende å lage gode sider for alle nødvendige nettlesere.

StyleSheets gir deg mulighet til å gi all tekst på websidene dine et bestemt utseende. StyleSheets gir større kontroll enn HTML, og er nyttig for å lage lesbare sider, og spesielle teksteffekter.

Problemet med StyleSheets er at instruksjonssettet ikke er spesielt godt laget, og skaper problemer med at eksisterende HTML-koder også brukes som koder for StyleSheets. Problemet dukker opp i det øyeblikket du ønsker å sikre deg at websidene også ser pene ut på nettlesere som ikke støtter StyleSheets. For å gjøre en grumset affære kort: Selv de beste HTML-editorer har gitt opp å gjøre dette for deg, fordi det er så uoversiktlig.

Passer du derimot på ikke å være altfor avansert i utviklingen av dine StyleSheets, kan det være snakk om et meget effektivt instrument for å sikre at alle sider i din webtjeneste får like overskrifter, like ingresser og lik brødtekst.

Dynamisk HTML er en smule bedre. Dynamisk HTML er en avansert form for HTML som gir muligheter for bevegelse og enkel interaksjon i ett og samme dokument. Her har man i det minste introdusert nye koder, slik at ett eneste dokument kan brukes av mange forskjellige nettlesere.

Dessverre snakket ikke Netscapes og Microsofts folk særlig mye sammen da de gjorde det. Det er derfor ganske mange små og store forskjeller mellom kodene som de to nettleserne aksepterer.

En god HTML-editor skal holde rede på dette for deg. Og dessuten skal editoren passe på at du lager pene sider for alle de brukerne som ikke ser sidene dine i nettlesere av 4.0-variantene.

Programmer for server

Ligger websidene dine på en delt server, for eksempel serveren til Telenor, vil det være tilgjengelig enkle programmer som du kan bruke. Skal du ha en gjestebok som andre kan signere, må denne styres av et program som ligger på server. Vil du ha en mulighet for at folk skal kunne fylle ut skjemaer, og sende informasjon til deg, trenger du et annet program som også ligger på serveren.

Bruker du en mer avansert server, vil denne neppe ha ferdige programmer tilgjengelig. Til gjengjeld vil du kunne legge inn akkurat de programmene du ønsker.

Noen ganske få HTML-editorer gir deg støtte for utvikling av egne serverprogrammer. Noen HTML-editorer leveres også sammen med egne Perl-scripts (som er det vanligste programspråket for servere) og Microsoft FrontPage-editorene har støtte for programmer som ligger på FrontPage-tilpassede servere (og av dem er det er ganske mange).