Avansert Opera i løpet av sommeren

Den norske nettleseren Opera skal ikke lenger bare være liten og rask. I sin neste versjon vil nettleseren på flere viktige punkter være mer avansert enn Internet Explorer og Netscape. I tillegg skal det håndholdte markedet erobres.

Opera har i lang tid vært det radikale alternativet til mastodontprogrammer som Microsoft Internet Explorer og Netscape. Ikke bare fikk det plass på en enkelt diskett, det var i tillegg merkbart raskere til å tegne opp websider. Men det var mye som manglet for den totale webopplevelsen. Blant annet Java, som lenge har vært en av de mest populære teknologiene til å lage avanserte løsninger på webben.

Det aller siste i teknologi

Opera 4 skal komme på markedet i løpet av sommeren, forteller Rolf Assev i Opera Software. Programmet kommer nå til å bli litt for stor til å få plass på én vanlig diskett, men ennå er det ikke snakk om at Java følger med. Til gjengjeld vil brukere som laster ned Java på egenhånd nå slippe unna den omstendelige installasjonsprosessen som har vært nødvendig tidligere.

Opera 4 kommer til å støtte siste versjon av Java, nemlig 1.3, og vil på den måten ta ledelsen i forhold til sine konkurrenter Microsoft Internet Explorer og Netscape. Java 1.3 vil nå automatisk kjenne igjen Opera 4 – det er dette som radikalt forenkler installasjonsprosessen.

Opera Software vurderer nå om de skal begynne å bygge Java direkte inn i sine nedlastbare filer. Gjør de dette, vil den totale filstørrelsen plutselig bevege seg opp mot 10 MB, hvorav over 80% går med til Java.

Også for JavaScript (som ikke har noe med Java å gjøre, bortsett fra navnet, og som nå er en vanligere og mye viktigere teknologi på Internett enn Java) vil Opera 4 støtte det aller siste, med versjon 1.3.

I følge Jon von Tetzchner har Opera selv i tidligere versjoner hatt bedre støtte for Cascading Style Sheets (forkortelse CSS, som er teknologien som gir mulighet for enkel styring av typografi på websider) enn konkurrerende weblesere. Men nå skal Opera 4 bli enda bedre. Opera 4 kommer til å ha nær full støtte for CSS 1.0, og dessuten vil store deler av CSS 2.0 støttes. Bare Netscape 6 (som fortsatt er i tidlig betaversjon) kommer i nærheten – Internet Explorer halser langt bak i et rot av standarder som støttes og ikke støttes.

Kikker vi på HTML-versjonen i den kommende Opera, rykker Opera nå opp fra 3.2 til 4.0. På dette punktet gjør ikke Opera annet enn å holde følge med konkurrentene. von Tetzchner innrømmer at Opera har sett seg tvunget til å avvike litt fra HTML-standarden på noen punkter, ettersom konkurrerende nettlesere noen ganger har redefinert standarden og fått stor gjennomslagskraft blant utviklere av webtjenester.

Satser på håndholdt

Da DinSide snakket med Opera Software i går, var den mest overraskende nyheten for oss i hvilken grad Opera skal satse på å utvikle sin nettleser for håndholdte enheter. Foreløpig finnes det bare en versjon av Opera for EPOC – operativsystemet for Psion- og Ericsson-PDAer (personlige digitale assistenter).

Dette er et definitivt et voksende marked, og foreløpig har det vært tynt med nettlesere for slike maskiner. Opera kommer i ny betaversjon for EPOC allerede om et par dager, og her er det faktisk snakk om fullverdige versjoner av nettlesere – PDA-nettlesere har normalt vært temmelig primitive programmer.

For de to andre store operativsystemene for PDAer, Pocket PC og Palm OS, har Opera Software foreløpig ingen offisielle planer.

Skreddersydde Opera-versjoner

Et annet viktig satsningsområde for Opera Software er spesialtilpassede versjoner av Opera. Det er da snakk om at Opera 4 for eksempel blir skreddersydd etter en bestemt bedrifts behov, slik at alle ansatte får en felles opplevelse av Internett og, ikke minst, bedriftens eget intranett. Trolig vil også deler av intranettet på denne måten kunne bygges inn i nettleseren.

Det er her snakk om mer enn kosmetiske tilpasninger, det er selve kildekoden som kommer til å være tilgjengelig for bedriftsbestemte tilpasninger.

0,5-1% markedsandel

Det er ikke lett å si med sikkerhet hvor mange av verdens websurfere som bruker Opera. Grunnen er at Opera i stor grad utgir seg for å være Internet Explorer når den sender såkalte serverkall – operasjonen hvor en nettleser kommuniserer med en server, og sørger for at serveren sender bestemte dokumenter og grafikkfiler til nettleseren. Og det er serverkallene som danner grunnlaget for all statistikk over hvilke nettlesere som er mest populære.

I følge Opera Software selv er det mellom 800.000 og 900.000 årlige nedlastninger av Opera i vanlig versjon (Windows, Linux og BeOS, men ikke Mac). For EPOC-versjonen finnes det ikke tall på antallet nedlastninger.

Opera Software regner selv med at et sted mellom 0,5% og 1% av all surfing i verden skjer gjennom en Opera-nettleser.

Opera 4 finnes allerede i betaversjon som kan lastes ned fra Operas hjemmeside.Og selv om vi alltid advarer deg mot å installere betaversjoner på PCen din, kan vi i alle fall nevne at tidligere betaversjoner av Opera har vært stabile.