Avansert komprimering av grafikk

SmartSaver Pro har nå kommet i versjon 3, og er i ferd med å bli et svært bra program for behandling av grafikk og fotografier som skal brukes på webben. Og det til en brøkdel av hva andre tilsvarende programmer koster.

SmartSaver Pro har i lang tid vært i flittig bruk her i DinSide, når vi skal komprimere illustrasjonene som vi bruker i artiklene våre. Uten dette programmet ville du som bruker nettstedet vårt risikert å måtte vente merkbart lengre på å få lastet ned artiklene fra DinSide.

Men SmartSaver Pro er langt fra det eneste eller beste programmet av sitt slag. Fireworks 3 og Photoshop 5.5 er to programmer som koster flere tusen kroner, men som gir langt flere muligheter for å komprimere webgrafikk enn tidligere versjoner av SmartSaver Pro.

I versjon 3 får SmartSaver Pro en god del av de mulighetene som de dyrere programmene har, men uten at vi snakker om samme prisnivå.


SmartSaver Pro har følgende bruksområder:

  • Komprimering av grafikk til bildeformatene GIF, JPG og PNG, som er de tre standard bilde/grafikkformatene på webben
  • Klipping av grafikk, slik at ett bilde deles opp i flere mindre bilder, hvor hvert av disse kan lagres i det formatet og med den komprimeringsgraden som gir best resultat. De forskjellige småbildene blir "sydd" sammen av HTML-kode, slik at det ser ut som ett bilde når det vises i nettleseren
  • Legge effekter til grafikken, slik at den endrer utseende eller det kommer lyd når brukere beveger musa over den
  • Lage "image-maps" slik at du knytter hyperlenker til bestemte områder på ett bilde
Når du komprimerer bilder i SmartSaver Pro har du full kontroll med komprimeringsgraden (angitt i prosent) og du får kontinuerlig se sluttresultatet ved siden av originalfilen. Du har også mulighet til å fremheve bestemte deler av bildet, slik at for eksempel tekst eller ansikter blir spesielt tydelige.

Avansert for JPG

Du kan, fra og med denne versjonen, angi komprimering for to egenskaper ved bildene du arbeider med: ren oppløsning pluss fargeoverganger (kalt chroma). Ganske interessant for proffene, og dette er en funksjon vi ikke har sett i andre komprimeringsprogrammer før!

Nytt er det dessuten at du kan velge hvor stort bildet skal være (angitt i hele KB), hvorpå SmartSaver Pro 3 finner beste komprimeringsgrad.

I likhet med tidligere versjoner, kan du også nå velge hvilken komprimeringsalgoritme som skal benyttes, men dette blir absolutt bare for de mest avanserte brukere. Dessuten kan du velge om bildene skal lastes progressivt (slik at kvaliteten blir gradvis bedre mens bildet lastes ned) eller vanlig.

Alle muligheter for ikke-animert GIF

SmartSaver Pro står ikke lenger særlig tilbake for andre komprimeringsprogrammer når det gjelder GIF. Her finner du det meste. Endelig kan bestemte farger låses, og dessuten kan du velge hvilken fargetype (rød, blå eller grønn) som skal dominere, grad av fargeutjevning (eng. dither), bildekvalitet (eng. lossy) og mykhetsgrad i bildet (eng. soft).

PNG er et nyere grafikkformat som fortsatt er langt fra å bli den suksessen mange hadde regnet med, og er svært lite brukt. Men ønsker du å komprimere til PNG, finnes det også her rikelig med kontrollmuligheter for komprimeringen.

Det meste fungerer bra

Vi har tatt en kjapp titt på SmartSaver Pro 3, og stort sett synes vi programmet er bra. Det er bl.a. lett å få programmet til å fungere som en plugg-inn til ditt favorittprogram for bildebehandling. Men dessverre var det bare Photoshop som SmartSaver Pro klarte å finne frem til på egenhånd ved installasjon.

Programmet er litt omstendelig på et par punkter, og da vi skulle lagre oppklippede bilder med tilhørende HTML-kode, fikk vi mer arbeid enn vi hadde håpet på.

To andre svakheter er at det er ganske lett å overskrive originalbildene dine, samt at det ikke er mulig å lagre større komprimeringsprosjekter underveis – alle jobber må fullføres i samme arbeidsøkt.

Koster 500 kroner

Den store fordelen med SmartSaver Pro er at det er så billig, og dessuten enkelt å bruke. Ser vi bort fra prisen på slike programmer, må vi nok si at vi i stor grad foretrekker andre komprimeringsprogrammer. Fireworks 3 er best hvis vi ønsker total kontroll og maksimal kompresjon, og Photoshops egne komprimeringsfunksjoner er nesten like gode.

SmartSaver Pro 3 er tilgjengelig i nedlastbar demoversjon med alle funksjoner tilgjengelig. Programmet er på 6,5 MB (tar ca. 35 minutter å laste ned med vanlig 33,6 Kpbs-modem, eller 7 minutter med dobbel ISDN-forbindelse). Velger du å kjøpe lisens koster denne ca. 60 amerikanske dollar (500 norske kroner).