Avansert hjemmestudio til spottpris

Det finnes mange musikkprogrammer, men denne pakken fra Magix gir deg masse for pengene. Her får du to programmer i samme pakke!

Det finnes fremdeles et bredt utvalg programmer for de som trenger verktøy til å lage egen musikk. Mange tidligere kjente produsenter har forsvunnet, eller lagt om profilen, men noen holder fremdeles koken. Magix er ikke av de eldste, de feirer 10-år i år, men de står på. Tilbudene strekker seg fra rene profesjonelle programmer til svært rimelige løsninger for hobbymusikeren – Music Studio 10 deluxe tilhører den siste kategorien.

To programmer

Det fremgår ikke så tydelig verken på esken eller i omtalen, at det er snakk om to separate programmer. Det blir derimot tydelig etter installasjonen, som installerer begge.
Det ene heter Magix midi studio 10 deluxe og det andre Magix audio studio 10 deluxe.

Begge programmene er faktisk reduserte versjoner av noen de mest avanserte musikkprogrammene. Audio-programmet stammer fra Samplitude, som er et meget avansert program i klasse med ”industristandarden” Cubase SX.

MIDI-programmet er faktisk bygget på den gamle Windows-versjonen av Emagic Logic, som ble kjøpt av Apple for noen år siden. Windows-utgaven ble lagt ned, og Apple har siden rustet opp Logic-programmet kraftig.

Hvorfor er det så to programmer i pakken fra Magix? Hadde det ikke vært bedre med alt i
ett?

Forskjellige bruksområder

Svært mye av musikken som produseres i dag er basert på elementer av eksisterende musikk (samples) i kombinasjon med programmering av musikalske forløp. Det er med andre ord ikke lenger nødvendig å kunne spille på f.eks. tangenter for å lage musikk. MIDI er i prinsippet ”musikalske tastaturkoder” som sendes fra keyboardet til en enhet som lager lyden. Men det er fullt mulig å styre lydenheter med andre metoder og grensesnitt.

Og det er dette det dreier seg om i Magix audio studio 10 deluxe.

Her finner vi opptil 64 lydspor, hvor du kan plassere looper, ta opp lyd med mikrofon, eller plassere forskjellige virtuelle instrumenter med egne programmeringsmuligheter.

Avansert hjemmestudio til spottpris


Lydopptak er enkelt, du velger spor, klikker Rec-knappen og programmet tar opp lyden og
tegner lydkurver på sporet.

Velger du et virtuelt instrument, går du til menyen og velger mellom forskjellige varianter. Så er det bare å klikke Play-knappen, klikke på de forskjellige feltene i rutemønstrene (nesten som en lottokupong) til du er fornøyd med det du hører. Så er det bare å trykke
Rec på sporet og ta opp lyden.

Til slutt sitter du med et antall lydspor som du kan mikse og prosessere i mikserdelen.

Avansert hjemmestudio til spottpris
Avansert hjemmestudio til spottpris
Avansert hjemmestudio til spottpris
Avansert hjemmestudio til spottpris
Avansert hjemmestudio til spottpris
Avansert hjemmestudio til spottpris

De virtuelle instrumentene er typisk laget for å passe inn i et moderne lydbilde. Vi snakker om trommer, bass og monofone synthlyder:
Musikk for hånd

Men hva med akkorder og god gammeldags manuell spilling? Da må du ty til Magix midi studio 10 deluxe.

Her har du lydspor hvor du kan f.eks. kan legge inn miksen fra audio-programmet. Har du et MIDI-keyboard, så kan du legge på så mange MIDI-spor du vil. Disse kan da spille de innebygde virtuelle instrumentene, VST-instrumenter eller eksterne fysiske MIDI-instrumenter.

Avansert hjemmestudio til spottpris


Så kan du mikse MIDI-sporene til et stereo lydspor, og importere dettet til audio-programmet. Eller du kan importere individuelle lydspor fra audio-programmet og legge disse på lydspor i MIDI-prgogrammet.

Avansert hjemmestudio til spottpris


Fleksibelt?

Denne løsningen gir stor fleksibilitet, men samtidig blir det en del ekstra å passe på. Det hadde vært en bedre løsning om MIDI-delen med VST-støtte var integrert i audio-programmet.

Det blir mye ekstra arbeide hvis man skal gjøre endringer i to programmer og så sy det hele sammen igjen.

Men man kan også få til en god arbeidsflyt hvis man har en plan, og utnytter de to programmene til å lage musikalske moduler og elementer underveis. Så velger man ett av programmene til å gjøre den endelige miksen i, med mastering og brenning til CD.

Konklusjon

Denne pakken har en listepris på beskjedne 699 kroner. Det er ikke tvil om at du får mye for pengene, selv om kombinasjonsløsningen ikke er like elegant og strømlinjeformet som programmene hver for seg.

Mer info finner du hos Magix