Avansert grafikk til lavpris

NYHET FRA CeBIT: ATI har nettopp annonsert et nytt brikkesett med en integrert grafikkprosessor som støtter avanserte grafikk-teknologier som maskinvarebasert Transform & Lighting. Siden grafikkprosessoren er intergrert, kan prisen holdes lav.

Det er ikke uvanlig å integrere grafikk-akselerasjon i hovedkortet, men dette er første gangen et brikkesett har såpass kraftige 3D-funksjoner innebygget.

S1-370 TL er utviklet av ATI og ArtX – et grafikkbrikke-firma som ATI nylig kjøpte. Det kombinerer North Bridge-systemarkitektur og grafikkakselerator, som er designet av ArtX. Brikkesettet støtter Slot 1 og Socket 370-prosessorer, og 133, 100 og 66 MHz systembusser. Dette betyr støtte for mange forskjellige maskinkonfigurasjoner.

Kraftige grafikkmuligheter

Det mest oppsiktsvekkende i 3D-delen av brikkesettet, er den innebyggde T&L-arkitekturen. Transform & Lighting har vært stikkordet rundt de mer avanserte grafikkortene den siste tiden, og betyr mer realisme, mer detaljert grafikk og en bedre spillopplevelse. De grafikkbrikkene som hittil har støttet T&L, er Savage 2000 fra S3 og GeForce fra NVIDIA. Særlig er GeForce-kortene populære blant spillentusiaster, men er ganske dyre. Nå blir altså T&L tilgjengelig for ”massene”.

I tillegg har S1-370 TL støtte for full 32-bits farge i oppløsninger opptil 1600x1200. Ytelsestallene som ATI oppgir er 12,5 millioner polygoner i sekundet (som er et meget bra tall, selv om det antageligvis ikke stemmer helt i praksis), og en fillrate på over 330 millioner piksler i sekundet, som er bra men ikke helt på høyde med de aller beste kortene. Brikkesettet støtter også alle 3D-effektene i boken, og de nødvendige grensesnittene som DirectX 7 og OpenGL.

Utfra disse spesifikasjonene virker det som om grafikkbrikken er kapabel til å håndtere de aller fleste spillene på markedet i dag, og de som kommer i nærmeste fremtid, men dette likevel ikke den beste løsningen for de aller mest seriøse entusiastene. Men for brukere som vil ha en kombinasjon av lav pris og god ytelse, og ikke har tid til å installere grafikkort selv, er nok et hovedkort med S1-370 TL en meget god løsning.