Av med et (dobbelt)klikk!

Er du lei av alle klikkene som skal til for å slå av eller logge av datamaskinen, og har av-knappen reservert for dvalemodus? Hvorfor ikke lage en fin snarvei på skrivebordet?

I Windows XP (og forsåvidt Vista) er det et nyttig lite program med det treffende navnet shutdown. Egentlig trenger vi ikke å bry oss om dette programmet, men det er nå engang slik at vi liker å effektivisere, og å slå av Windows fra menyen tar strengt tatt et par sekunder for lang tid.

Av med et (dobbelt)klikk!


Ved hjelp av et par enkle steg er det ikke vanskelig å opprette en snarvei til dette programmet, og få det til å slå av vår (eller for så vidt en annen) PC med et raskt dobbeltklikk. Bare høyreklikk på stedet der du skal ha snarveien (skrivebordet er et hett tips), velg Ny --> Snarvei. Da får du opp en boks hvor du skal skrive inn eller finne plasseringen til fila du skal ha åpnet.

I vårt tilfelle skal vi skrive shutdown i dette feltet (programmet heter jo det), og i tillegg et par argumenter for å få akkurat det vi vil ha.: -s -t 0

Totalt blir det slik:

Av med et (dobbelt)klikk!


-s betyr ganske enkelt at datamaskinen skal slås av.
-t sier noe om hvor lang tid i sekunder det skal gå fra kommandoen gis til maskinen slår seg av. Normalt sett teller den ned fra 30, men ved å sette tallet null bak gjør den det umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre viktige argumenter er:
-r PCen slår seg av og restarter
-l Brukeren logges av
-f Tvinger lukking av alle kjørende program
-m \\datamaskinnavn Denne er kjekk dersom du har flere datamaskiner i et nettverk. Hvis for eksempel serveren din heter "server", kan du restarte hele sulamitten fra din egen maskin med følgende setning: shutdown -t 0 -r -m \\server

Vil du ha en komplett liste over alle argumenter kan du åpne et Command Prompt (det heter "Ledetekst" i norsk Windows) og skrive shutdown i vinduet (uten argumenter). Enkleste måten å få frem et slikt vindu er Start -> Kjør og skrive "cmd" i Åpne-feltet.

Dvalemodus støttes forøvrig ikke av shutdown.exe. Du må skrive inn rundll32.exe powrprof.dll, setSuspendState hibernate i stedet.

Velg ditt ikon med omhu

Av med et (dobbelt)klikk!


Det er ikke akkurat verdens mest sprelske ikon som dukker opp originalt, men her går det an å sprite ting opp litt. Eller - dersom du er i det mer fandenivoldske humøret - lage problemer for dine uvitende medmennesker.

Høyreklikk på ikonet og velg Egenskaper. Under Snarveier kan du velge Endre ikon, og hvis du ikke finner noen du liker her, kan velge fra andre ikoner du laster ned eller finner på din maskin.

For all del: ikke finn på å velg samme ikon som lillebrors favorittspill og gi den samme navnet, for deretter å bytte ut hans spill-ikon med det som da slår av PCen hans. Det blir bare bråk av sånt.

[Ugjyldig objekt (debatt)]