Autopatcher XP: automatisk Windows-oppdatering

Windows Update-tjenesten stenger ute piratkopierte XP-lisenser, men piratene har naturligvis en enkel metode å hente alle oppdateringene.

Siden Windows XP ble lansert for mer enn fem år siden, er det kommet utallige oppdateringer til operativsystemet. Mange av dem kritiske, det vil si at det har vært særdeles dumt å la være å installere dem.

Samtidig prøver Microsoft å ta et lett kvelertak på alle som bruker piratkopierte Windows-nøkler, ved å stenge dem ute fra alt av oppdateringer, med unntak av de mest kritiske. For eksempel kan disse ikke installere verken Internet Explorer 7 eller Windows Media Player 11.

Den offisielle løsningen

Men selv om du skulle ha lisensene i orden, kan oppdateringene være tidkrevende, spesielt dersom du skulle gå til det skrittet å installere Windows på nytt. Oppdateringene må lastes ned fra Windows Update og kjøres i flere omganger, og krever dessuten flere omstarter av maskinen underveis.

Den uoffisielle løsningen

Det er her Autopatcher XP kommer inn i bildet som et alternativ - for noen. Det er et program, eller rettere sagt en komplett samling med sikkerhetsfikser, opsjoner (tweaks) og offisielle og uoffisielle tillegg til Windows XP. Pakken legges ut til gratis nedlasting en gang i måneden. Bak Verktøyet står de to ungguttene Antonis Kaladis og Jason Kelley.

Og i motsetning til Windows Update-tjenesten bryr Autopatcher XP seg ikke om lisensnøkkelen i det hele tatt.


Alt på ett sted

Men det er naturligvis andre som også drar nytte av denne løsningen, og her finner vi brukere som formateterer harddisken ofte, for ikke å glemme systemadministratorer som ønsker å rulle ut opptaringer på mange PCer kjapt. Da kan Autopatcher XP for eksempel ligge lett tilgjengelig fra en filserver.

På samme måte som med Windows Update kan brukerne velge selv hvilke oppdateringer de ønsker å installere, og hvilke de kan klare deg uten. Men når man klikker på "Install"-knappen i Autopatcher XP skjer alt i én prosess - uten spørsmål og omstarter - før oppdateringene er helt ferdige. Siden alt er lastet ned på forhånd, behøver brukerne heller ikke å være online mens oppdateringen foregår. De kan dessuten bruke programmet senere for å legge til og fjerne funksjoner og fikser.

Ikke alt av oppdateringer i Autopatcher kommer fra Microsoft, blant annet ligger det støtte for Adobe Flash og Sun sin JAVA-klient integrert. Dette er tillegg til nettleseren som ellers må lastet ned og installeres i egne prosesser fra de respektive nettsteder.

Lovlig?

Autopatcher XP har eksistert i flere år, og i en spørsmål & svar-spalte på utviklernes hjemmeside svarer de et klart YES på om programmet er lovlig. Begrunnelsen er muligens noe tynn, og kan oversettes omtrent slik: "nw_raptor har én gang snakket med en som jobber i Microsoft, og de vet tydeligvis hva vi gjør, men bryr seg ikke om det". La oss anta at brukerne i hvert fall ikke kan forvente noen form for support dersom noe skulle gå galt.

i følge utviklerne har ikke Microsoft sett noen grunner til å stoppe distribusjonen - men vil naturligvis ikke gi noen form for support dersom man skulle finne på å bruke den og noe skulle gå galt...

Stor pakke

En ny versjon og nye oppdateringer til eksisterende legges ut på nettstedet Neowin én gang i måneden. Det eksisterer en norsk oversettelse, men den engelske versjonen blir desidert oftest oppdatert.

Du finner mer informasjon, samt lenker til nedlastingssteder på www.autopatcher.com.

[Ugjyldig objekt (debatt)]