Autopano pro - lag panorama automatisk!

TIPS: Du trenger ikke en gang å plukke ut bildene selv – Autopano pro skanner igjennom bildesamlingen din og klipper og limer uten at du trenger å løfte en finger.

Panoramabilder kan være flotte (bare se her!), men med mindre man har en skikkelig vidvinkellinse, er det som regel ikke bare-bare å få det fint. Som regel må det gjøres en formidabel jobb med å sette sammen bilder - pinlig nøyaktig må de tilpasses, flyttes på og fargejusteres, og det er en stor utfordring å få det riktig i kantene.

Autopano pro - lag panorama automatisk!


Noen kameraer har riktignok innebygd panoramafunksjon, men denne begrenser seg som regel til å vise litt av det forrige bildet man tok, slik at man kan flytte kameraet på riktig måte før det neste bildet knipses. Det ferdige resultatet er ofte litt halvveis i skjøtene, og ulikheter i lukkertid, blenderåpning etc. gjør at det som regel er lett å se de ulike byggeklossene.

Vi har tatt en titt på Autopano pro, som lager panoramabilder helt automatisk. Du bare velger en bildekatalog, huker eventuelt av for å ta med underkataloger og trykker start. På noen strakser (avhengig av hvor mange filer du har, selvsagt) er bildene skannet igjennom, og programmet viser alle panoramascenene som kan lages med de inspiserte bildene.

Vi syntes selvsagt dette hørtes litt for utrolig ut til å være sant og tok derfor med oss et kamera og knipset et drøyt dusin bilder et steinkast unna kontoret. Deretter la vi bildene inn på disken, fyrte opp Autopano pro, valgte katalog og trykket play. Etter et halvt minutt kunne programmet by på følgende forhåndstitt:

Autopano pro - lag panorama automatisk!


Slett ikke verst – dette er altså 16 bilder fra som Autopano pro har tilpasset slik at de danner ett stort bilde. Nå har vi mulighet til å styre hva slags projeksjon vi ønsker (sfærisk, sylinder eller flat), fargebalanse, senterpunkt og så videre, i tillegg til at vi kan hjelpe til med fargekorrigering, definering av vertikaler og lignende. Når det så er klart, er det bare å trykke på render-knappen. Renderingen tar noen minutter, men resultatet er meget bra, og vi har problemer med å finne ut akkurat hvor bildet er sydd sammen.

Nå skal det sies at vårt ”testmotiv” har sine svakheter – vi stod veldig nært noen av objektene mens andre var langt unna, og da blir det vanskelig å korrigere 100% rett i forhold til perspektivet. Derfor er også enkeltelementer rendret feil, som for eksemepel lyktestolpen i høyre kant av bildet. Dette ville vi uansett ha fått problemer med selv også!

Panorama (jpeg 3 460 kB)

Se hele bildet:

Programmet kan også brukes til å korrigere perspektivforvrengning som man ofte kan oppleve dersom man tar bilde av store byggverk på nært hold. Dette kan du lese mer om i denne tutorialen.

Autopano pro koster €99 og kan kjøpes fra de offisielle nettsidene. Hvis du lar være å betale, får du nøye deg med den versjonen vi brukte, med en blå logo som dukker opp her og der på bildene.

Les også: Glimrende og gratis bildevisningsprogram