Automatisk feilretting i OS X

Apple tettet kritisk hull.

<b>HISTORISK:</b> Apple har trolig sendt ut sin første automatiske sikkerhetsoppdatering til OS X. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HISTORISK: Apple har trolig sendt ut sin første automatiske sikkerhetsoppdatering til OS X. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Noen Mac-brukere oppdaget kanskje i går at maskinen deres var oppdatert av sikkerhetsårsaker.

- Første gang med helautomatikk

Men det fleste gjorde nok ikke det, for Apple kjørte natt til tirsdag norsk tid det flesere nettsteder (blant andre Engadget og Forbes) er historiens første helautomatiske oppdatering av Mac OS X-maskiner.

En automatisk oppdatering vil si at den bare kommer, og at du ikke trenger å gjøre noe aktivt selv.

Det går likevel an å nekte, selv om det neppe er så smart akkurat i dette tilfellet. Om du fjerner krysset for «Installer systemfiler og sikkerhetsoppdateringer» i App Store, vil du fortsatt bli spurt uansett (se Apple.no).

LES OGSÅ: Bytt passordene med et klikk

Følger etter Windows

- Oppdateringen er helt sømløs. Du trenger ikke en gang å starte maskinen på ny, sier Apple-talsmann Bill Evans til nyhetsbyrået Reuters.

Microsoft har hatt muligheten til å bruke slike automatiske sikkerhetsoppdateringer for Windows lenge, men det er sjelden de benytter seg av det.

Vanligvis kommer Windows-oppdateringene først når du skrur av maskinen, for så i bli installert når du skrur den på igjen. Å oppdatere automatisk mens maskinen er i bruk, er heller ikke hverdagskost i Windows.

Kunne fått store konsekvenser

Apple hadde gode grunner til å tvinge Mac-brukere til å oppdatere på denne måten. For feilen det er snakk om kunne fått alvorlige konsekvenser både for enkeltbrukere og samfunnet.

Kriminelle kunne bruke feilen til å skaffe seg kontroll over Mac-er og bruke disse i et DDoS-angrepUNIX og Linux-maskiner.

Oppdaget av Google

Den såkalte NTP (Network Time Protocol)-feilen ble først oppdaget av sikkerhetseksperter i Google og publisert på NTP.org.

Også amerikanske myndigheter advarte i går mot feilen.

LES OGSÅ: Sikre tegn på at du har blitt hacket