Aureon 7.1 lyd over FireWire

Er du kresen på lyd, eller vil du ha surroundlyd fra den bærbare? Vi har testet Aureon fra Terratec.

De fleste PCer kommer nå med integrert lyd, som fungerer utmerket for de fleste. Kvaliteten er i praksis like bra som på stereoutstyret i stua, og i tillegg er det standard med 5.1 surround. På de nyeste Intel-baserte hovedkortene får du 7.1 surround og høye samplerater på kjøpet.

Men noen er ute etter mer fleksible løsninger, gjerne en ekstern for bruk sammen med bærbar. Da er det en løsning basert på USB eller FireWire som peker seg ut, og vi har hatt Terratec Aureon med FireWire på testbenken.

Mange muligheter

Boksen er litt større enn en bunke på 5 CDer, og har et svært spesielt utseende. De tre skruknottene på fronten sitter inne i en trakt, og hele arrangementet minner om rødglødende turbin-inntak...


På fronten finner du også jack-kontakter for hodetelefoner og mikrofoninngang, lysdioder som viser status på inngangene og av/på bryter som er litt for lett å komme borti. Det gjør heldigvis ingen ting, siden boksen kan slås av/på og plugges ut og inn mens PCen er på uten at det tuller seg til med drivere osv.


Baksiden er spekket med phonokontakter. Det er 8 utganger og 2 par innganger for linje eller phono (platespiller). I tillegg er det optiske S/PDIF inn og utganger, 2 store FireWire kontakter og kontakt for strømforsyning. Det er altså ikke nok strøm fra FireWire til å drive boksen.
Det er altså innebygd RIAA-trinn i boksen, så det er bare å koble til den gamle platespilleren hvis du vil spille over vinylplater til PCen.

Ikke for PC-lydanlegg

Valget av phonokontakter på alle utgangene, gjør at det er svært vrient å koble anlegget til et typisk PC-surround-anlegg laget for å kobles til PC-lydkort/integrert lyd. PC-løsningene er utstyrt med et knippe stereo og/eller flerkanals mini-jack plugger, og det er vanskelig (umulig?) å finne overganger fra disse til phonoplugger.

Har du derimot en surroundforsterker er det ikke noe problem, disse er alltid utstyrt med phonokontakter.

Skal du bruke boksen i et hjemmestudio er det heller ikke noe problem med kablingen.

Installasjon

Programvaren skal installeres før du plugger i Aureon-boksen, dette fungerte utmerket på begge maskinene vi installerte på.

Styreprogrammet har et vindu med 3 funksjonsområder. Det første inneholder kontroll av utgangsnivåer og valg av ekstern lydkilde. Det er også nivåkontroll for Phono og linje, men velger du Mic forsvinner spaken. Du må i stedet bruke skruknotten på selve boksen, det er ”turbinen” helt til høyre.


Sampleraten kan settes til 32, 44.1, 48, 88.2, 96 eller 192 kHz.


Du kan sette opp aktive utganger etter behov

Det følger også med SoundRescue, som er et program for støyreduksjon av f.eks. vinylplater.


For DVD-avspilling følger WinDVD med, samt et styreprogram for tilpassing og modifikasjon av fjernkontrollen.

I bruk

Vi sjekket ut boksen med forskjellig typer musikkprogrammer, fra Cubase til SoundForge, og den var samarbeidsvillig med alle.

Til musikkproduksjon med virtuelle effekter og instrumenter var den dønn solid, med svært kort gangtid (latency). Vi kom helt ned i 2,2 millisekunder ved 44,1 Khz i ASIO-driveren på vår Shuttle med Celeron 2,8 GHz, uten antydning til hikke.

Phonoinngangen med RIAA fungerte også utmerket, gain-spaken var kjærkommen og vi fikk utmerkede opptak.

Mikrofoninngangen var rimelig støysvak, og helt utmerket til hjemmestudio. Med minimum gain var støynivået nede i godt under -90 db, og mesteparten av støyen var svært lavfrekvent og ikke sjenerende.


Avspilling av ferdig produsert materiale var uten antydning til forstyrrelser av noen art. Det hadde vi heller ikke ventet, siden kvalitetsnivået på integrert lyd og lydkort allerede er på høyde med det beste i stereosjappa.

Konklusjon

Aureon er svært fleksibel, med mange muligheter for de som er aktivt interesserte i å jobbe med lyd. Alt fra overspilling av vinylplater til live-spilling med bærbar PC og virtuelle instrumenter – Aureon leverte vellyd og stabilitet hele veien.

Anbefales.

Prisen er 1 579 kroner på Komplett.