Ville du hatt denne på kjøkkenbordet?
Ville du hatt denne på kjøkkenbordet?Vis mer

Audrey, en datamaskin i lettvektsklassen

3Com satser nå på enkle dataprodukter for hjemmet som skal gjøre det enkelt og behagelig å bruke Internett. Først ut er Audrey, en datamaskin for hele familien? Den er i alle fall enkel å bruke og installere.

Audrey er en mellomting mellom en PC og en Palm. Den er større og kraftigere enn en Palm, men betydelig mindre og enklere enn en PC. Maskinen er av den typen som starter umiddelbart (applikasjoner i ROM) på samme måte som en Palm, og gir derfor umiddelbar adgang til epost, kalender, web osv. Sånn sett minner maskinen absolutt om Telenors Smartphone som vi testet for en tid tilbake.

Enkelt og greit

Dette er ikke en maskin som gjør at datafriken dumper PCen. Men datafriken og vanlige forbrukere har flere felles behov. Ville det f.eks. ikke være behagelig å slå på en liten maskin på frokostbordet og lese dagens ferske aviser på nett? Disse enhetene kan derfor være et naturlig tillegg for noen, og det eneste som trengs for andre.

Maskinen kan kobles til nettet enten via et innebygget 56K moden, eller via et ethernet-adapter som gjør at den kan kobles til xDSL-tilknytninger eller direkte på en annen nett-type.

Audrey kan leveres i flere farger... Vis mer

Alle applikasjonene er lagt opp som separate knapper, og du får tilgang til epost, synkronisering med Palm, web osv. umiddelbart. I tillegg er det ferdige "kanaler" som på en TV. Dette er egentlig bare forhåndprogrammerte nettsteder som du får tilgang til med et lite hjul. Det er også mulig å programmere et par av disse kanalene selv.

Når maskinen ikke er i bruk, kan den likevel sjekke epost og varsle om ny post med et lite grønt lys på toppen (krever selvfølgelig direkte tilknytning til nettet uten tellerskritt).

De tekniske spesifikasjonene er:
- QNX operativsystem
- 6,25 x 4,75 tommers trykkfølsom fargeskjerm
- 56K innebygget modem eller ethernet-adapter (hvis du har xDSL e.l.)
- Innebygget nettleser
- Trådløst tastatur
- Seriell port for tilknytning til Palm
- 2 USB-porter
- Innebygde stereohøyttalere og mikrofon (for epost med lyd)
- Lydutganger for eksterne høyttalere

Mange konkurrenter

Nå begynner mange av de store produsentene å henvende seg mot forbrukere som ikke har, eller vil ha, et alternativ til en fullblods PC. Snart kommer Sony Airboard, som er et trådløst TV- og Internett-apparat. Telenor er allerede på markedet med sin Smartphone, og til jul har det norske firmaet Screen Media forhåpentligvis sin Freepad klar for salg. Den er det noen av oss som kommer til å kjøpe med en gang den er tilgjengelig...

Maskinen er foreløpig bare tilgjengelig i USA, og koster der ca. 500 dollar som er 4.800 kroner med dagens kurser. Sjekk denne siden hos 3Com for mer informasjon om Audrey.