Audix DVH 1850

Sonefri DVD-spiller, RDS-radio, 6-kanals forsterker og 6 høyttalere for 995 kroner på Rimi-butikken? Dette måtte vi se nærmere på.

Publisert
Sist oppdatert


Data- og elektronikkprodukter er ikke lenger særlig eksotiske innslag i dagligvarebutikker. Som regel er det snakk om svært billige produkter fra ukjente produsenter, men enkelte ganger kan du faktisk gjøre et kupp.

Komplett hjemmekino

Rimi-kjeden har de siste par årene solgt både DVD-spillere, kameraer, TVer og annet elektrostæsj som tidligere kun var å finne i spesialforretninger. For øyeblikket annonserer de med et Audix hjemmekinoanlegg til den nette sum av 995 kroner. Spesifikasjonene er i utgangspunktet kurante nok - det er snakk om et komplett surroundanlegg med 6-kanals forsterker, dolby digital 5.1 dekoder, radiodel med RDS, samt en sonefri DVD-spiller som så ut til å takle det meste av formater, inkl MP3 og JPG. 2 fronthøyttalere, en senter, to satellitthøyttalere samt subwoofer fulgte også med. Alt til under tusenlappen, altså.

Vi ble nysgjerrige, og tok turen til Rimi for å kvitte oss med en tusenlapp fra testkontoen. Damen i kassen løftet kassen opp på rullebåndet, vi betalte og fikk en vanlig kassalapp som kvittering og garantibevis. Ingen spørsmål ble stilt, ingen info ble gitt. Så var det bare å komme seg hjem og koble opp.

Audix DVH 1850Så ikke ille ut!

Førsteinntrykket var ganske bra. Selve spilleren var relativt tung og dyp, noe som ikke alltid er tilfelle på de billigste produktene. Den lett innoverbøyde fronten så slett ikke dum ut - her var dessuten knapper nok til enkel betjening, samt volumhjul til høyre. Men uttak til høretelefoner glimret med sitt fravær.

Audix DVH 1850Høyttalerne virket langt mer spinkle. De veide nesten ingenting. Subwooferen var av den passive typen, og alle høyttalerne (med unntak av sub) hadde fastmonterte tynne kabler. Heldigvis var kablene til satellitt-høyttalerne 5-6 meter lange, så det gikk relativt greit å "møblere" vårt testrom.

Klikk for større versjon av bildet
Klikk for større versjon av bildet Vis merDet stod ingenting i den norske bruksanvisningen om plassering av høyttalerne, dette hadde vi derimot greie på fra før. For øvrig var informasjonen i bruksanvisningen oversiktlig nok.

Vi koblet spilleren til TVen ved hjelp av de medfølgende phono-kablene. I tillegg har den både scart, RGB og S-video utgang, alle tre kan muligens gi et bedre bilde, noe vi dessverre ikke rakk å teste. Ved hjelp av fjernkontrollen velger du hvilken utgang du benytter, her var riktig utgang alt valgt for vår del.

svart tekst på mørk grå bakgrunn er ikke akkurat optimalt.
svart tekst på mørk grå bakgrunn er ikke akkurat optimalt. Vis mer


Når vi først er inne på fjernkontrollen - her har produsenten brukt sort tekst på mørk grå bakgrunn. Undertegnede har bra syn, men slet likevel med å se teksten i dunkel belysning. En skikkelig design-blunder.

Radiodelen

Innstillinger av radiokanaler kan gjøres automatisk, eller manuelt. Vi valgte manuelt, og det hele var fort gjort ved hjelp av fjernkontrollen. Radioen var tydelig glad i sterke signaler - det ble litt bakgrunnsstøy på de fleste kanalene. Dessuten fikk vi nå første indikasjoner på at vi neppe ville få de store lydopplevelsene med dette anlegget.

For å få frem kanalnavnet måtte vi trykke på display-knappen på fjernkontrollen. Da rullet navnet på radiokanalen over displayet i fronten på spilleren.

Vi svitsjet til DVD-modus ved hjelp av Function-knappen, og nå hørte vi tydelig at høyttalerne produserte et konstant sus. Så skrudde vi opp lyden, og fikk da krydret suset med en metallisk hvinelyd som vi opplevde som ganske sjenerende. Den samme lyden var der også når vi svitsjet videre til AUX-modus (det er phono-innganger for én annen enhet på baksiden). Dette avtok heldigvis noe etter hvert som spilleren ble varm.

OK DVD, men lyden derimot...

Vi hentet noen filmer med god lyd, blant annet en konsert-DVD med Don Henley og spillefilmen Pearl Harbour som har noen flotte surroundeffekter. Vi åpnet DVD-skuffen og fikk oss en overraskelse. Det var den desidert mest bøyelige og slarkete skuffen vi noen gang hadde lagt en disc på. Se video under!


Bildekvaliteten under avspilling viste seg å derimot å være helt OK, med bra skarphet og fargegjengivelse. Spilleren reagerte dessuten raskt på kommandoer fra fjernkontrollen, og drivverket var ikke spesielt støyende.

Lyden i høyttalerne var derimot en helt annen historie.

Vi skrudde opp volumet til et normalnivå for en hjemmekinoglad 33-åring, men dempet deb raskt. Dette var ikke veldig behagelig. Her var det først og fremst for mye diskant og for lite bass - i tillegg var lydbildet både flatt og kjedelig. Vi lette oss gjennom menyene og fikk justert utgangsstyrken noe ned på front- og senterhøyttalerne, det hjalp litt, men ikke mye. Enkel justering medførte dessuten mange klikk, og det gikk ikke an å endre lydnivåene mens avspilling pågikk.

Diskant og bass kunne vi dessuten ikke justere. Den passive subwooferen var særdeles sjenert og umerkbar.

Vi tok etter hvert en pause i testingen, og da vi kom tilbake klarte vi ikke å få åpnet DVD-skuffen! Like før ansiktsfargen var i ferd med å endres fra høstblek til lett solbrent, fant vi heldigvis løsningen. Vi hadde svitsjet til AUX-modus ved en feiltakelse, og var nødt å trykke på function-knappen på fjernkontrollen til spilleren igjen var i DVD-modus. Da fikk vi endelig åpnet skuffen.

Står radioen på, og du ikke finner fjernkontrollen (det skjer daglig hos oss), får du altså ikke åpnet skuffen og levert inn filmen du leide i går. Hallo?

Leser ikke alt

Vi fant frem vår vanlige bunke med test-CDer og DVDer. Egenproduserte DVD-filmer ble avspilt uten problemer, vi prøvde med både DVD+R(W) og DVD-R(W). Data-DVDer med forskjellige bilde-, video- og musikkfiler ble derimot avslått og rapportert som "bad disc". Brente CDer som inneholdt forskjellige datatyper ble avspilt greit. Bare noen få tegn vises i filnavn, og æøå støttes ikke. Se skjermbilder her.

MP3-filer ble dekodet kjapt og greit, og vi liker muligheten til å hoppe mellom sporene ved å bruke nummertastene på fjernkontrollen. Du kan også programmere rekkefølgen, men ikke spole i sangene. Vi fant heller ikke noen mulighet for å avspille i tilfeldig rekkefølge.

Vi prøvde med musikk-CDer, og disse brukte spilleren ganske lang tid på å gjenkjenne. Dessuten reagerte vi negativt på at lyden ble sendt til alle høyttalerne. Det burde vært enkelt å svitsje til stereo, men her måtte man inn i menyene - med dertil mange tastetrykk.

Konklusjon


Hvor strenge vi egentlig har lov til å være i en vurdering av et såpass omfattende produkt til 995 kroner, kan selvsagt diskuteres. Vi ser ikke bort fra at mange vil kunne være fornøyd med dette anlegget, spesielt dersom sammenligningsgrunnlaget er magert.

Personlig synes vi lyden var det aller største ankepunktet, i tillegg til noen uelegante tekniske løsninger og mangelfulle innstillingsmuligheter. Det gjør at vi ikke sitter igjen med følelsen av å ha gjort noe røverkjøp - til tross for den lave prisen.

En annen ting: Vi søkte på nettet for å finne informasjon om spilleren. Det fant vi ikke. Ingen produsent, ingenting. Det gjør oss ikke akkurat mer entusiastiske. Det eneste vi fant var en side hos den norske importøren der det ble forklart hvordan spilleren gjøres sonefri.

Anlegget kommer nok bli brukt, mest sannsynlig på gutterommet til eldstemann - frem til han får lyst på noe bedre. Det blir sannsynligvis ikke veldig lenge til.

Her kan du se bilder fra menyene på Audix-spilleren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer