Audiogalaxy 2.0

Nå kan du lage din egen musikkstreamingtjeneste, veldig enkelt og helt gratis.

Husker du Audiogalaxy? Sammen med Napster var det en svært populært P2P-fildelingsløsning på begynnelsen av 2000-tallet. Audiogalaxy ble imidlertid tvunget i kne av platebransjen og interesseorganisasjonen RIAA i 2002, og siden har det vært stille på den fronten, inntil lanseringen av Audiogalaxy 2.0 på selveste bursdagen til skribenten av denne artikkelen, 14. oktober 2010.

Denne gangen er det ikke fokus på ulovlig fildeling, men på streaming av din egen musikk - over Internett, så klart.

Og i motsetning til eksisterende løsninger vi har sett på tidligere, er Audiogalaxy såre enkel å sette opp og bruke. Først må du registrere deg som bruker på Audiogalaxy.com. Deretter installerer du et lite serverprogram på PC-en din. Resten går nesten av seg selv.

Slik fungerer det

Serverprogrammet skanner PC-en din for musikkfiler i MP3 og M4a/AAC-format, og overfører informasjonen til en indekseringsdatabase på din brukerprofil hos Audiogalaxy.com. Deretter kan du logge deg inn på profilen din fra hvilken som helst PC tilkoblet Internett, og gjennom et enkelt webgrensesnitt kan du bla i musikksamlingen din, lage spillelister og streame musikken din direkte.

Audiogalaxy 2.0


Webgrensesnittet er enkelt og oversiktlig. Gjennom dette får du tilgang til musikken din, uansett hvor du befinner deg i verden - så lenge serverprogrammet kjører på den maskinen musikken ligger lagret.

I skrivende stund støtter Audiogalaxy biblioteker med inntil 200.000 sanger, og når du gjør endringer i biblioteket - for eksempel legger til nye MP3-filer, oppdateres indeksen automatisk. Etter noen sekunder er den nye musikken tilgjengelig i Audiogalaxy-sfæren.

Mobilversjon

Men det som gjør tjenesten spesielt interessant, er at det er laget klienter for både Android og iPhone, slik at du også kan streame musikken din når du er på farten - via mobilnettet. Vi har testet iPhone-versjonen, og den fungerte utmerket. Grensesnittet er nesten identisk med iPod, og responsen viste seg å være overraskende god over 3G-tilkobling.

Vi prøvde dessuten å logge oss på fra flere steder samtidig, og streame til flere enheter. Det gikk også helt strålende.

Audiogalaxy krever imidlertid stabil tilkobling. Våre tester kan tyde på at det maksimalt bufres musikk for et halvt minutt om gangen, og hvis nettet ikke er tilbake når bufferen går tom, blir det stille. Det er heller ingen mulighet til å justere dette. Derfor kan du foreløpig se langt etter offline spillelister, for eksempel.

Her ser du bilder fra iPhone-grensesnittet:

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Audiogalaxy 2.0
Audiogalaxy 2.0

For å spare datatrafikk blir musikkfilene komprimert i overføringsøyeblikket. Vi regnet oss fram til at en 4 minutters sang ble til 3 MB med datatrafikk, mens originalfilen var på 8 MB. Hvilket format som benyttes har vi ikke funnet dokumentasjon på, men vi antar at det er snakk om HE-AAC i 96 kbps. Kvaliteten oppfattet vi uansett som upåklagelig på bussen, med lukkede øreklokker av gjennomsnittlig kvalitet.

Konklusjon

Audiogalaxy 2.0 er fortsatt bare i beta, men fungerer allerede svært bra. Vi savner imidlertid muligheten til å lage offline spillelister, justere streamingkvaliteten og bufferstørrelsen. Vi kunne også tenke oss muligheten til å laste ned sangene via webgrensesnittet, noe som heller ikke er bakt inn - ihvertfall ikke foreløpig.

Tjenesten er imidlertid 100% gratis, men utviklerne har ytret at det kan bli aktuelt å ta betalt for eventuell utvidet funksjonalitet i fremtidige versjoner.

Du finner Audiogalaxy her. få også med deg spørsmål og svar om tjenesten. Serverprogrammet kan du installere både i Windows og MacOS.