Audigy – neste generasjon SoundBlaster

Creative har lansert nye lydkort, relansert og lansert igjen, men alle har vært basert på den samme gamle EMU-brikken. Nå har det endelig dukket opp en ny og kraftigere brikke – Audigy.

Soundblaster Live, Platinum, Player, 1024, Value, 5.1, Surround 5.1 – det er det samme hjertet som banker bak alle disse framtoningene – brikken som heter EMU10K1. Forskjellen ligger bare i ekstra tilkoblinger og programvare.

Brikken brukes også i Emu sitt APS-kort, som er beregnet på hjemmestudio.

Opprinnelig ble brikken utviklet for musikkinstrumenter som samplere og lydmoduler, men ble tilpasset massemarkedet da Emu ble kjøpt opp av Creative.

At SoundBlaster Live! Har vært en suksess er neppe noen overdrivelse.

Nye konkurrenter

Den nye nForce-brikken fra NVIDIA vil parkere SoundBlaster-familien fullstendig. Med DirectX8 lydprosessor i maskinvare, 256 stereo lydspor (192 i 2D og 64 i 3D), Dolby Digital 5.1 enkoder, og støtte for DLS 2 lydsamples spøker det for Creative sin nærmest enerådende posisjon.

Spesielt siden du vil finne den samme arkitekturen også i Microsofts Xbox.

Når det er sagt, så har Audigy også mye spennende å by på:

Nye finesser

Selve effektprosessoren EMU10K2 er fire ganger kraftigere enn dagens. Kombinert med en plugg-inn-basert effektarkitektur åpner dette for spennende løsninger både for spill og musikk.

Multi-Environment kjører skaper opptil fire forskjellige lydmiljøer samtidig, Environment Morphing skaper en naturlig overgang mellom forskjellige lydmiljøer, Environment Panning gjør det mulig å skape 3-dimensjonal illusjon av lyder i det fjerne, Environment Reflections gir naturlige refleksjoner og Environment Filtering bruker filtre til å simulere lydkilder fra forskjellige innendørs og utendørs omgivelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For musikk kommer det nå støtte for intelligent filtrering av støy fra for eksempel vinyl eller kassettopptak, i sanntid. Du vil kunne endre tonehøyde uten å endre tempo eller omvendt, med god lydkvalitet.

Det ryktes også at Platinum-versjonen, eller hva den kommer til å hete, har støtte for FireWire for tilkobling til både eksisterende eksternt utstyr og nye bærbare spillere. Overføringshastigheten er hele 30 ganger raskere enn USB 1.0.

Andre rykter sier at kortet vil ha ASIO-drivere og dermed egner seg for bruk sammen med virtuelle instrumenter i hjemmestudio.

Vi kommer tilbake med mer detaljer og tester etter hvert som informasjon og testeksemplarer blir tilgjengelig.