Samsungs nye Ativ Q er ikke akkurat et lite nettbrett, men så har det tastatur og kan kjøre to forskjellige operativsystemer også. Foto: Kirsti Østvang
Samsungs nye Ativ Q er ikke akkurat et lite nettbrett, men så har det tastatur og kan kjøre to forskjellige operativsystemer også. Foto: Kirsti ØstvangVis mer

Ativ Q kjører både Windows og Android

(London/DinSide): Samsungs nye nettbrett er også en fullverdig pc.

Det var dingsekavalkade da Samsung holdt pressekonferanse i London torsdag kveld, men flere av produktene var lansert på forhånd:

Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Zoom og Galaxy S4 Active er tre nye tilskudd til serien med Android-mobiler fra sørkoreanerne. Mini er en 4,3" versjon av flaggskipet S4, Zoom er skikkelig kameramobil med 10x optisk zoom og Active er en telefon som tåler vann.

En av de store nyhetene fra seansen kom derfor ikke i form av en mobil, men et nettbrett – eller hybrid-pc, om du vil.

Les også: Slik er Galaxy S4 Zoom

Dobbel-hybriden Ativ Q

Ativ er navnet på Samsungs serie med Windows-baserte produkter, både mobiler, nettbrett og pc-er. Nå er det imidlertid ikke helt og holdent Windows lenger.

Det nye nettbrettet Ativ Q kjører nemlig ikke bare ett operativsystem, men to – både full Windows 8 og Android 4.2.2. Og det kan svitsje frem og tilbake mellom operativsystemene uten at du trenger å starte på nytt. Det er flere måter å gjøre det på, den ene er ved å trykke på et Windows-ikon på skjermen.

Som om ikke det var nok, er det også mulig å legge Android-apper på Windows-startskjermen, og du kan også dele filer og mapper på tvers av systemene. Vårt førsteinntrykk er at det nok vil kreve tilvenning å klare å manøvrere mellom systemene, selv om det gikk ganske enkelt og kjapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med ett enkelt tastetrykk kan man bytte over fra Windows 8 til Android 4.2.2. Her snakker vi ren Android uten Samsungs TouchWiz-grensesnitt, i hvert fall på testeksemplarene vi fikk prøve ut på London-lanseringen. Foto: Kirsti Østvang
Med ett enkelt tastetrykk kan man bytte over fra Windows 8 til Android 4.2.2. Her snakker vi ren Android uten Samsungs TouchWiz-grensesnitt, i hvert fall på testeksemplarene vi fikk prøve ut på London-lanseringen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Man kan bare spekulere i hvorfor Samsung åpner for Android på sin Windows-fokuserte serie med produkter, men ifølge dem selv er det for å gi en enda mer fleksibel løsning til brukerne. Har du lenge vært på jakt etter et nettbrett som også kan brukes som pc, og som kan kjøre både Windows og Android, kan Ativ Q derfor være alt du er ute etter.

Les også: Samsung bekrefter Galaxy S4 Mini

Høy oppløsning

To operativsystemer er for øvrig ikke det eneste spesielle med Ativ Q. Det har også et tastatur festet til seg som kan brettes opp slik at nettbrettet fungerer som en pc, så helt rundt slik at det kan brukes som et stativ.

Ikke helt ulik Sonys nye Vaio Duo.

Baksiden til Ativ Q er laget av magnesium.  Foto: Kirsti Østvang
Baksiden til Ativ Q er laget av magnesium. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Ativ Q har en 13,3-tommer skjerm med 3200x1800-oppløsning og en pikseltetthet på 275 ppi, noe som er imponerende høyt med tanke på skjermstørrelsen. Det så også sylskarpt ut da vi prøvekjørte det. Fargene var dessuten sterke og klare. Skjermen skal også være laget for å kunne brukes utendørs, hevder Samsung.

Ativ Q er ellers utstyrt med en Intel Haswell Core i5-prosessor som visstnok gir en batteritid på ni timer. Vi opplevde den som svært kjapp, men batteritiden kan vi foreløpig ikke si noe om. Den har 4 GB RAM, en 128 GB SSD, og tilkoblinger for HDMI og USB 3.0 er også på plass. Ja, og en S-Pen følger selvsagt med.

Alle disse egenskapene gjør imidlertid at Ativ Q ikke er en liten sak. Den er 13,9 mm tykk og veier 1,29 kilo tung. Som nettbrett er dette ganske stort, men som pc, kanskje ikke. Prisen blir for øvrig heller ikke liten. Hele 13.000 vil monsteret koste når det kommer i løpet av senhøsten.

Samsungs nye Ativ Q er ikke liten til nettbrett å være, men er likevel en ganske slank hybrid-pc. Foto: Kirsti Østvang

Se flere bilder her:

Flere andre nyheter

Samsung lanserte også Ativ Tab 3 på pressekonferansen i London. Dette er et slankt Windows 8-basert nettbrett med 10,1-tommers skjerm, en Intel Atom-prosessor og 64 GB lagringsplass. Den leveres også med Microsoft Office forhåndsinstallert. Prisen blir på 5.300 kroner når det kommer i høst.

I tillegg introduserte de tre nye pc-er:

 • Ativ One 5: 21,5-tommers alt-i-ett-pc med berøringsfølsom skjerm.
 • Ativ Book 9 Plus: 13-tommers bærbar med 3200x1800-oppløsning, Windows 8 og opptil 12 timer batteritid.
 • Ativ Book 9 Lite: Billigere variant av den foregående, med 13-tommers skjerm og lavere 1366x768-oppløsning.
 • Som en siste overraskelse avduket sørkoreanerne også Galaxy Camera NX, et speilløst systemkamera med utskiftbar optikk som kjører Android og har støtte for 4G. Det har 16 GB innebygd lagringsplass og en 4,8-tommers skjerm.

  Dermed fikk i hvert fall vi oppfylt ønsket vi kom med i testen av kompaktversjonen Galaxy Camera tidligere i år: "Vi håper imidlertid Samsung tar steget videre og lanserer et Android-basert systemkamera med større bildebrikke, for vi har definitivt sansen for konseptet."

  Samsung Galaxy Camera NX er den første i sitt slag: et speilløst systemkamera som kjører Android.
  Samsung Galaxy Camera NX er den første i sitt slag: et speilløst systemkamera som kjører Android. Vis mer