ATI Xpert 128 AGP

Endelig har vi fått anledning til å teste et grafikkkort basert på ATIs nyeste grafikkprosessor, RAGE 128. Xpert 128 er det enkleste kortet i ATIs 128-serie. Testresultatet er bra, men ikke så imponerende som forventet

ATI Xpert 128 AGP
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Det har gått rykter om de gode egenskapene til RAGE 128-brikkenlenge. Blant annet har vi hørt at RAGE skal være den raskeste 2D/3D-kombinasjonen på markedet, med ekstremt bra bildekvalitet og mange tilleggsfunksjoner. Dette er forsåvidt riktig, men det virker ikke som om Xpert 128-kortet klarer å utnytte brikkens alle funksjoner hundre prosent.

LES OGSÅ:

Vi installerte kortet i vår testmaskin, og installerte programvaren som følger med på en CD. Installasjonen er enkel, og forløp uten problemer. Vi sjekket også websidene til ATI, hvor vi fant en oppdatering. Det er imidlertid ingen ytelsesforskjeller mellom de to driverversjonene.

Medfølgende programvare gjør det mulig å justere fargene og posisjonen på skjermen, men ikke så mye mer.

Grei Windows-ytelse

Våre 2D-tester avslører at Windows-ytelsen ikke er blant de mest imponerende. Både når det gjelder enkel Windows-bruk og avanserte grafikkprogrammer, kommer ATI-kortet under de beste Riva TNT-kortene. Bildene er riktignok skarpe og ytelsen er absolutt bra nok, men likevel ikke på topp i testen. Ellers er det ikke så mye å si på 2D-ytelsen. Kortet er uten tvil bra nok til de fleste oppgaver, men skal du ha det aller beste, må du nok se på et Rva TNT-kort slik markedet er akkurat nå.

Spill i millioner av farger

Vi ble overrasket over de dårlige resultatene på våre tester av spill basert på OpenGL. Tallene skuffer, og Xpert 128 klarer ikke å slå Riva TNT-kortene på Quake II, selv om resultatene er respektable og spillet går raskt nok. Andre OpenGL-baserte spill som SiN og Half-Life kjører også helt uproblematisk, men fps-tallene (bilder pr. sekund) er ikke de beste vi har sett (rundt 45bilder i sekundet mot opptil 55 på Riva TNT i 800x600 oppløsning).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder Direct3D, henter kortet seg inn igjen. På våre tester presterer Xpert 128 de beste tallene av alle, hårfint foran Canopus Spectra 2500 på listen.

Det som imponerer mest er likevel kortets ytelse med 32-bits fargedybde. Der alle andre kort som støtter dette taper mesteparten av hastigheten, holder ATI seg jevnt over gjennomsnittet. For første gang er det faktisk mulig å spille spill med millioner av farger, og samtidig opprettholde en respektabel ytelse.

Innebygget DVD-dekoder

Kortet har innebygget maskinvarebasert DVD-dekoder. Det betyr at du kan se filmer med topp kvalitet hvis du har en DVD-ROM-leser. Det er også mulig å se DVD-filmer uten DVD-dekoder i maskinvare, men det krever en svært kraftig PC (minimum Pentium II, 400 MHz) fordi filmen må dekodes av en programvare som kjøres på PCen. Selv med en så kraftig PC vil det lett bli hakkete i kompliserte scener, så innebygget maskinvare-dekoding er en stor fordel. Se for øvrig 2008 target=_top>denne artikkkelen for mer informasjon om dette.

Konklusjon

Xpert 128 er designet til å være et ”all round”-kort, som tilfredsstiller de fleste uten å koste for mye. I og med at dette er det billigste av alle RAGE 128-baserte kort (kun 16 MB RAM), fant vi noen mangler. Men kortet er likevel svært bra, og leverer en ytelse som holder i massevis for de fleste brukere. I tillegg får du innebygget DVD-dekoder, som eliminerer behovet for et separat kort eller programvare baserte løsninger. Dette er nytt på grafikkort-fronten, i og med at ingen konkurrerende kort har støtte for maskinvarebasert dekoding.

Problemet med RAGE 128-brikken, er at ATI burde ha levert denne for flere måneder siden. Riva TNT, som er RAGEs nærmeste konkurrent, har vært tilgjengelig lenge, og ATI fornyer ikke nok til å kunne ta ledelsen. Det kommer flere nye brikker fra S3, 3Dfx og andre i løpet av kort tid, og disse lover mye mer.

DinSide kommer tilbake med en test av RAGE-”toppmodellen”, ATI RAGE Fury så fort det er tilgjengelig fra leverandøren.