ATI X1300PRO mot GeForce 6600

Vi har tidligere sett på et vifteløst nVidia GeForce 6600, og siden mange har etterlyst flere kort fra ATI har vi fått kloa i et lignende ATI-kort i samme prisklasse: X1300PRO. Er det bedre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asus har lånt oss dette vifteløse eksemplaret fra ATIs X1300-serie, som skal bli testet dobbelt. Først i dag, i samme stil som vi tidligere har testet grafikkort; altså de samme spillene og det samme test-oppsettet. Senere denne uka skal vi også se på videokvaliteten og se om vi også kan kåre en vinner på det punktet.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Disse kortene, som altså begge er fra Asus, har et par ting til felles. For det første prisen, som ligger på litt over tusenlappen. Det andre er at de er passivt kjølt, og ribba er plassert øverst i stedet for under. Du unngår altså at kjøleløsningen på grafikkortet tar opp en ekstra kortplass, og kjølingen blir mer effektiv siden ribba ikke er et sted med spesielt dårlig luftsirkulasjon.6600-kortet (nederst) har kjøleribbe i kobber, mens X1300PRO er hengslet og kan vippes ut for ekstra effekt.

Kortenes prisklasse er også litt spesiell. Dette er jo slett ikke typiske kort for gamere, og egentlig er de mer avanserte enn hva som er nødvendig for kontorbruk også. Så hva er poenget? Jo, det fine med disse kortene er at de har støtte for det som er trengs innen avansert videoavspilling. ATI-kortet støtter Avivo, mens nVidia-kortet på sin side trives med PureVideo. At de holder til litt småspilling også ser vi som en bonus, men dette lydløse paret føler seg nok mest hjemme i en stue-PC.

Men la oss se på ytelsen, videokvaliteten kommer altså senere. Vi har som nevnt brukt vårt vanlige testoppsett.

Ytelse:

I 3DMark05 gir X1300PRO oss 2875 poeng, mens 6600 yter 2950. Altså ikke all verdens forskjell å snakke om. Men vi må jo selvfølgelig også sjekke med noen spill.

Tallene beskriver gjennomsnittlig målt FPS / minste målt FPS:

image: ATI X1300PRO mot GeForce 6600Half-Life 2: Vi kårer ingen vinner i laveste oppløsning, men X1300PRO må se seg slått av konkurrenten når påkjenningen øker.

image: ATI X1300PRO mot GeForce 6600Doom 3: Her ser vi at dette spillet helt klart er nVidias domene. Tallene sier det meste.

image: ATI X1300PRO mot GeForce 6600Battlefield 2: Også her er 6600-kortet for sterkt. X1300PRO tar en knepen "seier" i 1280x1024 med 4x Anti Aliasing, men gjennomsnittsFPS er her så lav at spilling er håpløst for begge kortene.

Konklusjon

:
Som spillkort er denne utgaven av 6600 ett eller to hakk hvassere enn sin motstander. Men som vi også har sagt er dette ikke først og fremst kort som er ment for dagens spill. Det store spørsmålet nå er hvilket av kortene som har den beste videokvaliteten, noe vi skal komme tilbake til senere denne uka.

I mellomtiden kan du lese mer om de grafikkortene vi har testet HER!