ATI utfordrer Voodoo 3

Ryktene om en ny grafikkprosessor fra ATI har versert lenge, men først nå begynner detaljene å dukke opp, og snart kommer Rage Fury Pro som skal utfordre Voodoo 3.

Det er en stund siden Rage 128-prosessoren kom på markedet. En meget god brikke i seg selv, men den er siden blitt utkonkurrert av mye kraftigere brikker fra NVIDIA (TNT2), og 3dfx (Voodoo 3). Det er derfor på tide at ATI slår tilbake, og det gjør de med en forbedret utgave av 128-arkitekturen, kalt Fury Pro.

LES OGSÅ:

En god egenskap med den originale 128-brikken var imponerende 32-bits rendering, god hastighet og mange tilleggsfunksjoner som maskinvarebasert DVD-dekoding. ATI har valgt å beholde mange av disse fordelene, og kombinere dem med en redesignet prosessor til lav pris.

Høyere hastighet

Den viktigste forandringen er 40% høyere klokkehastighet. ATI vil ikke avsløre hvor høyt prosessoren er klokket, med det er lett å beregne at den ligger på mellom 140 og 150MHz. Dette plasserer Fury Pro på samme nivå som de fleste TNT2 Ultra-kortene i dag. Toppmodellen fra 3dfx, Voodoo 3 3500, ligger imidlertid høyere – 183MHz.

Selv om Fury Pro nok vil være tregere enn V3 3500, har ATI andre fordeler klare. Blant annet vil kortet koste mye mindre, rundt 1200-1500 kroner mot over 2000 for 3500. I tillegg kommer DVD-dekoderen, som tar seg av de krevende dekodingsoppgavene, og frigjør hovedprosessoren i PCen. ATI har også lagt til videoopptaksmuligheter, noe de tidligere 128-kortene manglet. Voodoo 3 3500 har på sin side en TV-tuner innebygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er at Fury Pro ikke kommer på markedet før sent i oktober. Og da har antageligvis både 3dfx og NVIDIA kommet med helt nye grafikkbrikker som er enda raskere, og som har med enda flere funksjoner. Vi står altså foran en spennende høst på grafikkort-markedet.