ATI slår tilbake?

Med nye produkter og nye, store samarbeidspartnere, vokser ATI seg stadig kraftigere. Vil de overta tronen fra NVIDIA?

Selv om ATI alltid har vært respektert for sine grafikkbrikker, har deres dominanse stort sett begrenset seg til 2D-løsninger med blant annet topp DVD-avspilling. Selskapet prøvde seg på det lukrative 3D-markedet med jevne mellomrom, men har som regel måttet gi tapt for NVIDIAs enorme nettverk av produsenter, hyppigere driveroppdateringer og bredere støtte blant entusiaster.

Likevel har ATI klart å kapre større deler av markedet med sine svært solide Radeon-baserte brikker, spesielt den siste toppmodellen, Radeon 8500. De siste ATI kortene var også et slags gjennombrudd for firmaet, det var nemlig for første gang at tredjeparts-produsenter fikk lov å lisensere ATIs teknologi for egne kort.

Forrige uke kom nyheten om at kortprodusenten Hercules har undertegnet en avtale med ATI. Dette er viktig i og med at Hercules er blant de større produsentene av grafikkort – ATI vil nå antageligvis nå massene i større grad.

Ny Radeon – GeForce-killer?

Ryktene om en oppfølger til Radeon 8500 har naturligvis versert en stund, men nå virker det som om det er mer innhold i disse. I følge The Inquirer skal den nye brikken, med kodenavn R300, være en meget sterk konkurrent til de kommende GeForce 4-kortene.

ATI slår tilbake?

De tekniske detaljene er ikke bekreftet, men det er snakk om en 300 MHz-prosessor og 600 MHz-minne. Dette bør sørge for mer enn nok hastighet, men det som er enda mer interessant er at den nye brikken vil være 100% DirectX 9-kompatibel. Dette betyr støtte for nye spesialeffekter og teknologier, i alle fall når DirectX 9-grensesnittet faktisk kommer ut.

R300-baserte kort skal, viktigst av alt, være billigere enn GeForce 4. Mye tyder på at brikken kan bli raskere og mer avansert enn GeForce 4, og hvis den i tillegg er billigere, blir konkurransen plutselig skjerpet.

Verken GeForce 4 eller R300 har offisielt blitt annonsert, så dette er foreløpig bare spekulasjoner. Begge selskapene skal imidlertid komme med informasjon i løpet av den kommende måneden, og vi kommer til å følge med.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan GeForce 4-kortene sannsynligvis vil se ut.