Spillet Trackmania Nations Forever suser forbi i 1920 x 1200 pikslers oppløsning - uten dedikert grafikkort i PC-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Spillet Trackmania Nations Forever suser forbi i 1920 x 1200 pikslers oppløsning - uten dedikert grafikkort i PC-en. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

ATI Radeon HD 4290 - mediesenterets beste venn

Integrert grafikk på hovedkortet blir stadig bedre, nå er den god nok for de fleste av oss.

Selvbyggerkategorien innenfor PC-markedet lever i beste velgående, mye takket være stadig økende interesse for mediesenter til TV- og stuebruk. For denne brukergruppen er det først og fremst video og lyd som er viktig, selvfølgelig kombinert med så lav støy som mulig.

For å unngå støy er det viktig å velge komponenter som trekker lite strøm. da holdes også varmeutviklingen nede, og behovet for vifter blir dermed begrenset.

Valg av prosessor og grafikkløsning

Nye prosessorer i mellomsegmentet fra AMD og Intel trekker gjerne 65-73 watt under maksimal belastning, men langt mindre under normal, variert bruk. Kombinerer du en slik med et hovedkort med en integrert grafikkløsning av nyere dato som kan avlaste prosessoren i de tyngste, høyoppløste scenene, og du har et godt utgangspunkt for et stillegående mediesenter i stua.

Og med grafikkløsning behøver du ikke lenger tenke dedikert grafikkort. Vi har gjort noen tester av ATI Radeon HD 4290, som kommer integrert på en rekke nye AMD-baserte hovedkort (med 890GX brikkesett), som beviser nettopp dette. Sammen med en Athlon II 635 firekjernet prosessor har vi kjørt en rekke grafikkytelsestester, som du får se resultatene av senere i denne artikkelen.

2000 kroner er nok

Den generelle ytelsen til et system basert på denne prosessoren og hovedkort basert på 890GX anser vi dessuten som relativt høy i de fleste sammenhenger, mens prisen fortsatt normalt ligger på under 2000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært mange hovedkort med integrert grafikk kommer med både VGA, DVI og HDMI-utganger. Vårt kort kan fint brukes til toskjermsløsninger. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Svært mange hovedkort med integrert grafikk kommer med både VGA, DVI og HDMI-utganger. Vårt kort kan fint brukes til toskjermsløsninger. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Slik yter den

Vi utstyrte PC-en med hovedkortet Gigabyte 890GPA-UDH3H, en Western Digital Green 1 TB harddisk og 4 GB DDR3-minne. Windows 7 klassifiserte PC-en vår slik:

ATI Radeon HD 4290 - mediesenterets beste venn


Deretter kjørte vi ytelsestester gjennom Passmark Performance Test. Her fikk vi følgende ytelsestall på grafikkdelen:

ATI Radeon HD 4290 - mediesenterets beste venn


Selv om ytelsen var begredelig i de mest krevende 3D-grafikkdelene av ytelsestesten betyr det som sagt lite i et mediesenter. Vi bestemte oss derfor for å sette 2D-ytelsen på prøve, ved å spille en rekke 1080P videoklipp i mediespillerne VLC, Media Player Classic Home Cinema og Windows Media Player. Takket være at 4290 har innebygd dekoder for H.264 og MPEG2, ble det en enkel affære for PC-en vår:

(fortsetter under bildene)

Media Player Classic: DivX 6-format (AVI-fil) 1920 x 1080 piksler.
Media Player Classic: DivX 6-format (AVI-fil) 1920 x 1080 piksler. Vis mer


Windows Media Player: DivX 6 -format (AVI-fil) 1920 x 1080 piksler.
Windows Media Player: DivX 6 -format (AVI-fil) 1920 x 1080 piksler. Vis mer


Windows Media Player: Windows Media-format (WMV-fil) 1920 x 1080 piksler.
Windows Media Player: Windows Media-format (WMV-fil) 1920 x 1080 piksler. Vis mer


VLC viste seg å være den mest krevende avspilleren, takket være at mye av dekodingen skjer på prosessornivå i versjonen vi testet med, 1.0.5. Men det var fortsatt ingen tegn til hakking:

VLC: H.264-format (MKV-fil) 1920 x 1080 piksler.
VLC: H.264-format (MKV-fil) 1920 x 1080 piksler. Vis mer


Mer enn nok til Trackmania

Hva så med spillytelse? Det er fortsatt et ankepunkt, dessverre.

Amerikanske PCWorld har for eksempel testet Unreal Tournament 3 på samme grafikkløsning, men selv i 1024 x 768 pikslers oppløsning var ikke ytelsen høyere enn at spillet bare "nesten" ble spillbart.

Men når det er sagt: Vi kjørte vårt favorittbilspill Trackmania Nations Forever i 1920 x 1200 pikslers oppløsning, og opplevde ingen tegn til hakking under noen omstendigheter. Men for nyere og mer krevende spill kreves altså mer "pudding".

Temperaturen i vårt relativt kompakte kabinett viste seg også å holde seg lav, selv uten ekstra vifter:

ATI Radeon HD 4290 - mediesenterets beste venn


Et bittelite obs

I denne testen har vi brukt en 24-tommer LCD-skjerm med oppløsning 1920 x 1200. Dette, sammen med 1920 x 1080 piksler er de to vanligste oppløsningene på nye 22- og 24-tommere. Hvis du får lyst på en større skjerm med høyere oppløsning, må du ha et separat grafikkort som støtter dette.

Intel neste

I neste omgang skal vi teste en tilsvarende løsning fra Intel, basert på Intel Core i3-prosessoren. Prisen vil ligge på omtrent det samme som i dette tilfellet, men hva med ytelsen? Følg med på DinSide Data, så får du svar!

Les også: Vi bygger mediesenter for stua.