ATI lanserer ny grafikkteknologi – igjen!

ATI følger stadig i fotsporene til NVIDIA, og lanserer nå noe som ligner veldig på deres nfiniteFX-teknologi. Men noen forskjeller er det.

Det er ikke lenge siden vi hørte om Truform-teknologien fra ATI, som blant annet skal gi ”mykere” overganger mellom polygonkantene, for å gjøre 3D-modellene mer realistiske. Nå kommer selskapet med enda en nyhet, denne gangen heter den Smartshader.

Smartshader er på mange måter svært lik nfiniteFX-teknologien til NVIDIA, som har vært tilgjengelig i GeForce 3-brikkene i noen måneder. Teknologien går ut på at spillutviklerne kan programmere avanserte spesialeffekter og animasjoner, som for eksempel realistiske overflater (vann, menneskehud, treverk), eller partikkeleffekter som snø, regn og eksplosjoner. Det vil også være mulig å programmere svært komplekse animasjoner som igjen fører til mer realistisk og naturtro bevegelse.

Et hakk over nfiniteFX

Det kan virke som om ATI også har jobbet med å forbedre de eksisterende spesifikasjonene fra NVIDIA, i tillegg til å legge til noen egne funksjoner. Blant annet kan grafikkprosessoren nå håndtere seks teksturer samtidig, i stedet for fire. Antallet instruksjoner som kan påvirke én piksel samtidig har også blitt økt fra 12 til 22.

ATI lanserer ny grafikkteknologi – igjen!

Smartshader-teknologien er basert på DirectX 8.1-grensesnittet fra Microsoft, akkurat som nfiniteFX ble utviklet for å støtte 8.0-versjonen. Spørsmålet er når vi får se alle disse flotte spesialeffektene i spill.

Vi har fremdeles til gode å se et spill som virkelig utnytter mulighetene til GeForce 3-brikken og nfiniteFX-teknologien, som tross alt har vært på markedet i noen måneder. Det er ikke umulig at NVIDIA rekker å komme med enda en brikke før DirectX 8-spill begynner å dukke opp for fullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi vet heller ikke når ATI faktisk har tenkt å levere en grafikkprosessor som støtter Truform- og Smartshader-teknologiene. I følge ryktene skal en slik brikke, mest sannsynlig kalt Radeon 2, se dagens lys til høsten. Vi venter likevel fremdeles på en offisiell lansering.

Du kan lese en svært detaljert oversikt over Smartshader-teknologien her.