ATI lanserer ny grafikkbrikke for bærbare

Vi har nettopp kommet over sjokket etter annonseringen av de svært så lovende 8500 og 7500-brikkene fra ATI, og nå slår de til igjen: Mobility Radeon 7500 skal bli den kraftigste 3D-løsningen for bærbare PCer.

Det er lenge siden vi har sett en skikkelig kraftig grafikkbrikke for bærbare PCer. Det har gått nesten et år siden NVIDIA lanserte sin GeForce 2 Go, som uten tvil er en solid brikke, men tiden er nok inne for et generasjonsskifte. NVIDIA lanserte riktignok nylig Quadro 2 Go, men denne brikken henvender seg i første rekke til grafiske designere, 3D-utviklere og andre profesjonelle.

7500 i miniformat

I går lanserte ATI altså en ny grafikkprosessor beregnet på bærbare PCer, som heter Mobility Radeon 7500. Som navnet tilsier baserer brikken seg på 7500-kjernen for stasjonære maskiner, som ble vist frem for noen uker siden.

I følge ATIs pressemelding skal den nye prosessoren by på nesten dobbelt så kraftig ytelse som nærmeste konkurrent, og er den første bærbare 3D-brikken med 128-bits DDR-minne. Strømsparingsfunksjonene til brikken skal også være mye bedre enn konkurrentenes.

Brikken har også støtte for flere nye teknologier som ATI har lansert den siste tiden. Du får med HydraVision-systemet for flerskjermsløsninger, Charisma Engine-motoren, som gir brikken Transform & Lighting-støtte i maskinvare, Pixel Tapestry, som tillater avanserte tekstureffekter, og HyperZ, som øker minnebåndbredden.

Du får imidlertid ikke med Truform- og Smartshader-teknologiene, som er reservert for high-end løsningen Radeon 8500.

Brikken vil komme i to utgaver, enten med 32 eller 64 MB DDR RAM. Noe nøyaktig dato for når bærbare PCer utstyrt med brikken vil dukke opp har vi ikke, og det er også uvisst hvilke fabrikanter som har inngått avtale med ATI om produksjon av slike maskiner.

Hva skjer på markedet?

ATI har uten tvil klart å riste litt opp i grafikkortmarkedet den siste tiden. Annonseringen av Radeon 8500 og 7500-brikkene imponerte mange, og det er spesielt 8500-utgaven vi gleder oss til å teste.

Radeon 8500 ser ut til å bli en svært potent konkurrent til NVIDIAs GeForce 3, og det gjelder ikke bare rå ytelse. Med sin Smartshader-teknologi får kortet full støtte for DirectX 8.1, Truform-teknologien gir nytt liv til eldre spill og Smoothvision tillater spillutviklerne å definere nivået av kantutjevning selv.

Svaret fra NVIDIA vil komme i to formater. Snart kommer vi til å se et nytt driversett fra selskapet (Detonator 4), som vil slippe løs kraften som hittil har skjult seg i GeForce 3-brikkene. I tillegg kommer vi nok til å se et GeForce 3 Ultra-kort i nær fremtid, som etter all sannsynlighet vil overgå alt når det gjelder ytelse.

Vi blir heller ikke forundret om NVIDIA også svarer med en ny bærbar løsning – hva med GeForce 3 2 Go?

Vi følger med, og vil gi deg oppdatert informasjon om utviklingen.