Athlon tilbake på tronen?

Så har det skjedd igjen, AMD har sluppet nye prosessorer og diskusjonen er i gang – hvem er raskest av Athlon og P4?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMD slapp overraskende nok sine Athlon 2400+ og 2600+ i slutten av forrige uke, og maskinvareguruer fra ledende maskinvarenettstedene har allerede testet og testet.

Spill, programmer, rendyrkede ytelsesmålinger og sammensatte programkonstellasjoner – alt har blitt kjørt og kjørt i timevis på testbenkene.

Er det noen klar vinner?

Det fine med Intel Pentium 4 og AMD Athlon er at de er ”like” i den forstand at de håndter de samme oppgavene. Men selve den indre arkitekturen er forskjellig, brikkesettene som håndterer datastrømmen mellom prosessoren og de andre komponentene i systemet er også forskjellige.
Dessuten kan Pentium 4 benytte DDR-minne eller RAMBUS-minne, mens AMD bare kan bruke DDR.

Det er også interessant at AMD nå er litt mer forsiktige i bruken av modellnummer. Hadde de brukt det tidligere regnestykket, skulle 2600+ kjørt på ”bare” 2,07 GHz. Det samme mønsteret gjelder også for 2400+ modellen, som har en har en klokkefrekvens på 2.0 GHz.

Likevel er det helt klart at en Athlon 2600+, som kjører på 2,13 GHz, tåler sammenligning med en Pentium 4 på 2,53 GHz.

Varierende forskjeller

Det som er interessant er at forskjellige sider ved samme program kjører raskere på forskjellige prosessorer. Dette avhenger av programkoden, og hvordan denne best utnytter de forskjellige elementene i prosessorene.

Det er allment kjent at selve flyttalsmodulen i Athlon-prosessorene er mer effektiv enn i Pentium 4 ved samme klokkefrekvens. På den annen side er heltallsprosessering og minnehåndteringen generelt bedre på P4.

Siden alle programmer hele tiden veksler med å bruke forskjellige deler av prosessoren, vil mange av fordelen jevne seg ut.

Mest for pengene?

Det er likevel ikke tvil om hvilken prosessor som gir mest for pengene. Her vinner AMD med god margin, hvis vi ser på dagens annonserte priser.

Men Intel reduserer prisene dramatisk i løpet av nær framtid, samtidig som de nå lanserer enda raskere prosessorer.

Da vil prisforskjellen mellom Athlon 2600+ og en Pentium 4 bli redusert dramatisk, det er snakk om en halvering av listeprisen på P4!

Likevel har AMD bestemt seg for alltid å være alltid billigere enn Intel, og systemprisen på en toppmaskin, basert på sammenlignbare utgaver av de forskjellige prosessorene, vil også være lavere.

Dette skyldes at brikkesettene er rimeligere for AMD-prosessorer, dermed blir hovedkortene også rimeligere.

Velger du det raskeste RAMBUS-minne til din Intel-baserte PC blir prisforskjellen enda høyere.

Hvem vinner?

Vinnerne er oss brukere. Kampen mellom Intel og AMD gjør at vi stadig får mer for pengene, selv om det også blir vanskeligere både å velge hva og når man skal handle.

Men det er tross alt bedre enn å forholde seg til monopolpriser.

Her kan du lese tester av de nye prosessorene:
Ace's Hardware
Tech Report
HotHardware
HardOCP
AnandTech
AMD Zone
Tom's Hardware

Intel Pentium 2.8 GHZ:

Test av Intels 2,800 GHz prosessor som ble sluppet i dag, finner du hos Toms Hardware, Ace's Hardware, Tech Report og etter hvert hos flere andre av de ledende maskinvareorienterte nettstedene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!