Athlon II - billig dobbeltkjerne fra AMD

Billig, strømsnill og villig til overklokking - Athlon II er klar.

AMD gir seg ikke på prosessorsiden, selv om Intel stadig dominerer. Det finnes nemlig noen åpninger i markedet, og det er det store mellomsjiktet der de fleste handler. Intel er overlegen på topp ytelse med Core i7 familien, og på lavt strømforbruk med Atom-serien.

Men i mellomsjiktet finner vi den "gamle" Intel arkitekturen Core2, og her har faktisk AMD noe å stille opp med. Ikke minst når det gjelder pris/ytelse som er spesielt viktig her.

AMD = prisvinner

Tidligere i år sammenlignet vi prosessorer og platformer fra Intel og AMD, artikkelen finner du her. Resultatet var at du sparer flere hundrelapper på å velge AMD i prisklassen mellom 6 - 7 000. Bruker du dette på en større harddisk, et bedre skjermkort, større skjerm eller annet som du har større nytte av enn et hår bedre ytelse du ikke merker - da har du brukt pengene fornuftig.

Les også: Gedigen bredskjerm fra Asus

Athlon II kommer på banen

Produksjon av prosessorer krever ekstremt kompliserte og kostbare fabrikker. Å lage store "pølser" av rent silisium som man skjærer tynne skiver av og så etser bort mikroskopiske mønstre i supertynne lag - det er noe av det mest kompliserte vi har funnet på. Derfor er det viktig at man får flest mulig prosessorer ut av hver skive ("wafer").

Artikkelen fortsetter under annonsen

Athlon II - billig dobbeltkjerne fra AMD


På andre prosessorer som Phenom 2 har AMD tre nivåer med hurtigminne integrert i prosessoren, og dette tar en del plass. Ved å droppe L3 (nivå 3) og heller øke L2 (nivå 2) sparer man betydelig plass, og sammenlignet med Phenom II sine 258 mm2 er Athlon II sine 117 mm2 en svært vesentlig besparelse.

Athlon II - billig dobbeltkjerne fra AMD


Athlon II produseres med 45nm teknologi og arkitekturen har kodenavnet "Regor" (som både er et stjernesystem med 3 stjerner og navnet Roger baklengs...).

Prosessorens fulle navn er Athlon II X2 250. Den har 2 kjerner, kjører på 3 GHz, har 2 MByte L2 hurtigminne og støtter både DDR2 og DDR3 minnearkitektur.

Athlon II - billig dobbeltkjerne fra AMD


Tåler overklokking

AMD har vært favoritt for ekstreme overklokkere, men Athlon II er også svært tøyelig selv for fotgjengerne blant overklokkerne. Med en forsiktig øking av kjernespenningen har man nådd tett oppunder 4 GHz, uten eksotiske kjøleanlegg. Bare vanlig luftkjøling med god vifte var tilstrekkelig.

Og prisen?

Ved lanseringen er prisen satt til 87 USD, norske priser har så vidt beynt å dukke opp, og 746 kroner er observert med antatt leveringstid i begynnelsen av juni.

Full test og teknisk gjennomgang finner du hos Legitreviews

Mer info om arkitekturen finner du hos LostCircuits

Hos AMD kan du også lese mer og sammenligne med andre AMD-prosessorer