ASUS viser vei med XG Station

At ASUS er en innovativ og uredd produsent av PC-komponenter beviste de da de for noen få dager siden annonserte XG Station, verdens første eksterne grafikkortsløsning for bærbare PCer. Vi fikk tatt en prat med produktets far.

Booth-babes er kanskje pene å se på, men når det gjelder dypdykk i de tekniske delene av produktene er det gjerne lite hjelp å få. Vi følte derfor at vi fikk litt mer enn vanlig ut av hele herligheten når vi møtte på Sean Lai, project manager i ASUS. Det er han som står bak hele konseptet med XG Station, som slippes før sommeren. Han hadde ikke noe problem med å beskrive seg selv som produktets far.

ASUS XG Station

For å først se litt på hva XG Station er, så snakker vi altså om et grafikkort for bærbare PCer. Som mange smertelig har fått erfare er det mange laptoper som har altfor dårlige grafikkort for bruk til vanlige 3D-spill, og helt uten muligheter til å oppgradere grafikkløsningen. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe bærbare med gode grafikkløsninger, men disse er som regel dyre, bruker mye strøm og utvikler mye varme. Du finner dem heller ikke på de minste maskinene.

ASUS viser vei med XG StationEn stort display (kanskje litt FOR stort) gir deg informasjon om det meste du trenger å vite, fra FPS til temperatur og viftehastighet. Og det kan jo være kjekt å vite siden du også kan overklokke grafikkprosessoren. Enheten har for øvrig også 2 USB-porter og integrert lydkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ASUS prøver å gjøre med XG Station, er å gjøre selv bærbare med stakkarslige integrerte skjermkort til spillmaskiner, siden de flytter selve grafikkortet ut av maskinen. Dette betyr riktignok en ekstra boks, men her er det altså tenkt at du skal kunne bruke en maskin til alt og beholde både portabilitet og lang batterilevetid. Når du kommer hjem på kvelden kobler du til det eksterne grafikkortet og er klar for litt alvorlig spilling.

Mange forbehold

Før dere der ute med håp om en løsning for deres gamle bærbare spretter champagnen, er det viktig å være klar over at det er en del begrensninger her. For det første er det kun bærbare med ExpressCard-port som kan bruke den, noe som selv et par år etter lansering fremdeles ikke er standard, selv på helt nye bærbare PCer. For det andre er det ikke mulig å fore signalet tilbake til PCen med XG Station, så en ekstern skjerm er nødvendig.

ASUS viser vei med XG StationSean Lai viser frem sitt hjertebarn.

Vi spurte også om det var mulig å oppgradere grafikkløsningen som sitter i XG Station, som er basert på nVidia GeForce 7900GS. Lai bekreftet at vi i teorien kunne åpne hele enheten og bytte ut grafikkortet med et bedre (selv om det betyr at garantien ryker). Men han sa også at det ikke var noe stort poeng, ettersom et bedre kort kun vil gi marginalt bedre ytelse.

Og det er båndbredden sin skyld. Saken er at selv om ExpressCard-porten per i dag riktignok er koblet rett mot datamaskinens systembuss med PCI-express, er det med en båndbredde på teoretisk maks 2,5 GBit i sekundet, altså 1X PCIe. Interne PCIe-grafikkort er som regel koblet til hovedkortet med 16X PCIe-fart. Derfor vil heller ikke ytelsen på XG Station være like god som en stasjonær PC med et GeForce 7900GS. I følge Lai kunne vi med XG Station forvente et resultat på mellom fem og et halvt til seks tusen poeng i 3DMark05.

The future is so bright...

Tre nødvendigheter: bærbar, XG Station og skjerm. Slips er valgfritt. (Foto: Per Ervland) Foto: Per Ervland
Tre nødvendigheter: bærbar, XG Station og skjerm. Slips er valgfritt. (Foto: Per Ervland) Foto: Per Ervland Vis mer


Begrensninger i standardisert båndbredde og ingen muligheter for å få resultatet over på skjermen til den bærbare tar tydeligvis Sean Lai kun som en utfordring. Han kan fortelle at ASUS allerede er i dialog med PCMCIA, gruppen bak ExpressCard-standarden, for å øke båndbredden i neste ExpressCard-versjon. Den nye standarden mener han vil være klar allerede i løpet av året.

Når det gjelder å få bildet inn igjen på den bærbare PCen er nå også presset stort på skjermingeniørene i ASUS. Lai vil nemlig at DVI-inn skal være standard på deres bærbare, og dette vil i så fall være gode nyheter selv for oss uten XG Station, ettersom da skjermer på bærbare kan brukes også for andre enheter. Vi tenker her medieavspillere og spillkonsoller... eller til og med stasjonære PCer. Og dersom en såpass viktig produsent som ASUS begynner med dette, vil det nok ikke ta så veldig lang tid før andre kommer etter.

Så det er på mange måter ikke nødvendigvis hva ASUS XG Station kan gjøre som er det viktigste, men hva den lover for fremtiden. For akkurat nå er det mange som detter utenfor siden ExpressCard ennå ikke har blitt fast inventar i bærbare, og selv da setter båndbredden begrensninger. Og så må du jo ha en ekstern skjerm.

Hva vi nå kan håpe på er at ExpressCard-standarden vil få en sårt tiltrengt dytt og oppgradering. DVI-inn på bærbare PCer også vil være et kjærkomment tillegg i en tid da det å kunne koble forskjellige enheter opp mot hverandre blir mer og mer viktig. Som eksternt grafikkort vil XG Station fra ASUS bety mye, ikke bare som et faktisk alternativ til den interne grafikkløsningen, men også som et tiltrengt friskt pust i hele industrien.

Mer fra CES her!!