Asus V7100

Den taiwanske grafikkortprodusenten Asus har nettopp kommet med et GeForce 2 MX-basert kort som virkelig gir valuta for pengene. Det var en fornøyelse å teste dette kortet.

Asus V7100
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

GeForce 2 MX er en lavprisbrikke som i prinsippet er en tregere versjon av den meget kraftige GeForce 2-prosessoren. Lavere klokkehastighet og tregere minne gjør at MX-utgaven ikke kan måle seg med sin storebror når det gjelder ytelse, men beholder de kraftige funksjonene som Transform & Lighting-motoren. NVIDIA satset her på vanlige brukere som ikke har behov for den kraftigste 3D-ytelsen, men rett og slett ønsker seg et kjapt og funksjonelt grafikkort.

LES OGSÅ:

Asus har foretatt noen justeringer i forhold til referansedesignet til NVIDIA. Kortet er noe større enn de andre GeForce 2 MX-kortene, på grunn av de to ekstra utgangene: S-Video og composite. Ellers er selve brikken utstyrt med en kjøleribbe, og til høyre for den finner vi 32 MB SDR SDRAM.

I tillegg til dette får du en del programvare som demoer, DVD-avspillingsprogram og spillet Soldier of Fortune (fullversjon).

Ytelsestester

De medfølgende driverne til Asus er basert på 5.33-kjernen, som er et tilbakelagt stadium. Derfor lastet vi ned og installerte de aller nyeste 6.31-driverne til NVIDIA.

Quake III-ytelsen er i gjennomsnitt bedre enn både Gainwards GeForce 2 MX-løsning, og KYRO fra VideoLogic. Riktignok er ikke forskjellene mellom de to GeForce 2 MX-kortene store, i og med at teknologien er helt lik. I 1024x768x16-oppløsning klarer kortet respektable 76,7 bilder i sekundet. Øker du fargedybden til 32 bit, får du 58,0 bilder i sekundet, som er brukbart – men lite i forhold til ekte GeForce 2 som ville oppnådd over 80 bilder i sekundet. Høyere oppløsninger, som 1280x1024 og oppover, blir altfor krevende for dette kortet – men det regnet vi med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3DMark 2000-tallene er også greie opp til 1280x1024x16-oppløsning (3131 poeng). Skifter du fargedybde til 32 bits, klarer ikke kortet mer enn 2063 poeng. Et fullblods GeForce 2 ville klart rundt 3500 poeng med de samme innstillingene.

Med andre ord, Asus V7100 vil takle de aller fleste spillene på markedet i dag, så lenge du holder deg til 800x600 og 1024x768-oppløsning. Allerede da kan 32 bits-fargedybde være et problem hvis spillet krever ekstra mye.

Akkurat som alle andre NVIDIA-kort, støtter GeForce 2 MX kantutjevning (FSAA). Ytelsen blir imidlertid så kraftig redusert at det er ikke noe vits i å bruke funksjonen – MX-brikken har rett og slett ikke kapasitet til å håndtere så høy belastning.

Overklokking

Selv om Asus V7100 ikke er verdens raskeste grafikkort, går det jo an å få litt mer fart ut av det. Vi overklokket derfor minnet fra 166 til 183 MHz, mens prosessoren fremdeles er klokket til 175 MHz.

Vi merket fort en pen økning i hastigheten, for eksempel i Quake III (1024x768x32-oppløsning), der vi fikk 62,1 bilder i sekundet i stedet for 58,0. Ikke minst er kortet meget stabilt selv med overklokket minne – vi opplevde ikke noen problemer under testingen.

Konklusjon

Asus har med V7100 levert et meget solid og komplett grafikkort. Til en pris av nesten 2,000 kroner får du god 3D- og 2D-ytelse, mange programmer og TV-ut-funksjonalitet. Vi nøler derfor ikke med å anbefale V7100 som den beste lavprisløsningen som finnes i dag – og hvis du ikke har behov for TV-utgang og lignende kan du anskaffe deg en enda enklere og billigere versjon av det samme kortet, uten disse ekstrafunksjonene.

Dette er selvsagt ikke grafikkortet for deg som først og fremst er interessert i spill – for rå ytelse er det fremdeles GeForce 2-baserte kort som er det beste alternativet…frem til GeForce 2 Ultra kommer i butikkene.