Asus V3800 TNT2 Ultra

Dette er et TNT2-grafikkort som kommer fra den taiwanske produsenten Asus, og selv om det ikke skiller seg ut i ytelse, har det utallige tilleggsfunksjoner. Men etter vår mening er mange av dem ganske unødvendige.

Asus V3800 TNT2 Ultra
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Ved første øyekast virker kortet usedvanlig komplisert – er du vant til å kun ha en enkel utgang på ditt grafikkort, forbered deg på en overraskelse. V3800 har hele fem inn- og utganger: RCA-utgang, S-VHS-utgang, skjermutgang, S-VHS-inn og utgang for 3D-briller. I tillegg har kortet også kombinert kjøleribbe og vifte for å holde prosessoren kjølig.

LES OGSÅ:

3D-briller følger med som en del av pakken, og du får også en rekke kabler for tilkobling av videoutstyr, en manual og tre CDer (med spillene Turok 2, Extreme G 2 og driverne). Asus V3800 har vanlige TNT2 Ultra-spesifikasjoner: 32 MB RAM, 150/183 MHz klokkehastighet og en RAMDAC på 300 MHz.

Driverne har mange justeringsmuligheter, men vi ble noe skeptiske når vi oppdaget at på hjemmesiden til Asus finnes ingen oppdaterte drivere, og de medfølgende er en tidlig versjon 1.00.

3D-ytelse

Våre spilltester beviste våre mistanker om dårlige og ustabile drivere – spesielt for OpenGL-spill er det problemer med bildekvaliteten og ytelsen. Direct3D-ytelsen er heller ikke på topp.

For å undersøke den foreløpig optimale ytelsen lastet vi ned NVIDIAs referansedrivere versjon 1.88, som er driverne våre testresultater normalt baserer seg på. Med disse driverne er ytelsen veldig lik andre TNT2-kort med samme klokkehastighet, så vi ble stort sett ikke overrasket verken over hastigheten eller bildekvaliteten – den er blant de beste per i dag, og kun forbigått av Hercules sitt Dynamite-kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asus inkluderer et overklokkingsprogram, og du kan selv eksperimentere med økt hastighet.

Vår anbefaling er å laste ned referansedriverne fra hjemmesiden til NVIDIA hvis du vil utnytte kortets spillmuligheter. Du taper riktignok muligheten til å bruke 3D-brillene, men det er etter vår mening intet stort tap.

2D-ytelse

For 2D-grafikk er alt som forventet, med skarpt og klart bilde og høye oppløsninger. Kortet, som de aller fleste andre vi har testet, passer ypperlig til både daglig Windows-bruk og tyngre grafiske oppgaver.

Unødvendige tilleggsmuligheter?

Asus V3800 har altså en god del funksjoner som skiller det fra andre TNT2-produkter. Den kanskje mest spektakulære er 3D-brillene, og det er bare synd at de fungerer så dårlig. Programvaren som styrer brillene er meget vanskelig å bruke, med innstillinger som var svært vanskelige å forstå. Da alt endelig virket så 3D-animasjonene særlig tredimensjonale ut heller. Vi er i utgangspunktet skeptiske når det gjelder slike leketøy, og disse brillene forsterker foreløpig vår mening.

Muligheten for å ta opp video fungerer bra og gir god kvalitet, programvaren som følger med gjør dette til en enkel prosess. Skulle du ønske det er det også mulig å koble en TV-tuner til kortet, men denne må du kjøpe separat.

Konklusjon

Egentlig er det vanskelig å anbefale dette kortet til noen. Det finnes bedre alternativer på markedet hvis du allerede har bestemt deg for et TNT2-basert grafikkort.

Er du ute etter rå hastighet og ikke så mye annet, bør du satse på 4240>Hercules.

Ønsker du generell stabilitet, prøv 4134>Creative, og vil du ha videoinngang kan du forsøke 4161>Elsa Erazor III.

Asus-kortet finnes også i billigere utgaver, for eksempel uten de nokså unødvendige 3D-brillene, men vi anbefaler likevel å vente til produsenten kommer med drivere som faktisk utnytter brikkens potensiale.