JOBB OG LEK: Skal du få unna litt jobbing, kan du dokke Asus Transformer Infinity ned i tastaturet. Skal du bare kose deg, kan du nappe det ut.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JOBB OG LEK: Skal du få unna litt jobbing, kan du dokke Asus Transformer Infinity ned i tastaturet. Skal du bare kose deg, kan du nappe det ut. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Asus Transformer Pad Infinity (TF700T)

Infinity kunne blitt det ultimate nettbrettet, men mangler ultimat programvare.

Først kom Asus Transformer. "Drepte Asus akkurat den minibærbare PC-en?" spurte vi, og ga den en femmer på terningen.

LES OGSÅ:

Les hele testen av Asus Transformer her

Et halvt år etter kom Asus Transformer Prime. "For første gang triller vi nemlig en sekser på terningen til et Android-nettbrett!" jublet vi.

Les hele testen av Asus Transformer Prime her

Og nå, et halvt år etter det igjen, sitter vi med Asus Transformer Infinity.

Klarer den å overgå noe som allerede nærmet seg perfekt?

Et av de peneste

Asus sine Transformer-nettbrett har alltid vært blant de peneste i Android-klassen. Og Infinity skuffer ikke: Dette er et skikkelig deilig nettbrett.

Mange går øyeblikkelig inn i troll-modus når vi gjør dette, men vi kommer ikke unna: Transformer Infinity sammenliknes med iPad. Rett og slett fordi designen er så lik. Fremsiden er sort med sølvkant, akkurat som Apples nettbrett, og det eneste som skiller de to er Infinity sin høyere/slankere formfaktor, den manglende hjem-knappen og Asus-navnet som er printet øverst. Baksiden skiller seg mer ut, med en metalloverflate som bryter lyset i sirkler inn mot Asus-logoen. Tøft og robust.

Les også: Test av den nyeste iPad-en – "iOS begynner å bli moden for oppgradering"

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som ikke er særlig tøft, er at Asus har valgt bort den nå godt etablerte mikro-USB-standarden, og satt inn sin egen, proprietære inngang du må bruke om du vil lade nettbrettet, eller overføre filer. Akkurat som Apple det også, altså, bare denne gangen i svært negativ forstand. Vi har huset fullt av mikro-USB-ladere og -kabler, og vil gjerne bruke dem på så mange dingser som mulig. Det kan du bare glemme i dette tilfelle.

Til gjengjeld får du både mikro-SD-kortleser slik at du kan utvide lagringen eller tømme kameraet, og HDMI-ut for å koble nettbrettet på TV-en.

Skjermen har 1920 ganger 1200 piksler, så selv liten skrift blir knivskarp. Lysstyrken er også god, så du kan fint bruke den ute i sommersolen (om du finner den). Når solen står direkte på skjermen begynner den å slite, men i praksis har vi ikke hatt problemer med Transformer Infinity på terrassen.

Den innebygde høyttaleren gjør en helt grei jobb, men slipper ikke ut allverdens med lyd, og er plassert slik at du garantert dekker den med hånden om du holder brettet horisontalt. Et unødvendig ugunstig design.

Her kan du se hvordan Asus Transformer Infinity tar seg ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT: Tastaturet til Asus Transformer Infinity ser bra ut, og det fungerer bra, med blant annet snarveier til kjekke funksjoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FINE GREIER: Skjermen til Asus Transformer Prime klarer seg fint i sollys, og brettet har mange andre styrker. Bare synd ikke Android-versjonen leverer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JOBB OG LEK: Skal du få unna litt jobbing, kan du dokke Asus Transformer Infinity ned i tastaturet. Skal du bare kose deg, kan du nappe det ut. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Tastatur-dokk, ingen PC

Transformer-navnet tilsier at dette brettet kan transformeres til noe annet, og ganske riktig: Med et tastatur du kan kjøpe som tilbehør, eller i samme pakke, kan du gjøre brettet til en slags bærbar PC.

Ved å smette på tastaturet, noe som går helt smertefritt, får du en styreflate som gir deg en musepeker i Android. Denne kan ta over for fingeren din, og i stedet for sveipe opp og ned i nettsider og apper kan du dra over styreflaten med to fingre. En fin detalj man fort blir glad i. Tastaturet er som andre tastaturer, med unntak av egne knapper for Android-funksjoner som å gå hjem, tilbake, styre volumet eller åpne menyer. Også en fin detalj man får bruk for.

PENT: Tastaturet til Asus Transformer Infinity ser bra ut, og det fungerer bra, med blant annet snarveier til kjekke funksjoner.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT: Tastaturet til Asus Transformer Infinity ser bra ut, og det fungerer bra, med blant annet snarveier til kjekke funksjoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tastaturet gir deg dessuten en helt vanlig USB-inngang, som fører med seg tusenvis av spennende muligheter. Som vi skrev da vi testet Transformer Prime, kan du for eksempel koble inn Playstation-kontrollere, bruke HDMI-utgangen for å koble brettet på TV-en og lage din egen spillkonsoll (som dermed blir det samme som OUYA; en planlagt Android-spillkonsoll). Tastaturet har også sitt eget batteri, slik at du kan bruke brettet enda lenger.

Apropos Android-spillkonsoll, hva sier du til en Linux-data-/spillmaskin i lommeformat? Vi har testet Pandora!

Men blir det som en vanlig bærbar PC? Nei, det gjør det ikke. Android er et tipp-topp operativsystem til sitt bruk, men det er designet for fingeren din, ikke musepekere. Og nettleseren er fin den, men fortsatt ikke like fin som den du får i Windows, Mac eller Linux. For eksempel får du problemer med Java-baserte nettbanker, og man blir raskt minnet på at nei, en bærbar PC er det ikke. Men skal du skrive mye, er det selvfølgelig en kjempefordel å ha tastatur. Og PC-følelsen er absolutt tilstede; det er bare være verdt å huske på at dette aldri kan erstatte en vanlig datamaskin.

Det er dog ikke Transformer Infinity sin feil, men strengt tatt en selvfølge. Android er Android, og det man oppfatter som svakheter når man sitter med mus og tastatur kan fort være fordeler når du bare bruker fingeren.

Her får du en rask gjennom av Asus Transformer Infinity, med og uten tastaturdokk, med og uten problemer som vi omtaler under:

Preget av feil

Asus Transformer Infinity kjører Android 4.0 "Ice Cream Sandwich". Dette betyr blant annet at ting glir glatt og raskt, og sirupstempelet til Android er rett og slett ikke sant lenger. Spesielt ikke på et topp-spekket nettbrett som dette.

Nvidia Tegra 3-prosessoren gir deg fire kjerner å boltre deg på, og det merkes: Spill flyter som en drøm, nettsider glir glatt og raskt og de fleste apper responderer bra. Ikke alle apper glir like pent som Androids standardapper, men det utgjør ikke noe problem i våre øyne.

Det som derimot utgjør et problem, er at nettbrettet til tider er irriterende ustabilt, og virker uferdig:

AKROBATT: Dette skjer altfor ofte med Asus Transformer Infinity - ting klikker. Her har selve hjemskjermen stoppet. "Dessverre", som Android sier.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AKROBATT: Dette skjer altfor ofte med Asus Transformer Infinity - ting klikker. Her har selve hjemskjermen stoppet. "Dessverre", som Android sier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  • Nettleseren klikker stadig. Vi får beskjed om at den ikke svarer, og kan velge å vente eller avslutte den. Velger vi "vent" pleier den å komme seg på beina igjen, men dette skal uansett ikke skje. Vi har brukt både Chrome og standard-nettleseren, og opplever samme problemet på begge to.
  • Nettbrettet har startet på nytt av seg selv. En annen gang forsvant hjemskjermen slik at en restart var vår eneste utvei.
  • Når du laster ned apper fra Google Play Butikk begynner brettet å hakke og hikke kraftig, slik at man ikke kan gjøre annet enn å vente på at appen er lastet ned og installert. Dette er ikke helt uvanlig, men virket som et større problem hos Infinity enn andre brett.
  • Vi har hatt store problemer med å spille av videoinnhold fra nettsider. Uten Flash får vi opp avspillere med ødelagte knapper og stotrende resultater. Med Flash får vi som regel opp videoene slik de skal være, og nettsidene flyter bra, men når vi går til fullskjerm-modus zoomes det inn på en merkelig måte som gjør videoene ubrukelige.
Nå kan du bruke Googles Chrome på iPhone og iPad også!

Det som skjer klart oftest er at nettleseren krasjer. Heldigvis krasjer den ikke i ordets rette forstand, da det går fint å bare vente litt, men det er irriterende uansett. Og vi ser fra Google-søk at vi ikke er de eneste som har opplevd dette. Du kan selv se hvordan det utarter seg i videoen lenger opp i artikkelen.

Sammen med de andre programvare-problemene trekker dette inntrykket ned så det merkes, og det virker som om Asus burde brukt adskillig flere ingeniør-timer på å sørge for at Android 4.0 var klart for Transformer-serien. Slik brettet fremstår i dag, er ikke så tilfelle. Dette kan selvfølgelig rettes med oppdateringer, men de vet man dessverre aldri når kommer.

Her ser du hvordan Android 4.0 ser ut på Asus Transformer Prime:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ULEKKERT: Mulig Theo (3) er en Youtube-hit, men det hadde vært mye enklere for oss å se videoen hans på Youtube enn på VG Nett. Asus Transformer Infinity sliter nemlig med video på mange nettsteder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AKROBATT: Dette skjer altfor ofte med Asus Transformer Infinity - ting klikker. Her har selve hjemskjermen stoppet. "Dessverre", som Android sier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Ganske standard, heldigvis

Asus har ikke gjort mange tilpasninger i Android-versjonen som kjører på Transformer Infinity. De har blant annet lagt sine egne kontroller i menyen du får opp ved å trykke på klokken nederst til høyre, men disse kan fjernes om du ikke liker dem. Det følger også med endel apper, deriblant Asus sine egne, som en fin e-bok/PDF-leser.

ULEKKERT: Mulig Theo (3) er en Youtube-hit, men det hadde vært mye enklere for oss å se videoen hans på Youtube enn på VG Nett. Asus Transformer Infinity sliter nemlig med video på mange nettsteder.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ULEKKERT: Mulig Theo (3) er en Youtube-hit, men det hadde vært mye enklere for oss å se videoen hans på Youtube enn på VG Nett. Asus Transformer Infinity sliter nemlig med video på mange nettsteder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De har også lagt til et eget tastatur, som vi dessverre ikke liker særlig godt, men Android gir deg haugevis av andre du kan velge (selv foretrekker vi Swiftkey). Dessverre kan du ikke bruke andre tastaturer enn Asus sitt når du plugger i det fysiske tastaturet, noe som irriterer oss. Dermed må du veksle tilbake til standard-tastaturet før du plugger inn det fysiske, og så tilbake igjen til for eksempel Swiftkey når du plugger det ut igjen. Mye rot og mas som burde vært unødvendig.

Dette er nytt i Android 4.0 på nettbrett – tips og triks

Android på nettbrett er i dag langt bedre enn det en gang var, men det er langt fra perfekt. Det vi plages mest av, er appene. Mange av dem er ikke designet for nettbrett, og selv om mobilapper kjører helt greit på nettbrett, er de milevis fra apper som virkelig utnytter den store skjermflaten. Her ligger fortsatt iPad og iOS langt foran, og mangel på gode apper er fortsatt det beste argumentet for å gå for iPad i stedet for et Android-brett.

Det man får på Android-brett som Transformer Infinity, og ikke på iPad, er den store friheten. Asus gir med en brillefin filutforsker, og du står fritt til å kopiere filer ut og inn av nettbrettet, fra minnekort, USB-inngangen eller internett. Dette gjør Android-brett til gode arbeidsredskap, men mangelen på apper gjør dem ikke alltid til de beste underholdningsbrettene.

Til gjengjeld er Transformer Infinity flink til å spille av videofiler, også i full 1080p-oppløsning, og skjermen har et fint størrelsesforhold for videoinnhold (dog ikke like fint for blader og bøker, mener vi). Og du kan se mye video før batteriet blir tomt; vi opplever batteriet som svært så utholdende. Nå er også standby-tiden til Android blitt svært mye bedre, så det er ikke noe problem å la brettet ligge ubrukt noen dager.

Du kan også ta bilder og lage videoer med Infinity, men som vi praktisk talt sier i hver nettbrett-test: Å ta bilder med et brett er noe vi sjelden gjør selv. Det mest aktuelle er nok å bruke kameraet du har i fronten, til videochat eller lekre selvportretter med trutmunn til sosiale medier. Da dette gir deg to megapiksler og video i 720p kan du få fine resultater.

JODA: Asus Transformer Infinity kan ta fine bilder. Om du kommer til å gjøre det, tviler vi dog på.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JODA: Asus Transformer Infinity kan ta fine bilder. Om du kommer til å gjøre det, tviler vi dog på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Brukervennlighet vs. frihet

iPad er i dag det desidert mest solgte nettbrettet. Det er det en grunn til. Android gir deg større frihet, men friheten er et tveegget sverd.

FINE GREIER: Skjermen til Asus Transformer Prime klarer seg fint i sollys, og brettet har mange andre styrker. Bare synd ikke Android-versjonen leverer.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FINE GREIER: Skjermen til Asus Transformer Prime klarer seg fint i sollys, og brettet har mange andre styrker. Bare synd ikke Android-versjonen leverer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Første gang du åpner en PDF-fil på Transformer Infinity får du valget mellom hele tre forhåndsinstallerte apper som kan åpne filen. "Supert!" vil noen si. "Hva gjør jeg nå!?" vil andre si. Et annet eksempel er problemene vi har med videoer på nett. iPad har ikke Flash, så man er pent nødt til å ha videoer i et annet format om man skal få åpnet dem. Enten går det smertefritt, eller så går det ikke i det hele tatt. I Android kan du først prøve uten Flash, så med Flash, og du får det ganske sikkert til, men ikke alltid like smertefritt.

Det er i våre øyne liten tvil om at friheten til Android kommer med en pris: Lavere brukervennlighet, og en mer variabel brukeropplevelse. For mange vil dette være verdt det, så poenget er ikke å kåre en vinner i nettbrett-krigen.

Men skal det være verdt det, er man avhengig av at Android i seg selv ikke er kranglete. Det er dessverre Android-versjonen i Transformer Infinity. Og dermed kan vi ikke gi toppkarakterer til det siste brettet i Transformer-serien. Spesielt ikke når brettet koster omlag 5.000 kroner uten dokk, og 6.000 kroner med.

Asus Transformer Infinity skal være noe av det råeste du får akkurat nå. Men inntil videre er den for "rå"; nærmest uferdig.

På jakt etter nettbrett? Her får du alle våre nettbrett-tester!

Testresultat

Asus Transformer Pad Infinity (TF700T)

Pent og robust design, god ytelse, glatt Android-følelse, mange muligheter med dokken.

Altfor mange programvarefeil, ingen standard-USB/lader-inngang på selve brettet, kostbart.

Se alle våre tester