Asus RT-N65U ruter

Moderne N-ruter med dual-band og USB 3.0 så lovende ut på papiret, men i praksis var historien en annen.

Elegant front i spesielt mønster, men det hjelper ikke ... Foto: Brynjulf Blix
Elegant front i spesielt mønster, men det hjelper ikke ... Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT: Det viste seg at det var feil ved begge våre testprodukter. Se ny vurdering av produktet her

Asus har levert noen utmerkede rutere tidligere, og den forrige vi testet, RT-AC66U, var uslåelig, med hastigheter som nærmet seg kablet nettverk.

Det forutsatte riktignok at klientene var av samme kaliber, noe som ikke finnes i skrivende stund. 802.11ac er på vei inn i de kraftigste bærbare, men foreløpig må du ha en separat 802.11 ac klient-enhet som du kobler deg til med USB eller gigabit nettverkskabel.

Også på vanlige bærbare med støtte for 802.11n hadde RT-AC66U ruteren topp ytelse og rekkevidde.

Men hvorfor kjøpe en ruter som ikke noe av utstyret du har kan utnytte fullt ut? Asus har et annet svar på det, ruteren RT-N65U.

Asus RT-N65U

Disse ruterne har et par ting til felles, som farge og overflatemønsteret og antallet nettverksporter. Der stopper det, for RT-N65U har ikke noen eksterne antenner, og har to USB 3.0-tilkoblinger, mens RT-AC66U har USB 2.0.

RT-N65U er dessuten mindre og laget for å stå på høykant, med en smart fot som skyves inn fra siden.

Den støtter 300 og 450Mbps trådløst nett, mens AC-ruteren støtter 1,3Gbps og 450Mbps.

Tilkoblingene med de to USB 3.0 portene nederst. Foto: Brynjulf Blix
Tilkoblingene med de to USB 3.0 portene nederst. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Installasjon og oppsett

Ruterens egen nettside for oppsett og innstillinger dukker opp når du kobler den til og starter nettleseren. Grensesnittet er både oversiktlig og tiltalende, og det finnes også en helt grei veiviser som tar deg gjennom oppsettet første gang hvis du vill.

I bildespesialen under finner du skjermdumper av de viktigste innstillingene.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix


Ytelse på tilkoblet lagring

Vi hadde forventninger til å kunne bruke ekstern lagring koblet direkte til USB 3.0-porten på ruteren, og for å sjekke hastigheten koblet vi like godt til en SSD, slik at ikke lagringsenheten skulle være begrensningen. Vi brukte en Delock Converter for tilkobling til en Intel 335 SSD, det er ikke nødvendig med ekstra strømforsyning.

Dessverre ble vi ikke imponert over hastigheten. Her er det tydelig at det er begrensninger i ruterens maskinvare og firmware. Vi oppnådde bare en tiendedel av hastigheten sammenlignet med direkte kobling til SATA 3. Delock Converter støtter også flere ganger høyere hastigheter enn dette da vi testet den tidligere.

Men løsningen er langt fra ubrukelig, med ca 50 Mbit/s lesehastighet fungerer det helt greit til det meste av normal bruk, inkludert video. Men USB 3.0 skal jo kunne levere langt mer enn dette.

Trådløs ytelse

Heller ikke her ble vi imponert.

For det første var 2,4 GHz-overføringen ustabil. Den falt ut hos flere klienter vi testet med, og var så ustabil at vi ikke fikk noen fornuftige testresultater, enten vi prøvde på flere ulike PC-er, eller på iPhone og iPad.

5 GHz-nettet var derimot greit, men rekkevidden var ikke tilstrekkelig til at vi fikk testet i kjelleren i eneboligen.

image: Asus RT-N65U ruter


Konklusjon

Vi hadde forventninger til denne ruteren, men vi kan dessverre ikke si at de ble innfridd. Først og fremst var det ustabiliteten på 2,4GHz som gjorde utslaget. Den var tilnærmet ubrukelig, og det er denne hastigheten de fleste enheter bruker. 5 GHz er generelt en bedre løsning, men her er alltid rekkevidden kortere enn på 2,4 GHz.

Og dette er ikke tilfeldig, vi har testet to forskjellige eksemplarer av ruteren, til forskjellige tidspunkter, og andre rutere fungerer uproblematisk under samme testbetingelser. Her må Asus ordne opp i firmwaren, det kan godt tenkes at dette blir ordnet opp i etter noen runder med oppdateringer.

Inntil videre ville vi likevel ikke satset på denne ruteren.

OPPDATERT: Asus tok dette svært alvorlig, og det viste seg at det var feil ved begge våre testprodukter. Se ny vurdering av produktet her

Testforside: Rutere