Asus Pundit P1 AH1

Har du liten plass eller ønsker du deg bare en stilig og praktisk PC på pulten din? Da bør du se nærmere på ASUS Pundit.

Asus Pundit P1 AH1

 1. Flere bilder fra byggingen


Såkalte "barebones" har blitt svært populære den siste tiden. Dette er små halvfabrikata-PCer der brukeren selv setter inn minne, prosessor, harddisk og optisk drev, og dermed får en fullverdig PC. Dermed er selve byggeprosessen som regel en langt raskere affære enn dersom du skulle bygge en PC fra bunnen av.

Lav støy, kompakt utforming

Hovedfordelen er derimot størrelsen. De minste barebonene kommer i matboks-størrelse, enkelte har ekstern strømforsyning, bruker 2,5" disker og prosessorer beregnet på bærbare PCer. Resultatet blir ofte en tilnærmet støyfri PC. I tillegg har mange barebone-PCer praktiske tilkoblinger i fronten - og sist men ikke minst; de har ofte et bra design.

Vårt prosjekt

ASUS Pundit P1 AH1 tar ikke stor plass på skrivebordet.
ASUS Pundit P1 AH1 tar ikke stor plass på skrivebordet. Vis mer


Asus er en av de store produsentene av barebones, og Pundit-serien er blant de rimeligste på markedet. Modellen Pundit P1 kommer to versjoner for AMD-prosessor, AH1 og AH2. Førstnevnte har en prosessorsokkel av type Socket 939 og bruker DDR-DIMM minne, mens AH2 har den nyeste Socket-AM2 og bruker DDR2-minne. Prisen er den samme på begge, vi valgte AH1 siden vi alt hadde både minne og en AMD Athlon 64 3800+ dobbelkjerneprosessor tilgjengelig, samt DVD-brenner og en liten harddisk. Det er alt du behøver, siden barebonen er utstyrt med både hovedkort, integrert grafikk, kortleser og strømforsyning.

Uten noe av dette utstyret kunne vi likevel bygd en fiks ferdig PC ved å kjøpe følgende deler:

Artikkelen fortsetter under annonsen


 ModellPris
GrunnsystemAsus Pundit P1 AH11.295,-
ProsessorAMD Athlon 64 3200+650,-
MinneTwinmos 512 MB PC3200 DDR-DIMM409,-
HarddiskSamsung Spinpoint 250 GB SATA695,-
Optisk drevSamsung SH-S182D DVD-brenner299,-
SUM 3.348,-
(priser hentet fra Komplett.no 5.1.07


I tillegg kommer kostnader knyttet til skjerm, tastatur og mus, dersom du ikke har dette fra før, for ikke å glemme lisens til operativsystemet.

Vi hadde nok imidlertid valgt AH2-modellen dersom vi ikke eide både minne og prosessor. Det er en mer fremtidsrettet løsning, og ville blant annet gitt oss større valgmuligheter på prosessorsiden og raskere minne.

Nederst i artikkelen finner du lenke til flere bilder
Nederst i artikkelen finner du lenke til flere bilder Vis mer


Men la oss nå kikke litt på hva barebonen har å by i utgangspunktet:

 • Hovedkort: Socket 939, proprietær formfaktor
 • Brikkesett: Nvidia GeForce 6150/nForce 430
 • Støttede prosessorer: Athlon 64, Athlon 64 FX eller Athlon 64 X2
 • Strømforsyning: 250W
 • Grafikk: Integrert GeForce 6150, delt skjermminne, både VGA og DVI-utganger samt kompositt og S-video for TV-tilkobling. Ikke oppgraderbart.
 • Minneplasser: 2 stk DDR-DIMM 184-pin, 2 GB minne er maksimalt
 • Diskkontrollere: 1 stk SerialATA-150 og 1 stk IDE (ATA-100)
 • Kortleser: CompactFlash type I, MS, SD/MMC
 • Lydkort: Integrert Realtek ACL861 5.1 surround, utgang for øretelefoner, optisk SPDIF-utgang og inngang for mikrofon i front, samt stereo, linje-inn og 5.1 tilkobling bak (minijack)
 • FireWire: 2 stk tilkoblinger i front, én 4 pin og én 6 pin
 • USB 2.0: 2 i front, 2 bak
 • Nettverk: Gigabit Ethernet
 • Ekspansjoner: Plass til én 5.25"-enhet og én 3.5"-enhet, to ledige PCI-plasser
 • Størrelse: Høyde 27,5 cm, dybdre 35,7 og bredde 9,1 cm
Maskinen er med andre ord godt utstyrt til tross for sin beskjedne størrelse, men den er altså ikke blant de mest oppgraderingsvennlige. Du kan for eksempel ikke oppgradere grafikken dersom du skulle ønske mer futt i spill. Du må også nøye deg med én harddisk og ett optisk drev.

Solid så det holder

Barebonen har stålkabinett og er overraskende tung, og virker i det hele tatt meget solid bygd. Det hadde vi ikke ventet av et produkt i denne prisklassen. Ved å løsne to skruer på baksiden, kunne vi skyve det heldekkende dekselet av, og hadde dermed fri tilgang til innmaten.

I et slikt lite kabinett er det naturligvis trangt om plassen. Vi måtte for eksempel fjerne holderen for harddisk og optisk drev for å få tilgang til prosessorsokkelen. Her følger det med spesialsydd kjøler og vifte, og denne festes med to klemmer etter at du har satt i prosessoren.

God plass er det ikke, her gjelder det å gjøre ting i riktig rekkefølger. Nederst i artikkelen finner du lenke til flere bilder.
God plass er det ikke, her gjelder det å gjøre ting i riktig rekkefølger. Nederst i artikkelen finner du lenke til flere bilder. Vis mer


Eventuelle ekspansjonskort (PCI) må ikke være for store, og får plass takket være et såkalt Riser-card. Også dette må løsnes og tas ut når du eventuelt skal sette ekstra kort, for eksempel trådløst nettverkskort, TV-kort, lydkort etc.

Med bare fire komponenter å installere, var jobben uansett unnagjort på en liten halvtime. Det er trangt, men vi har opplevd langt verre løsninger. Mest klundret vi med tilkoblingen av SerialATA-harddisken, kabelen som fulgte med var bare noen centimeter lang, og det var temmelig trangt mellom harddisk/optisk drev og strømforsyning. Men med litt fikling gikk det til slutt.

Vi koblet deretter PCen til vår HP F2304 23" LCD-skjerm via DVI, og et standad PS/2-tastatur og mus. Dessverre er det bare to USB-porter bak, så har du skriver, skanner og annet eksternt utstyr bør du enten gjøre som oss å bruke PS/2-tilkobling for tastatur og mus, eventuelt investere i en USB hub.

BIOS var ikke satt opp til å boote fra CD, og vi fikk derfor en feilmelding da vi startet maskinen første gang. Denne endringen var imidlertid en smal sak å utføre, BIOS-oppsettet fikk vi tilgang til ved å trykk DEL-tasten på tastaturet like etter oppstart. Deretter installerte vi Windows XP Service Pack II og driverne fra den medfølgende CDen.

I praktisk bruk

En av grunnene til at vi var spesielt interessert i akkurat denne barebonen, var at andre uavhengige tester har antydet at den var spesielt stillegående, til tross for at den har intern strømforsyning og bruker vanlig desktop prosessor. Vi vet imidlertid av erfaring av AMDs dobbelkjerneprosessor utvikler relativt lite varme, og krever dermed mindre kjøling.

Det viste seg at testene hadde rett. Maskinen viste seg å være stillegående. Det er et jevnt sus, uten lav- og høyfrekvente utslag, og den er slett ikke plagsom å ha på pulten på undertegnedes hjemmekontor. Nå legger vi til at harddisken fra Samsung er ekstremt stillegående, er du opptatt av minst mulig mekanisk støy kan det dessuten være smart å vurdere en 2,5" harddisk.

Det som imidlertid irriterte oss var en godt hørbar "hvesende" lyd, som blant annet dukket opp når vi skrollet gjennom nettsider og dokumenter. Først var vi overbeviste om at lyden kom fra høyttalerne, lignende ulyder er jo et stadig rapportert problem fra integrerte lydkort, men det viste seg at lyden kom fra baksiden av PCen, sannsynligvis fra strømforsyningen. Ved å sette PCen på en liten hylle under pulten, var problemet så godt som eliminert.

Overraskende

I praktisk bruk var maskinen overraskende stabil og rask. Mest overrasket ble vi over grafikken. Vi er vant til at integrerte grafikkløsninger som regel gir elendig ytelse i de fleste situasjoner som innebærer et bilde i bevegelse. Vår skjerm har høy oppløsning, 1920 x 1200 piksler, og skjermkortet fikser alle normale 2D-oppgaver like bra som vårt frittstående GeForce 7600-kort som står i en av våre andre PCer, selv om grafikken kun beslagla 32 MB av internminnet. Ytelsen holder også mål ved avspilling av HD-materiale i 1080P (klipp fra Microsoft WMVHD-side).

PCen har blant annet både DVI og VGA-utganger. Har du planer om å koble den til en TV uten disse inngangene, finner du både kompositt og s-video også.
PCen har blant annet både DVI og VGA-utganger. Har du planer om å koble den til en TV uten disse inngangene, finner du både kompositt og s-video også. Vis mer


Det er imidlertid på 3D-ytelse at vi merker at dette ikke er beregnet på spillere. Knappe 7 frames pr sekund i Doom3 i 800 x 600 pikslers oppløsning, for eksempel, er som 8. divisjon å regne i 2007. Til alle andre oppgaver opplevde vi ingen forskjeller på denne PCen mot en langt større miditower kontor-PC med raskere grafikkort, samme prosessor og like mye minne.

Vi målte også temperaturer i maskinen ved normal belastning (surfing, video, musikkavspilling), og på hovedkortet lå den på rundt 40 grader, prosessor 46 grader og harddisken 42 grader. Altså ingen alarmerende temperaturer, noe som tyder på god utlufting fra de to viftene.

Konklusjon

Asus Pundit P1 AH1 er en av de mest stillegående barebonene med integrert strømforsyning vi har testet. Den er dessuten smart utformet, både designmessig og med henblikk på tilkoblingsmulighetene. For en billig penge får du en PC som duger godt til vanlige PC-oppgaver.

Det som trekker ned er naturligvis utbygningsmulighetene og svak 3D-ytelse. Litt flere USB-porter hadde også vært å foretrekke. Vi setter også et lite spørsmålstegn ved ulyden i strømforsyningen, men dette kan muligens skyldes en feil ved vårt eksemplar.

Flere bilder fra byggingen