Asus PCE-AC66 trådløst nettverkskort

Kan du like godt droppe nettverkskabelen?

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trådløst nett har utviklet seg enormt siden de første aksesspunktene dukket opp rundt årtusenskiftet. Både pris, brukervennlighet, dekning og hastighet har gjort trådløst til den foretrukne nettverksforbindelsen for mange.

Men den harde kjerne av brukere sverger fremdeles til nettverkskabel og tilhørende utstyr i gigabit-klassen. Hvor langt unna er de mest avanserte trådløse alternativene?

Tidligere har vi testet to av de mest avanserte Asus-ruterne som jobber med 802.11ac standarden. Resultatet var imponerende, men var likevel bare halvparten av det nettverkskabelen tilbyr. Skal du ofte kopiere mye data kan du dermed spare en del kjedelige venteminutter ved å bruke kablet nettverk.

Nå har Asus kommet med PCE-AC66 - en ny klient for 802.11ac. Den er for innmontering i stasjonære PC, og plasseres i en PCI Ekspress kortplass.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Installasjon

Installasjonen er enkel, det er bare å sette i kortet og skru fast braketten.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Så kan du enten montere antennene direkte på skrukontaktene på braketten, eller bruke forlengeren som følger med. Det er helt klart det riktige å gjøre, ellers vil PC-kabinettet være en hindring for signalene, spesielt hvis maskinen plasseres under et bord innerst i en krok.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Testmaskinen med Windows 7 klarte ikke å installere driver automatisk, men både driver og konfigureringsprogram kommer på CD som følger med. Installasjonen var svært enkel og da den var ferdig var 802.11ac kortet klart til bruk og det innebygde nettverkskortet deaktivert.

Oppsettsprogrammet er svært enkelt, men inneholder det du trenger og litt til.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix


Les også vår test av D-Link DIR-865L 802.11ac ruter

Testing

Vi testet først med testmaskinen en meter unna ruteren. Resultatet var imponerende, praktisk talt like raskt som kablet gigabit nettverk!

image: Asus PCE-AC66 trådløst nettverkskort


På den vanlige testplassen to etasjer ned hvor vi tester alle nettverksløsninger, var ytelsen ikke like imponerende, men likevel meget god. Men den var ikke like rask som da vi satte opp to rutere, med den ene i bridge-modus.

Testen av de to ruterne finner du her.

image: Asus PCE-AC66 trådløst nettverkskort


Her finner du en oversikt over de siste trådløse ruterne vi har testet

Konklusjon

Under gunstige forhold er ikke forskjellen mellom gigabit nettverk og trådløst 802.11ac særlig stor.

Problemet er at hvis det ikke ligger til rette for kabling på grunn av betongvegger eller store avstander, så blir gjerne den trådløse dekningen også dårlig.

Men for midlertidige arrangementer og andre installasjoner der man ikke ønsker kabler av praktiske/estetiske årsaker, da er denne løsningen ypperlig.

Testresultat

Asus PCE-AC66

Terningkast 5

Ekstremt raskt under gode forhold, svært god under mindre gunstige forhold. Enkel installasjon, greit oppsettsprogram.

Litt korte kabler på antennebasen.