Asus PB287Q 28" UHD-skjerm

4K-skjerm til for skrivebordet til budsjettpris.

<strong>SKARP: </strong>Denne 4K-skjermen fra Asus byr på godt bilde til en rimelig pris. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SKARP: Denne 4K-skjermen fra Asus byr på godt bilde til en rimelig pris. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4K, UltraHD eller ganske enkelt UHD, er betegnelser som har dukket opp både på TV- og PC-skjermfronten den siste tiden.

LES OGSÅ:

De står for det samme, og enkelt forklart er 4K en annen måte å si 4.000 på, som angir omtrent hvor mange horisontale piksler disse skjermene har, nærmere bestemt 3.840 på de aller fleste 4K-skjermene.

Legg til 2.160 piksler i høyden, og du vil oppdage at skjermen består av totalt rundt 8,3 millioner piksler. Dette er fire ganger flere enn på en vanlig full HD-skjerm.

I praksis betyr det Asus PB287Q er i stand til å vise bilder med fire ganger større detaljrikdom enn en vanlig full HD-skjerm.

Det setter imidlertid krav til både utstyr og videomateriale, noe som er viktig å ha i bakhodet før du løper til butikken for å kjøpe. For det første er det slett ikke alle PC-er og grafikkort som er i stand til å lage skjermbilder bestående av så mange piksler. Har du en nyere PC er imidlertid sjansene ganske store, gitt at du ikke velger fra laveste prishylle.

Viktigst er det at HDMI-utgangen er av versjon 1.4 eller nyere, eller at den har en utgang av typen DisplayPort 1.2 eller nyere.

Er du opptatt av gaming må du dessuten bla dypt i lommeboken, for 4K stiller svært store krav til grafikken. Mer om det siden.

Les også: Den mest ekstreme PC-skjermen?

Ny, billigere generasjon

Asus PB287Q tilhører en ny generasjon 4K-skjermer for skrivebordet, med et lavere prispunkt enn dem som har vært på markedet en stund. Den er ikke blant de aller billigste, men 4.300 kroner er slett ingen upris for en skjerm av denne typen og med disse egenskapene.

Her er en rask oversikt oversikt over noen av de viktigste tekniske egenskapene:

 • Størrelse: 28"
 • Overflate: Halvblank
 • Oppløsning: 3840 x 2160 piksler
 • Paneltype: TN
 • Tilkoblinger: 2x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, lyd inn/ut via minijack
 • MHL-støtte: Ja (tillater tilkobling av smartmobil)
 • Oppdateringshastighet: 60Hz (DisplayPort 1.2) eller 30Hz (HDMI 1.4)
 • Lysstyrke: 330 cd/m2
 • Responstid: 1ms fra grått til grått
 • Pivot-funksjon: Ja
 • Annet: Integrerte høyttalere, VESA-feste (100 x 100mm)
 • Størrelse: 66 cm bred, 22 cm dyp (med fot) 6,3 cm (uten fot)
 • Vekt: 7,9 kg
Skjermen har en relativt tynn ramme og kommer levert med en tung og solid fot, som har en dreieskive på undersiden slik at skjermen enkelt kan vris horisontalt. I tillegg den med et enkelt håndgrep heves og senkes inntil 15 cm. Når den i tillegg kan tiltes bakover 20 prosent og forover 5 prosent, er det ingenting å utsette på ergonomien.

JUSTERBAR: Skjermen kan heves og senkes 15 cm. I tillegg kan den bøyes bakover 20% og forover 5% Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
JUSTERBAR: Skjermen kan heves og senkes 15 cm. I tillegg kan den bøyes bakover 20% og forover 5% Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

I tillegg kan skjermen snus på høykant (pivot), noe som er perfekt for dokumentvisning og lange nettsider.

VERTIKALT: Kjekt til lange nettsider, for eksempel. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
VERTIKALT: Kjekt til lange nettsider, for eksempel. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Ingen overflod

Tilkoblingene er plassert liggende på baksiden, slik kablene vil vende nedover. Det er spesielt viktig dersom du skrur av foten og benytter VESA-festet til for eksempel veggoppheng.

 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Det er ikke veldig mange tilkoblinger å velge mellom, DVI, HDMI 2.0 og USB-porter hadde satt en prikk over i-en, mener vi.

UTEN USB: To HDMI-innganger, én DisplayPort og lyd inn- og utgang. Mer går det ikke an å koble til. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
UTEN USB: To HDMI-innganger, én DisplayPort og lyd inn- og utgang. Mer går det ikke an å koble til. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Her er også et par høyttalere, men kvaliteten er omtrent på høyde med den som sitter i smartmobilen din, og det sier vel det meste om den saken.

Les også: Verdens høyeste skjerm?

Litt krøkkete

Betjeningorganene sitter på baksiden nederst til høyre, og når du trykker på dem dukker det opp menyer på skjermen som hjelper deg med å gjøre de innstillingene du ønsker. Her har du mye å velge mellom, men navigeringen krever litt tilvenning. Vi har definitivt prøvd enklere menystyringssystemer tidligere.

IKKE SÅ GOD: Betjeningen kunne med fordel vært mer intuitiv Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
IKKE SÅ GOD: Betjeningen kunne med fordel vært mer intuitiv Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

TN-paneler er rimeligere å produsere enn de mer avanserte alternativene IPS og PLS, og har tradisjonelt sett ikke gitt de beste bildene. Det skjer imidlertid en utvikling også på dette planet, og bildet på denne skjermen er absolutt blant de bedre vi har sett av TN-skjermer.

Slett ikke verst bilde

Innsynsvinkelen fra sidene på denne skjermen er meget bra, men vertikalt er vi ikke like imponert. Avhengig av hvor nært du sitter og hvilken vinkel du har mot skjermen, kan du oppleve av farger og kontrast forandrer seg ganske mye.

Dette er en kjent begrensning på TN-paneler, men det er slett ikke sikkert det vil være noe ankepunkt for den jevne bruker.

Fargene er spreke, kontrasten er absolutt godkjent, og det er minimalt med lyslekkasje i kantene.

Merk at du har flere forskjellige farge- og lysoppsett å velge mellom i menyene, myntet på forskjellige bruksområder (film, spill, natt osv), men standardinnstillingene duger til allround-bruk.

Bra til spill, men ikke via HDMI

1ms responstid fra grått til grått betyr at skjermen absolutt egner seg til spillbruk. Det du imidlertid bør være oppmerksom på, er at over HDMI 1.4 støttes ikke mer enn 30Hz oppfriskningsrate i 4K-oppløsning.

Det betyr at selv om skjermkortet forsyner skjermen med mer enn nok bilder per sekund (fps), klarer ikke skjermen å oppfriske bildet mer enn 30 ganger i sekundet. Det vil blant annet føre til at raske glidende horisontale bevegelser kan oppfattes som hakkete.

Hvis du derimot har et grafikkort med DisplayPort-utgang, klarer skjermen 60Hz i sekundet, noe som åpner for en mye bedre spillopplevelse - vel og merke hvis du har kraftig nok grafikkort.

Å spille i 4K-oppløsning krever svært mye kraft grafikkortet, i tillegg til at resten av datamaskinen (spesielt prosessor og minne) også må henge med i svingene.

Skaler, skaler ikke?

Men så var det dette med oppløsning, da. 3840 x 2160 på en skjerm på 28 tommer betyr svært små piksler, og det er ingen hemmelighet at det klassiske Windows-brukergrensesnittet aldri ble utviklet med så høy oppløsning i tankene.

Resultatet blir at all tekst, alle dialogbokser og programvinduer blir bittesmå, og du kan fort ende opp med en skjermflate full av fettflekker fra nesetippen.

Heldigvis har Microsoft adressert problemet, og jo nyere Windows-versjon du har, desto større er mulighetene for å skalere opp tekst, ikoner og programvinduer på en tilfredsstillende måte. På vår PC med Windows 8.1 valgte vi 125 prosent skalering, noe som både økte lesbarheten og bevarte fordelene med å kunne ha mange programvinduer åpne ved siden av hverandre samtidig.

For mange er det nettopp dét som gjør høy oppløsning så interessant.

Under har vi lagt ved to skjermbilder som viser forskjellen i praksis. Har du for eksempel en 27-tommer og viser skjermbildene i fullskjerm, vil du få et godt inntrykk av hvor smått allting blir på en 4K 28-tommer:

100 prosent skalering. Last ned bildet
100 prosent skalering. Last ned bildet Vis mer

125 prosent skalering. Last ned bildet
125 prosent skalering. Last ned bildet Vis mer

Les mer om hvordan du skalerer tekst, ikoner og programvinduer i Windows i denne artikkelen.

Kan du bruke skjermen på lavere oppløsninger? Joda, det kan du. Du kan for eksempel ha 4K-PC-en tilkoblet den éne HDMI-inngangen, og full HD-spillkonsollet ditt i den andre. Til film og spilling får du et meget bra resultat, men tekst kan bli litt bløt i PC-modus.

Har du ikke noe enhet som støtter 4K, vil en full HD 27-tommer til halve prisen være et mer fornuftig valg.

Konklusjon

Asus PB287 er kanskje den aller beste skjermen med TN-panel vi har testet. Farger og kontrast er meget bra, så lenge du er obs på de vertikale begrensningene. Skjermen er også meget lett å tilpasse både høyde- og vinkelmessig.

Vi er ikke imponert over høyttalerne, og vi skulle gjerne sett flere tilkoblingsmuligheter. Betjening av menyene kunne også vært bedre.

Disse ankepunktene gjør at produktet vipper mellom en sterk firer og en svak femmer på terningen, men den generelle kvalitetsfølelsen tilsier fem, og derfor havner vi der.

Se uansett over våre plusser og minuser i oppsummeringsboksen under.

Flere skjermtester

Testresultat

ASUS PB287Q

Terningkast 5

Godt bilde, god ergonomi, solid fot, rask responstid, relativt rimelig

Litt få innganger, svake høyttalere, litt krøkkete betjening, støtter kun 30Hz over HDMI.